Валерія Кришталь: “Грати в шашки зовсім не складно. Це заняття приносить мені задоволення”

Як уже повідомляла “Зоря Полтавщини”, полтавка Валерія Кришталь завоювала золоту медаль чемпіонату Європи з шашок-100 серед дівчат-кадетів у блискавичній грі та стала бронзовою призеркою чемпіонату Європи у класичній грі. За словами Валерії, підготовка до змагання співпала із ЗНО та вступом до Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Час був розпланований до хвилини, адже тренування вимагали щоденних кількагодинних занять…
А почалася кар’єра юної чемпіонки ще у восьмирічному віці.
– У нашу школу прийшов тренер і запропонував займатися у шашковому гуртку. Я спробувала, і в мене вийшло. Через певний час посіла третє місце в чемпіонаті України серед дівчат до 10 років. Непоганий стимул, – розповідає дівчина.
Валерія Кришталь відвідувала спортивний гурток “Шашки”, що діє при Палаці дитячої та юнацької творчості. Теплі стосунки склалися в чемпіонки з тренером Іваном Даниловичем Кузьмінським, який ось уже восьмий рік розвиває талант юної шашкістки.
– Іван Данилович – вимогливий тренер і доброзичлива людина. На турніри зі мною через ряд причин не їздить, зате постійно телефонує, переживає. Мені неодноразово пропонували перейти в інші гуртки, виступати за інше місто. Але я не погоджуюся, буду виступати за своє рідне місто, за Полтаву. Наш гурток належно фінансується державою, всі турнірні перельоти і проживання також оплачуються.
– Чим ще займаєшся, окрім шашок?
– Люблю спорт. Постійно відвідую фітнес-клуб. А також обожнюю подорожувати. Уже побувала неодноразово в Польщі, двічі – в Парижі, Амстердамі, а також – в Хельсінкі. Здебільшого їжджу за кордон на змагання.
– Що, по-твоєму, є талант?
– Я думаю, що у кожної людини є талант, але треба його віднайти. Я не відчуваю труднощів у занятті шашками. Мені подобається читати теоретичну літературу, вивчати нові комбінації, передивлятися турніри за участю інших спортсменів. Це мені приносить задоволення. У кожної людини є справа, в якій вона – найкраща. Головне – швидше помітити цю справу і почати працювати. Мабуть, завдяки поєднанню цих двох складових можна досягти висот у житті.

Світлана БОРИСЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.