На порозі нового навчального року

В  облдержадміністрації відбулася селекторна нарада, на якій було проаналізовано стан готовності закладів освіти області до початку 2013–2014 навчального року.
– Зараз можемо впевнено зазначити, що Полтавщина на 90 відсотків готова до старту занять у загальноосвітніх та дошкільних закладах, – наголосив на нараді заступник голови Полтавської ОДА Олександр Коваль.
Директор департаменту освіти і науки ОДА Володимир Мирошниченко поінформував, що нині налічується 13 тисяч першокласників, це фактично дорівнює кількості 2012 року, а до 10-го класу подали заяви трохи більше 9 тисяч підлітків. Зараз на Полтавщині налічується 606 дошкільних навчальних закладів, у яких виховуються 45,6 тисячі хлопчиків і дівчаток. Із 1 серпня 2013 року управління освіти Полтавського, Кременчуцького, Комсомольського, Лубенського та Миргородського міськвиконкомів розпочали впровадження обласного проекту “Електронний дошкільний навчальний заклад”, що дозволить батькам створювати та слідкувати за чергами до дитсадків через мережу. З 1 січня 2014 року всі ДНЗ Полтавщини мають перейти на цю систему.
Наразі до закриття готується 18 шкіл, відповідна реорганізація пройде в 5 освітніх установах. Із 1 вересня у п’яти районах призупинять діяльність 7 шкіл.
– Ми вимушені так діяти, – прокоментував статистику Олександр Коваль. – У селах Полтавщини більше 50 відсотків – малокомплектні школи, та ми утримуємо і будемо утримувати значну їх кількість і надалі. Фінансове питання важливе, але не найголовніше. Про які досягнення може бути мова, коли в закладі І–ІІ ступенів немає жодного повного класу, а по одному–два учні. Хіба може бути якісна освіта за таких умов? Крім того, батьки розуміють ситуацію та погоджуються, щоб їхні діти навчалися у школах, де працюють освічені педагоги, є належна матеріально-технічна база.
Одним із найважливіших є транспортне питання. Нині в області 13 тисяч школярів та 1,3 тисячі педагогічних працівників, які проживають в сільській місцевості й потребують підвезення до місць навчання та роботи. Є близько 300 шкільних автобусів. За держпрограмою цьогоріч 19 червня Полтавщина отримала ще 30 транспортних засобів. Це – найбільший показник серед регіонів. Зазначалося, що, на жаль, до експлуатації готові ще не всі автівки.
Паспорти готовності до опалювального періоду підписані у 97 відсотках шкіл області, акти готовності теплових господарств мають трохи більше пловини установ.
Директор департаменту освіти і науки ОДА Володимир Мирошниченко також наголосив, що в області нинішнього літа вдалося охопити оздоровчо-відпочинковими послугами більше дітей, ніж минулого року. Таким чином, в області реалізуються соціальні ініціативи Президента України, спрямовані на поліпшення якості послуг у дитячих закладах.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.