Преображення Господнє

19  серпня православні віряни відзначають одне з найважливіших християнських свят – Преображення Господнє. У народі його називають Яблучним Спасом.
Згідно з Євангелієм, подія, яку прославляє це свято, відбулася перед голгофськими стражданнями Іісуса Христа. Про неї розповідають три євангелісти – Матвій, Марк і Лука. Незадовго до розп’яття Христос, взявши з Собою трьох учнів – Петра й братів Заведєєвих, Якова та Івана, вирушив із міста Кесарія Філіпова в межі Галілеї. Зупинившись біля гори Фавор, що підноситься над пагорбами Галілеї, Іісус став молитися. Стомившись, апостоли заснули, а прокинувшись, побачили, що Христос преобразився: Він стояв оточений сяйвом, обличчя Його світилось, як сонце, одяг зробився білішим від снігу й блищав. Поруч із Ним стояли два старозавітних пророки – Мойсей та Ілля, які розмовляли з Господом про Його близький відхід. Згодом велика біла хмара накрила їх, і пролунав голос Бога Отця: “Це Син мій улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся” (Мт. 17: 5).
Святкуванням Преображення Церква сповідує поєднання в Христі двох начал – людського і Божого. Преображення – це поява Сина при свідченні Отця в Духові Святому, тобто одкровення всіх іпостасей Святої Трійці. Вважається, що свято Преображення нагадує людям про необхідність духовного преображення. Церква вчить, що Своїм Преображенням Спаситель дозволив людям на власні очі побачити Преображення, яке очікує людину в Царстві Божому.
Свято Преображення Господнього відзначалося вже в IV столітті, про що свідчать повчання й слова Єфрема Сіріна та Івана Золотоустого. Мати Костянтина Великого, свята рівноапостольна Єлена, побудувала на горі Фавор храм на честь Преображення, який проіснував до XII століття.
Преображення Господнє припадає на Успенський піст, проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино. У народі свято називають Яблучним Спасом, бо в садках у цей час масово достигають яблука, які віряни традиційно приносять до храмів для освячення. Наші предки везли яблука до церков возами й наділяли ними бідних.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.