Інвестиції, спрямовані у майбутнє

SONY DSCНапередодні 22-ї річниці Незалежності України в Кобеляцькому районі відбулися приємні події, які десятки років чекали в територіальних громадах. У Ганжівці ввели в дію водогін протяжністю понад 6 кілометрів, а в Орлику відкрили дошкільний навчальний заклад “Капітошка”. Це – яскраві приклади реалізації завдань і доручень Президента України Віктора Януковича, які спрямовані на підвищення соціальних стандартів, створення умов для заможного й комфортного життя селян.
Радість місцевих мешканців розділив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, який привітав кобелячан із Днем Державного Прапора та 22-ю річницею Незалежності України на урочистостях, що відбулися в районному Центрі культури й дозвілля. У поїздці по району його супроводжували голова райдержадміністрації Анатолій Таранушич, голова районної ради Юрій Тагадюк, депутат обласної ради Петро Маник, Кобеляцький міський голова Олександр Ісип.
ЯК ПРАВИЛО, сусідство з містом дає селянам певні переваги, у випадку з Ганжівкою – навпаки. Міське сміттєзвалище і неякісна питна вода – проблеми, які дошкуляли всій громаді. Питання будівництва водогону порушувалося з кінця 1990-х років, але єдине, що змінилось, – вода в шахтних колодязях стала взагалі непридатною, оскільки вміст нітратів у 5–10 разів перевищував допустимі норми. Проблема зрушилася з мертвої точки лише тоді, коли жителі Ганжівки звернулися за допомогою до нинішнього керівництва району.
– Я пообіцяв на сільській сходці вирішити питання. Водночас розумів, що це реально, але були й тривоги, пов’язані насамперед з фінансами, – зазначив голова райдержадміністрації Анатолій Таранушич. – Сьогодні ж ми всі є свідками радісної події, яка стала можливою завдяки об’єднанню коштів обласного і районного бюджетів, проекту Європейського Союзу та Програми ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, внеску громади. Загальна вартість водогону – майже 900 тисяч гривень, протяжність – понад 6 кілометрів.
Керівник району подякував тим, хто допоміг реалізувати цей проект. Насамперед – голові облдержадміністрації Олександру Удовіченку, будівельникам (НВП “Термотех”, “Укртермосервіс”), народному депутату України Олексію Лелюку, Золотарівському сільському голові Сергію Кобелю, керівникам сільгосппідприємств – ПСПА “Урожай” Василю Гордійку та ПАФ “Мир” Віталію Біланенку, керівникам районних служб і організацій, які зробили все для того, щоб у Ганжівку прийшла вода.
– Уведення в дію водогону – це підтвердження того, що лише спільними зусиллями можна досягти бажаного результату. Це – добрий приклад виконання на місцях Програми Президента України Віктора Януковича “Україна для людей”, – підкреслив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко.
***
Пам’ятним той день став для родини Пашків, що мешкає в Біликах. Із Днем Незалежності України їх привітали голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова райдержадміністрації Анатолій Таранушич, голова районної ради Юрій Тагадюк, селищний голова Ольга Киричко, генеральний директор ТОВ “Бєлгранкорм-Полтавщина” Павло Терещенко, начальник служби в справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Наталія Шкоденко.
– У соціальних ініціативах Президента України Віктора Януковича “Діти – майбутнє України” велика увага приділяється всебічному розвитку підростаючого покоління, а особливо – дітям, які позбавлені батьківського піклування. Так, в Україні з кожним роком усе більше дітей-сиріт знаходять родини, в яких уже є двоє-троє дітей, – наголосив керівник області.
Ігор Євгенійович та Олена Йосипівна Пашки виховують семеро дітей: п’ятеро рідних і двоє прийомних. Усі вони – Софія, Аня, Ілля, Павлик, Тимофій, Мирослава, Денисія – зростають у любові, родинному затишку, злагоді, добре навчаються у загальноосвітній і музичній школах, активні в громадській роботі, надійні помічники батьків. Гості передали діткам канцтовари, портфелі, солодощі та продуктові набори, побажали їм та їхнім батькам Божої благодаті, здоров’я, успіхів у всіх справах.
***
Здійснилася мрія малюків Орлика та їхніх батьків: у селі відкрив двері дошкільний навчальний заклад “Капітошка”. Оскільки приміщення колишнього дитсадка повністю зруйнували, то новий заклад відкрили на базі місцевої школи, провівши реконструкцію частини приміщення.
– Усі діти, в тому числі дошкільного віку, повинні бути охоплені відповідною освітою, адже це – перша сходинка підготовки їх до школи, здобуття якісних знань, умінь працювати в колективі. Ось тому в районі за останні три роки відкриваємо восьмий дошкільний заклад, а 1 вересня – ще один. У питанні орлицького дитсадка мене відразу підтримали директор ПрАТ “Придніпровський спецкар’єр” Олександр Шандра, голова правління СК “Радянський” Микола Андрієнко, сільський голова Валентина Богомаз. Згодом приєдналися землекористувачі, приватні підприємці. Відчутну допомогу надали Андрій Чабаненко, Олександр Зарайський. Ремонтні роботи виконало ПМК-8 із Полтави (керівник – Аркадій Швець) при активній допомозі місцевого населення, – зазначив Анатолій Таранушич.
Результат спільних старань – чудовий дошкільний навчальний заклад “Капітошка”, розрахований на 26 місць. Загальна вартість реконструкції – понад 430 тисяч гривень.
– Президент України Віктор Янукович поставив завдання – до кінця 2014 року збільшити кількість місць у дитячих садочках на 100 тисяч. Полтавщина в цьому напрямку не пасе задніх, – наголосив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко.
Веселими й святково одягненими прийшли на відкриття дитсадка завтрашні вихованці “Капітошки”. Хлопчики й дівчатка, керівник дитсадка Неля Заворотня, а від імені батьків – Ліля Комишна дякували за подарунки (магнітофон і кольоровий принтер) і за сучасний дитсадочок.  Орлицький сільський голова Валентина Богомаз вручила подяки всім, хто був причетний до того, щоб і до місцевих дітлахів завітало свято.
***
Підсумовуючи робочу поїздку в Кобеляцький район, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко підкреслив, що довіра до влади визначається конкретними справами, спрямованими на благо громади. Сільські мешканці повинні відчути, що їхні проблеми не залишаються поза увагою, а турбота про підростаюче покоління – то най перспективніші інвестиції, адже вони орієнтовані на майбутнє.

Наталя ПУЗИНА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.