Злодій “промишляє”, а власник майна дрімає

У  сезон масових відпусток зростає кількість квартирних та інших крадіжок. Про те, як уберегти своє майно, розповідали журналістам в.о. начальника управління карного розшуку УМВС України в Полтавській області Роман ІВАЩЕНКО та начальник управління Державної служби охорони Сергій ПОРАДА.
Крадіжки автотранспорту
Вони залишаються найбільш болючою проблемою для громадян і співробітників органів внутрішніх справ. Як розповів Роман Іващенко, попри всі прохання правоохоронців через ЗМІ, громадяни продовжують залишати біля під’їздів мототранспорт без блокуючих чи сигнальних засобів. Навіть скутери іноді залишаються на ніч “непристебнутими”. Часто бувають необладнаними протиугонними засобами автомобілі, які “ночують” під вікнами. До речі, наприклад, у Кременчуці мали місце підпали авто, що залишаються у дворах на ніч. Правоохоронці, за словами Романа Іващенка, розглядають різні версії, в тім числі й щодо невдоволених мешканців перших поверхів багатоповерхівок, які щоранку прокидаються від гулу та вихлопів під власними вікнами. Як наголосив посадовець, транспорт має зберігатися на майданчиках, що охороняються, в гаражах та інших захищених місцях. Хоча у спілкуванні з журналістами з’ясувалося, що, залишаючи авто на стоянках, водії часто не укладають угод про зберігання, тому власники стоянок жодної матеріальної відповідальності за цілісність майна не несуть. За сім місяців поточного року в області стосовно автотранспорту вчинено 197 правопорушень, 75 із них – незаконне заволодіння автомобілями (47 розкрито). Якщо все ж доводиться залишати автомобіль без нагляду, потрібно використовувати одразу кілька запобіжних заходів: сигналізацію, блокування керма, коробки передач тощо.
Шахрайство
з початку року в області зафіксовано 1430 випадків шахрайства. Усе більше реєструється шахрайств із використанням інформаційних технологій. Скажімо, інтернет-магазини завойовують нових прихильників, і на цьому фоні в мережі з’являються різні оголошення про реалізацію телефонів, планшетів, іншої побутової техніки за дуже низькою ціною, але зі 100-відсотковою передоплатою. Треба пам’ятати, що авторитетні, перевірені інтернет-магазини реалізують свій товар накладеними платежами, тобто людина бачить покупку раніше, ніж платить за неї гроші. Та й занадто низька ціна має насторожувати. Тож оголошення з “дуже вигідними пропозиціями” зникають з мережі дуже швидко, але гроші на вказаний рахунок довірливі споживачі вже відправили. Інтернет-шахраї мають кілька способів заволодіння чужими грошима. Таких злочинів з початку року скоєно близько семи десятків.
На жаль, продовжується вимагання грошей по телефону за “відкуп” від відповідальності близьких родичів (“Зоря Полтавщини” писала про такі шахрайські оборудки у №№ 59-60 за 16 квітня 2013 року). Коли батьків посеред ночі будить телефонний дзвінок з повідомленням, що їхня дитина знаходиться у міліції за серйозним звинуваченням (наркотики, бійка з нанесенням тяжких ушкоджень тощо), вони навіть голос власного сина впізнають, то віддадуть негайно все, що є в домі, аби “закрити справу”. А син тим часом спокійно спить у своїй квартирі, ні про що не підозрюючи. І сполохані рідні часто перераховують гроші швидше, ніж телефонують “потерпілому”.
Квартирні крадіжки
Їх найбільше трапляється саме в сезон відпусток – влітку. Обкрадають квартири через вікна або двері й переважно вдень, коли ні господарів, ні сусідів немає вдома. Квартирних крадіжок цьогоріч зареєстровано 351. Як показує практика, жодні замки, запори, броньовані двері чи грати не є суттєвою перепоною на шляху злодія до чужих грошей чи майна. Але вони можуть дуже ускладнити “роботу” злочинця, тому мешканцям перших поверхів та приватного сектора варто подумати про захист вікон і дверей. Роман Іващенко показав журналістам кілька видів замків, броньованих накладок до них (ціна помірна – 50 гривень) та серцевин замків із захисним корпусом, що також ускладнять доступ до секрету замка. Та все ж найкращим захистом від квартирних злодіїв залишається система охорони. Як розповів Сергій Порада, в області станом на 1 серпня під охороною підрозділів ДСО перебувають майже 3 тисячі об’єктів різних форм власності та 2775 квартир, інших приміщень з особистим майном громадян. Із початку року за участю працівників ДСО вже попереджено й розкрито 1306 злочинів, з яких більше 160 – квартирні крадіжки. Із 1317 затриманих за участю працівників ДСО злочинців 163 – квартирні злодії.
Станом на 1 серпня під спостереженням пунктів централізованої охорони підрозділів ДСО перебувають 1197 систем тривожної сигналізації, у тім числі у місцях масового скупчення людей і на об’єктах підвищеного криміногенного ризику (банківські установи, АЗС, ломбарди, ювелірні магазини, розважальні заклади тощо). Також в області встановлено 335 кнопок термінового виклику нарядів міліції ДСО: порівняно з минулим роком кількість викликів через спрацювання таких кнопок значно зросла. Це свідчить про їхню популярність і ефективність.
Сьогодні полтавці задля власної безпеки встановлюють такі кнопки у квартирах: з початку року їх налічується вже два десятки. На запитання журналістів посадовець пояснив, що обладнання квартири такою кнопкою обійдеться господарям приблизно у дві з половиною тисячі гривень. Якщо дитина повертається зі школи, у потрібний час квартиру можна знімати з охоронної сигналізації, а у разі потреби школяр може скористатися кнопкою термінового виклику.
Згідно з дорученням міністра внутрішніх справ влітку пройшла Всеукраїнська акція “Квартира під охорону”, коли підрозділи ДСО житло громадян обладнували засобами сигналізації за половину вартості монтажних послуг з подальшим підключенням на пункти централізованого спостереження. За місяць цією можливістю скористалися 150 сімей. Абонплата за таку послугу коливається від 100 до 150 гривень. Правоохоронці несуть повну матеріальну відповідальність за збереження майна.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.