Щоб уникнути втрат, треба діяти влад

Ситуація із запобіганням захворювання свиней на африканську чуму перебуває на контролі в Кабінеті Міністрів і служб ветеринарної медицини держави. Це захворювання вже більше трьох років поспіль реєструється в країнах Європи, світу, але найбільше тривожить те, що випадки африканської чуми свиней зареєстровані в областях Російської Федерації, які межують з Україною, зазначив, відкриваючи роботу комісії з питань запобігання занесенню на територію області африканської чуми свиней, заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула.
– Торік трапився випадок занесення чуми в Запорізьку область, але завдяки злагодженим діям відповідних служб вдалося своєчасно локалізувати осередок захворювання й не допустити розповсюдження чуми в регіоні. Найбільше ж тривожить те, що нещодавно випадки захворювання свиней на африканську чуму зареєстровано в прикордонній Бєлгородській області Росії. Між тим, не в усіх районах нашого краю відповідально ставляться до заходів із запобігання цій хворобі, – констатував Володимир Замикула.
Про епізоотичну ситуацію із захворювання на африканську чуму свиней та заходи щодо недопущення занесення й розповсюдження збудників хвороби на територію регіону інформував начальник головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій. Він нагадав, що свого часу на Кубі з метою ліквідації африканської чуми було знищено 500 тисяч голів свиней, а на Гаїті – близько мільйона голів. Нині в Російській Федерації є більше 30 регіонів, де зареєстровано африканську чуму, переносниками якої можуть бути дикі кабани, птиця, людина. Оскільки ні вакцини, ні ліків від цієї хвороби не існує, для запобігання поширенню хвороби поголів’я свиней повністю знищується в радіусі 150 кілометрів.
На засіданні йшлося про необхідність наведення ладу на тваринницьких комплексах, дотримання закритого режиму роботи сільгосппідприємств, які утримують свиней. Констатувалося, що на такий режим мають перейти й  підсобні господарства, а у випадку захворювання свиней потрібно терміново повідомити про це фахівцям ветеринарної служби.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.