Конкретні справи зміцнюють довіру людей

DSC_0173Завітавши до села Великоселецьке Оржицького району, журналісти полтавських ЗМІ ознайомилися зі станом реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо забезпечення якісних умов життя громадян. Поїздку організував департамент інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю ОДА.
Як розповів директор місцевого господарства, СТОВ “Селецька”, депутат районної ради Володимир Стилик, між райдержадміністрацією, місцевим товариством і сільрадою укладено тристоронню угоду щодо функціонування і розвитку соціальної сфери. Таким чином 138 тисяч гривень на рік базове господарство виділяє на потреби села. Але запити місцевого населення вимірюються не угодою, а потребою: коли необхідно більше коштів, то залучають додаткові інвестиції. У 2013-му вже надано понад 200 тисяч гривень.
Першим пунктом на шляху прес-туру стала Великоселецька загальноосвітня школа І–ІІ ступенів. Завдяки старанням односельців та підтримці сільгосппідприємства заклад щорічно удосконалюється.
– Із базовим господарством, керівником агроформування Володимиром Стиликом ми співпрацюємо давно. Немає такої проблеми, яка б опинилася поза його увагою. Взаємодіємо за проектом “Громадсько активна школа”, – розповідає директор Великоселецької ЗОШ Катерина Кирпань. – У 2010-му за кошти СТОВ “Селецька” – 50 тисяч гривень – зробили капітальний ремонт першого поверху, цьогоріч на суму 42 тисячі гривень відремонтували другий поверх та їдальню. Плата         за харчування учнів складає        1 гривню, решта – за рахунок господарства. Також за спонсорські кошти школа придбала кілька комп’ютерів, музичний центр, провела ремонт ігрових майданчиків, закупила посуд для їдальні. На 1 вересня кожен учень отримав шкільне приладдя, а першокласники – портфелі. Кілька років тому для діток придбали великий акваріум. Не лише відремонтували класи, а й повністю оновили санвузли. Нині для занять фізичною культурою від спонсорів школярі отримали комплект м’ячів. Хотілося б ще облаштувати квітник та зробити фонтан. Також треба закінчити заміну вікон, доукомплектувати деякі кабінети та посилити спортивну базу.
Наступним пунктом, який відвідали представники ЗМІ, став фельдшерсько-акушерський пункт, що є структурним підрозділом комунального закладу “Оржицький центр первинної медико-санітарної допомоги”. Тут відбуваються ремонтні роботи. Так, для зручності одне велике приміщення вирішили поділити на чотири кімнати, у жовтні 2012-го замінили вікна, тепер працюють над внутрішнім удосконаленням. ФАП укомплектований медичним обладнанням та інвентарем відповідно до табеля оснащення на 40–50 відсотків. Тут обслуговується близько 650 осіб.
З 1 жовтня 1992 року у Великоселецькому працює гуртожиток для людей похилого віку. Заклад розрахований на 7 осіб, зараз там проживає 5 ветеранів. За останні два місяці на його утримання спрямовано близько 28 тисяч гривень. Капітальний ремонт коштував 21 тисячу гривень.
– Цього року нам купили пральну машину, поставили в кожну кімнату біотуалети, придбали дещо з меблів, новий посуд, ковдри, оновили покриття  підлоги – все за рахунок СТОВ “Селецька”, – розповіла завідуюча гуртожитком для людей похилого віку Світлана Лозицька. – Раніше старенькі харчувалися у їдальні, але через те, що вони погано ходять, страви їм приносимо в кімнати. Усі продукти беремо з господарства. Нашим підопічним тут подобається, бо вони відчувають тепле і людяне ставлення, ми завжди враховуємо їхні побажання.
Також у селі будується церква. Це будівництво не входить до згаданої угоди. Кошти виділяються окремо.
– Чотири роки тому територіальна громада вирішила збудувати церкву у Великоселецькому. Храм споруджують на честь попереднього Свято-Миколаївського. Кошти на зведення виділило СТОВ “Селецька”. Приїздив єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай, освятив будівництво. Тут заклали й капсулу пам’яті. Хотілося б завершити спорудження храму за три роки, бо ще ж і розпис потрібно зробити. Як тільки встановлять купол, думаю, розпочнуться богослужіння та паралельно оздоблюватимуть церкву зсередини. Займатимуться розписом майстри, які зараз працюють у Свято-Успенському соборі в місті Хоролі. На будівництво за чотири роки спрямували 250 тисяч гривень, – зазначив Володимир Стилик.
Поруч із церквою заклали парк, посадили молоденькі сосни та дуби. Планують закласти Алею слави. Поруч зі святим місцем теж ростуть кілька молодих ялинок.
Крім того, минулого року при в’їзді в село за сприяння голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка та завдяки залученим коштам господарства обладнали зупинку, щоб, як то кажуть, люди не чекали автобуса серед степу широкого. Оздобили її зображеннями прапора та герба села, поряд посадили квітничок.
– Щорічно наш населений пункт оновлюється: працюють пекарня, олійниця, діє нова свердловина. Усі ці корисні для сільської громади перетворення відбуваються завдяки сприянню та умілому господарюванню місцевого сільгосппідприємства і його керівника. Також велика увага спрямована на оздоровлення дітей. Так, за кошти базового господарства 20 учнів влітку відпочили в Новосанжарському санаторії-профілакторії “Антей”, діти побували на екскурсії на кондитерській фабриці в Кременчуці. Щорічно в червні на тиждень до лісового масиву Великоселецького із понад 20 навчальних закладів Оржицького району на відпочинок приїздять багато школярів. Там вони займаються зеленим туризмом, розбиваючи наметові табори та проводячи різноманітні змагання. Усі ці зрушення є доказом того, як активно реалізовуються соціальні ініціативи Глави Держави Віктора Януковича “Діти – майбутнє України”. На перспективу ми ставимо перед собою завдання закінчити ремонт       ФАПу, продовжимо будувати церкву, будемо розширювати вуличне освітлення, – зазначила голова профкому СТОВ “Селецька” Надія Ярмош.
Як зауважила заступник голови Оржицької районної держадміністрації Валентина Пищида, тільки завдяки співпраці органів влади, місцевого самоврядування і місцевого господарства можна створити умови для комфортного проживання селян.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.