Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Пресвятої Богородиці, яке православні християни відзначають 28 серпня, належить до дванадцяти найбільших свят церковного року. Воно присвячене події закінчення земного життя Пресвятої Богородиці.
Як свідчать найдавніші розповіді, Пресвята Діва Марія була тілесно взята із землі на небо. Згідно з переказом, який знайшов відбиття у богослужебних текстах, після Вознесіння на небо Господа Ісуса Христа Пресвята Діва, залишаючись, згідно з повелінням Свого Сина, під піклуванням святого апостола Івана Богослова, перебувала в подвигах посту і молитви. За три дні до кончини в Єрусалимі Їй явився Архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід до вічності.
У день Успіння Божої Матері апостоли, крім апостола Фоми, були захоплені на хмаринах із різних країв землі й зібрані в Єрусалимі, щоб попрощатися із Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння Її пречистого тіла. Перебуваючи біля  Її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, у якому явився Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа. Іконографічна традиція свята розповідає, що Богородиця віддала свою чисту душу в руки Свого Сина і Господа Ісуса Христа, а в цей час із небес лунали звуки ангельських хорів.
Тіло Богоматері поховали в Гефсиманії, де спочили Її батьки і праведний Йосип. Церковний переказ розповідає, що апостол Фома, який прибув із запізненням, засмутився, що не зміг бути біля Богородиці в останні хвилини Її земного життя. Щоб він міг попрощатись з Її тілом, апостоли відкотили надгробний камінь. Але, на подив усіх, всередині були тільки ризи Діви Марії. Господь, який воскрес на третій день, воскресив на третій день і Пріснодіву Марію.
Хоча свято Успіння нагадує нам про сумну подію смерті, воно усе ж належить до радісних, бо Пресвята Богомати з тілом і душею перейшла із земного життя до вічної слави Свого Сина, і з Її Успінням ми одержали в небі могутню Заступницю і Покровительку.
В Україні свято Успіння Пресвятої Богородиці отримало особливе вшанування, головні монастирі-лаври – православні Києво-Печерська, Почаївська, Святогірська та греко-католицька Унівська – мають назву цього свята, як і багато храмів у містах і селах, зокрема й Полтавщини. У народі свято Успіння Пресвятої Богородиці ще називають Першою Пречистою.

Підготувала Лідія ВІЦЕНЯ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.