Олександр УДОВІЧЕНКО: “Звіряємо наш рух уперед за компасом історії”

У  ці серпневі дні ми відзначаємо головне свято нашої держави – День Незалежності України, – за традицією аналізуємо пройдений шлях, звіряємо наш рух уперед за компасом історії.
Сьогодні впевнено можна констатувати – у країні панує стабільна, ділова обстановка, все більш злагодженішим стає ритм суспільного життя. Українці все більше усвідомлюють логіку і необхідність змін, які ініціював Президент України Віктор Янукович. Влада взяла на себе високу відповідальність, пішовши на реформи, часом болісні. Ми реальними діями утверджуємо в Україні європейські стандарти.
Впровадження реформ створило сприятливі умови для розвитку підприємництва, сприяло спрощенню адміністративних процедур для платників податків. Послідовно знижується податкове навантаження на бізнес.
Прискорилося технологічне оновлення у низці базових галузей промисловості. Україна суттєво зменшила залежність від імпорту газу, створила передумови для нарощування обсягів видобутку власних енергоносіїв, зокрема нетрадиційних. Розпочата активна робота з реформування транспортної інфраструктури, зокрема залізничного та авіаційного транспорту. Важливим напрямом модернізації стало реформування агропромислового комплексу. Впроваджується нова система охорони здоров’я, оновлюється технологічно-інформаційна база української освіти.
Незважаючи на економічні труднощі, в Україні вдалося забезпечити позитивний соціальний ефект від економічних заходів. Попри чергове загострення світової кризи, в країні реалізуються соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича. Значна частина здійснених заходів має виражений адресний характер і стосується підвищення соціальних стандартів для найменш захищених категорій громадян.
Зміни відбулися не лише у соціально-економічній сфері. Одним із вагомих досягнень курсу модернізації став динамічний розвиток громадянського суспільства в Україні. Посилюється вплив громадськості на прийняття державних рішень.
Активну участь у процесах реформування та модернізації бере Полтавщина. За останнім рейтингом Мінекономрозвитку, область посідає шосте місце серед областей України, у тому числі за економічним розвитком – третє місце та в інвестиційній сфері – друге місце.
Стратегічним напрямком розвитку регіону є модернізація економіки на основі залучення інвестиційних ресурсів. У поточному році в області розпочато реалізацію 64 найпотужніших інвестиційних проектів на загальну суму понад 23 мільярди гривень. Зростання обсягів виробництва сьогодні демонструють гірничодобувна, деревообробна, легка та харчова галузі.
Зросло виробництво валової продукції у сільському господарстві. Аграрії краю внесли вагомий вклад у формування врожаю ранніх зернових та зернобобових культур, зібравши цього року понад півтора мільйона тонн зерна, середня урожайність становила майже 39 центнерів з гектара. Зокрема озимої пшениці намолочено більше 1 мільйона тонн при середній урожайності майже 47 центнерів з гектара. Валовий збір зерна ранніх зернових та зернобобових культур у всіх категоріях господарств зріс на 480 тисяч тонн (майже 45 відсотків), озимої пшениці – на 544 тисячі тонн (понад 87 відсотків). Всього у поточному році в області планується зібрати близько 5 мільйонів тонн зернових. Полтавщина увійшла у першу п’ятірку областей України за показниками збору ранніх зернових культур.
Продовжується робота щодо структурної перебудови агропромислового комплексу – реалізується 16 потужних інвестиційних проектів з будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів загальною вартістю понад 1,3 мільярда гривень. За кількістю поголів’я великої рогатої худоби, корів та за виробництвом молока в сільськогосподарських підприємствах область займає перше місце серед регіонів України.
Такі високі дані є результатом виконання завдань та доручень Президента України Віктора Януковича щодо забезпечення продовольчої безпеки країни.
За питомою вагою у загальному обсязі будівельних робіт область посідає 5-те місце в Україні, а за показником виробничої активності у розрахунку на одну особу населення – 2-ге місце. Полтавщина постійно працює над питаннями енергетичної безпеки. Цьому сприяє наполегливе впровадження регіональної програми “Збережемо енергоресурси Полтавщини” на 2012– 2014 роки. Обсяг фінансування програми становить понад 328 мільйонів гривень. Реалізація заходів з енергозбереження сприяла тому, що споживання паливно-енергетичних ресурсів у цілому по області за 2012 рік від рівня споживання в 2011 році зменшилося на 3,6 відсотка, в тому числі природного газу – на 7,3 відсотка.
