Ще 500 дітей зможуть відвідувати садочки

У  Полтавському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти імені М.В. Остроградського відбувся “круглий стіл” на тему “Важливі кроки в забезпеченні доступу кожної дитини до дошкільної освіти в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України”. Обговорювалися шляхи надання якісного виховання, методологічної роботи, матеріально-технічної бази, створення додаткових місць для малечі, гарантування рівного доступу до отримання знань дітей із особливими освітніми потребами, обов’язкового навчання для хлопчиків та дівчаток старшого дошкільного віку. В засіданні взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль, ректор ПОІППО імені М.В. Остроградського Віталій Зелюк, Решетилівський селищний голова Володимир Кузьменко, завідувачі та вихователі ДНЗ області.
– Ми сумлінно працюємо над виконанням соціальних ініціатив Президента України. За три останніх роки не лише суттєво розширили  кількість дошкільних закладів, а й збільшили число груп. Так, за цей період в області створено 96 садочків. Спільними зусиллями громад, виконавчої влади, агрооб’єднань, що працюють у сільській місцевості, протягом 2013 року вдалося додатково ввести в дію 12 ДНЗ і утворити більше 20 груп. Це дало змогу ще близько тисячі малюкам відвідувати відповідні заклади. У планах – до кінця грудня поточного року надати можливість ще 500 хлопчикам та дівчаткам відвідувати садочки. Думаю, це завдання ми реалізуємо, – зазначив Олександр Коваль.
Президент України запланував протягом 2013–2014 років створити 100 тисяч додаткових місць у дошкільних закладах. Тож нині проводиться корегування планів місцевих органів влади щодо реформування ДНЗ. У деяких сільських радах на    рахунку є досить пристойні кошти, які можна направити на дошкілля. Завдання органів виконавчої влади, освітян – створення для малечі всіх необхідних умов, щоб з першого класу діти могли освоювати іноземні мови, з другого – “Сходинки до інформатики”, з п’ятого – інформатику та другу іноземну. Як зауважив Олександр Коваль, варто попрацювати організаційно й методично щодо того, аби дітлахи надавали перевагу іншим мовам, не обираючи для вивчення єдино російську. Що ж стосується останньої, то її доцільніше було б опановувати факультативно чи завдяки якимось іншим формам навчання. Бо, як говорить відоме прислів’я, “Скільки ти знаєш мов, стільки разів ти людина”.
– Ми постійно приділяємо увагу дошкільному вихованню. Із 7 мільйонів гривень, що отримуємо за            рахунок сплати податків, 3 витрачаємо на садочки. Нині наші заклади забезпечені всім необхідним. Тепер із дітлахами додатково працюють психологи та логопеди, – поділився досвідом роботи Решетилівський селищний голова Володимир Кузьменко.
Інститут післядипломної педагогічної освіти розробив кілька заходів із випереджального вивчення та поступового впровадження програми розвитку дитини старшого дошкільного віку “Впевнений старт”.
– Це дуже добре, що старі садочки відновлюються, нові будуються і створюються навчально-виховні комплекси. Прикро, що програми так швидко змінюються – через кожні три-чотири роки. Спочатку ми працювали за концепцією “Я у світі”, потім район переключився на роботу за планом “Дитина”. Хоча програми заважкі для малят, але ми любимо свою роботу і натхненно працюємо, аби дітки розвивались якомога краще та якомога легше опановували нові знання, – розповіла вихователь садочка “Вишенька” села Вишневе Пирятинського району Ірина Самойлик.
Учасники “круглого столу” проаналізували проведену роботу, обмінялися думками щодо вдосконалення стану дошкілля та обговорили перспективи подальших дій у цьому напрямку на теренах області.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.