Народна дипломатія творчої співдружності

Можна жити в Німеччині, але, як і раніше, щиро любити Україну. Саме такий стан душі ось уже кілька років поспіль демонструє колишня кременчужанка Анна Арламова, художниця за фахом. До переїзду за кордон вона була спочатку викладачем, а потім – директором дитячої художньої школи Кременчука. Нині мешкає в університетському містечку Тюбінген, де в народному університеті викладає живопис. Жінка постійно приїздить до рідного міста. Спочатку такі поїздки були індивідуальними, з обов’язковою виставкою авторських робіт. Згодом Анна Арламова стала ініціатором проведення у Кременчуці Днів українсько-німецької культури.
Зокрема нинішнього літа у рамках такого заходу в навчальній майстерні “Художник” вперше відкрилася виставка дитячих художніх робіт із Німеччини. На ній представлені різні художні техніки: живопис, графіка, гравюра. Вони цікаві тим, що громадянам Німеччини та України дуже близькі загальні теми: радість спілкування з близькими, навколишнім світом, пошук власної художньої техніки.
Також у рамках  мистецької акції Кременчук відвідала група викладачів і студентів із університету міста Тюбінген на запрошення Кременчуцького університету економіки, інформаційних технологій і управління.  Цим заходом розпочато проект співдружності та обміну студентськими делегаціями між двома названими вищими навчальними закладами. При підтримці міської влади для гостей було організовано цікаву та змістовну програму перебування у наддніпрянському місті. Також вони мали змогу працювати на пленері, тобто з натури малювати міські пейзажі, гору Пивиху та Зелений острів. Кращі свої роботи німецькі студенти продемонстрували на одноденній виставці у Кременчуцькій художній галереї.
За словами Анни Арламової, німецькі художники були приємно вражені ставленням українців до культури та традицій, це засвідчили виставка і дискусія, що відбулася під час її відкриття. Гостям дуже сподобались Кременчук, Комсомольськ, Україна в цілому. Тож у своїх роботах вони малювали не тільки Дніпро, а й усе, що привернуло їхню увагу. Сама ж Анна Арламова свою авторську виставку улюблених батиків під назвою “Глави неопублікованого роману” провела у центральній бібліотеці Комсомольська, де німецька делегація побувала також. Натомість на відкритий майстер-клас “Сучасна акварель” вона запросила вихованців Кременчуцької дитячої художньої школи.
Саме таким чином кременчуцька художниця прагне реалізувати свою любов до України та пропагувати її надбання серед іноземців. Іншими словами – бути народним дипломатом у народженні творчої співдружності митців двох народів.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.