У рамках впровадження спільного проекту між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо покращення стану автомобільних доріг та безпеки руху в Україні з 2010 року розпочаті роботи з реконструкції та капітального ремонту міжнародної автомобільної дороги загального користування Київ – Харків – Довжанський на ділянці від межі Київської області до Лубен, закінчення яких планується в 2015 році. Цього року розпочато роботи з реалізації другого проекту покращення автомобільних доріг та безпеки руху України: виконання капітального ремонту автомобільної дороги Київ – Харків – Довжанський на ділянці від Лубен до Полтави. У 2013 році виконано робіт на 262 мільйони гривень, крім того, за кошти Світового банку – на 82 мільйони гривень.
Позитивні процеси у виробничих галузях сприятливо позначаються на розвитку соціальної сфери області. Сьогодні середньомісячна заробітна плата на Полтавщині складає понад 2900 гривень. На 2,3 мільйона гривень зменшилась заборгованість із заробітної плати. У першому півріччі цього року працевлаштовано понад 16 тисяч осіб, або 34 відсотки від загальної кількості безробітних.
В області утримується низька цінова динаміка на споживчому ринку. Індекс споживчих цін за 1 півріччя 2013 року становить 99,7 відсотка (по Україні – 100,2 відсотка).
Антиінфляційним чинником виступили достатня пропозиція товарів та послуг, стабільність на валютному ринку, зростання заощаджень населення. До 14,6 мільярда гривень збільшився обсяг депозитів фізичних осіб у банківських установах. Для наповнення споживчого ринку сільськогосподарською продукцією за 7 місяців поточного року органами влади організовано майже півтори тисячі ярмаркових заходів, де пропонувалася продукція безпосередньо від товаровиробників, за цінами, нижчими від ринкових на 10–15 відсотків.
Значну увагу приділяємо виконанню ініціатив Президента України щодо реформування системи охорони здоров’я з метою забезпечення громадян якісним та доступним медичним обслуговуванням. У минулому році відкрито обласний перинатальний центр у рамках реалізації Національного проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства”, ініційованого Президентом України Віктором Януковичем. Цей медичний заклад був відкритий на рік раніше, ніж планувалося. З моменту відкриття закладу прийнято понад 1200 пологів.
Реалізується Проект державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. У зазначеному пілотному проекті на Полтавщині взяли участь майже 130 тисяч мешканців. Сума відшкодування за пільговими рецептами склала близько двох мільйонів гривень.
На Полтавщині створена найбільш розгалужена в Україні мережа територіальних центрів надання соціальних послуг, якими охоплено майже 114 тисяч громадян. Для надання соціальних послуг у 2012 році спрямовано майже 119 мільйонів гривень, на 2013 рік заплановано близько 134 мільйонів гривень.
З 2012 року в результаті впровадження соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича збільшився у 2 рази контингент отримувачів допомоги малозабезпеченим сім’ям. Сьогодні таку допомогу в області отримує майже п’ять з половиною тисяч осіб. На фінансування допомоги малозабезпеченим сім’ям з державного бюджету передбачено кошти у сумі 88 мільйонів гривень, що і надалі забезпечить своєчасну виплату допомоги.
На виконання соціальних ініціатив Глави Держави Віктора Януковича вперше за роки незалежності України змінено філософію соціальної політики у підході до роботи з родиною. Для проведення належної превентивної роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, збільшено штат фахівців із соціальної роботи при центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (411 штатних працівників), діяльність яких спрямована на системне надання адресних соціальних послуг, що відповідають потребам конкретної людини. Адресною допомогою охоплено близько 22 тисяч. У сім разів збільшилась кількість сімей, які перебувають під соціальним супроводом.
Для створення належних умов щодо здійснення якісної комплексної реабілітації створено 5 центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів, які мешкають в області. Продовжено розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Сьогодні на Полтавщині у дитячих будинках сімейного типу, прийомних сім’ях, під опікою, піклуванням виховуються понад дві тисячі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 82 відсотки від їхньої загальної кількості.
Значна увага приділяється реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича за напрямом “Кожній дитині – всебічний розвиток”. Загальноосвітні навчальні заклади області працюють у режимі експериментально-пошукової діяльності з розроблення моделей “Школи майбутнього”. Органи влади працюють над тим, щоб усі школярі отримували високоякісну, конкурентну освіту в навчальних закладах, які оснащені сучасною технікою та забезпечені високопрофесійними кадрами.
З метою підвищення якості та доступності дошкільної освіти планомірно здійснюється робота щодо збільшення кількості місць у дитячих садках, що дає можливість зменшити черги на влаштування дітей у такі заклади.
Упродовж трьох років мережа дошкільних навчальних закладів збільшилася на 87, робота щодо їх відкриття чи відновлення триває. Всього на Полтавщині діє понад 600 дошкільних навчальних закладів. На 12 відсотків зросла кількість дітей, охоплених дошкільною освітою, показник охоплення дітей п’ятирічного віку становить 100 відсотків.
Для реалізації Державної цільової програми “Шкільний автобус” цього року всі райони області отримали загалом 30 автобусів на суму 11 мільйонів гривень. Проведено реконструкцію 280 шкільних спортивних майданчиків та 200 майданчиків дошкільних навчальних закладів.
У рамках Року дитячої творчості в Україні у 2013 році на Полтавщині проведено ІІІ Відкритий міжнародний фестиваль зі спортивного бального танцю “Полтавський вальс-2013”, всеукраїнські змагання зі спортивних бальних танців “Кубок Полтавщини-2013”, регіональний етап ІІ Міжнародного конкурсу плакатів, малюнків і фотографій “Дружать діти на планеті”, регіональний етап всеукраїнського конкурсу “Молоде обличчя України”, обласний конкурс “Повір у себе” серед дітей з особливими потребами та ряд інших.
Значну увагу приділяємо розвитку фізичної культури і спорту. Спостерігається позитивна динаміка фінансування галузі за рахунок місцевого бюджету. В 1992 році сума фінансування складала 2,7 мільйона гривень, у 2012 році – майже 66 мільйонів гривень.
За рахунок усіх видів бюджетних коштів завершено будівництво спортивно-оздоровчого комплексу під приміщення Диканської дитячо-юнацької спортивної школи (розпочато в 2002 році), збудовано 70 сучасних спортивних майданчиків зі штучним покриттям, стадіони в Кременчуці, Комсомольську, Нових Санжарах, реконструйовано плавальні басейни в дитячо-юнацьких спортивних школах Полтави та Комсомольська. Повністю реконструйовано стадіон “Ворскла” та палац спорту “Юність” у Полтаві, стадіон “Карлівка”.
Надзвичайно важливого значення набула спортивна та фізкультурно-оздоровча робота з інвалідами. Відкрито 7 філій регіонального центру, працює дитяча юнацька реабілітаційна спортивна школа інвалідів.
Активно розвивається культурне життя нашого краю. Впроваджено низку творчих проектів, які сприяють духовному розвитку особистості, естетичному вихованню громадян, встановленню міжнародних культурних зв’язків, налагодженню співпраці з громадськими організаціями.
Облдержадміністрація активно використовує інструменти технічної та консультативної допомоги, які надаються Україні Європейським Союзом. Так, з метою розвитку сільської місцевості, покращення якості життя, активізації сільських громад в області з успіхом впроваджується проект ЄС та ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”.
Перша фаза проекту дала змогу реалізувати в області 50 ініціатив громад з покращення місцевої інфраструктури загальною вартістю понад 7 мільйонів гривень. За другою фазою проекту, яка розпочалася у червні 2011 року і триватиме до червня 2015 року, на території області буде реалізовано ще понад 50 ініціатив громад. 22 проекти громад реалізовані в минулому році, й обласний бюджет виділив на їх підтримку майже 750 тисяч гривень. Проект надав грантову підтримку для їх реалізації в сумі 2,1 мільйона гривень. 11 знаходяться в стадії реалізації, на них з обласного бюджету вже виділено 800 тисяч гривень.
У рамках Комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери Полтавської області на 2013–2015 роки надається фінансова підтримка реалізації проектів, розроблених громадськими організаціями. Щороку з обласного бюджету на ці заходи виділяється 100 тисяч гривень. У 2012 році реалізовано шість таких проектів, цього року заплановано підтримку ще семи проектів.
Приклади успішного впровадження реформ можна наводити й далі.
Підсумовуючи сказане, хочу наголосити, що досягти позитивних результатів нам вдалося завдяки злагодженій командній роботі та підтримці громадськості. Полтавська область сьогодні може слугувати прикладом суспільно-політичної стабільності, толерантних відносин між різними соціальними групами, громадськими об’єднаннями, політичними силами.
Ми робимо все для того, щоб широкі кола громадськості долучалися до формування державної політики, вирішення питань місцевого значення. І громадськість переконується, що влада відкрита до співпраці, йде на діалог, дослухається до голосу народу.
На новому рівні будуються відносини між органами влади та релігійними організаціями. Це підтверджує спільна робота щодо відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі, яку ми вже провели і продовжуємо проводити.
У подальшому перед нами стоять масштабні завдання. Виконуючи їх, ми маємо безпосередню підтримку Президента і Уряду. При розумінні й підтримці полтавської громади ці завдання будуть реалізовані. А це значить, що ми забезпечимо розвиток регіону і гідне життя громадян області.
(За матеріалами виступу голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка 22 серпня 2013 року на урочистому засіданні в Полтаві з нагоди 22-ї річниці Незалежності України).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.