Віра Кравченко: “Успішний колектив – моя найбільша гордість”

Директор регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини в Полтавській області Віра Кравченко (в центрі) і завідуючі відділеннями лабораторії Марина Семенко, Володимир Дорфман, Наталія Марюха, Тетяна Бурлака (зліва направо).

Світ, у якому ми живемо, нагадує складне рівняння з багатьма невідомими. Розв’язати його прагнуло не одне покоління науковців, однак питань і досі залишається вдосталь. Цікавість до незвіданого з дитинства була властивою Вірі Кравченко. На відміну від своїх однолітків, яких приваблювали жваві ігри та безтурботні розваги, її думки були заповнені зовсім іншим. Дівчинку неабияк цікавила біологія: за допомогою мікроскопа вона могла наблизитися до того таємничого, що неможливо побачити неозброєним оком. Цілком передбачувано, що після закінчення школи Віра вирішила вступати на ветеринарний факультет.
Свій професійний шлях натхненна отриманими знаннями випускниця Іванівського сільськогосподарського інституту розпочала на Полтавщині, влаштувавшись на посаду лаборанта імунологічного відділу Полтавської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини (нині – регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини в Полтавській області). Робота у такій установі, яка вже на той час мала значний авторитет і славилася фаховими працівниками не лише в регіоні, а й далеко за його межами, вимагала самовідданої та наполегливої праці. Віра Миколаївна з неабиякою вдячністю згадує своїх старших колег, які допомагали їй зробити перші професійні кроки, щедро ділилися власним досвідом, здобутим за довгі роки. Цьогоріч Віра Кравченко відзначає своєрідний ювілей – 30-ліття роботи в регіональній лабораторії, яку вже близько п’яти років вона очолює.
Основними напрямками діяльності лабораторії є контроль за здоров’ям тварин, діагностика якості та безпеки готової харчової продукції й сировини тваринного, рослинного походження, що реалізується в межах держави, імпортується та експортується. Розповідаючи про трудові будні, Віра Кравченко зазначає, що нині, порівнюючи з минулим, дещо змінився характер захворювань, які найчастіше виявляють в організмі тварин та продуктах харчування. Якщо раніше, наприклад, були найбільш поширеними бактеріальні хвороби, то за останні роки з’явилася достатня кількість медичних препаратів, які допомагають ефективно протидіяти такого роду недугам. Інша справа – хвороби, спричинені вірусами, внутріклітинними паразитами та патогенними білками. Вказані захворювання перебувають під постійним контролем працівників лабораторії. Також ретельно відстежується ситуація щодо вчасного попередження виникнення та поширення на території нашої області туберкульозу, бруцельозу, високопатогенного грипу птахів, хвороби Ньюкасла, інфекційних захворювань тварин, риб, бджіл. Слід зазначити, що вже більше десяти років лабораторія працює над виконанням державної програми з контролю за залишками ветеринарних препаратів, інших токсикантів та забруднювачів у живих тваринах, сировині тваринного походження та кормах. Також установа виконує державну програму з контролю захворювання окремих видів птиці на сальмонельоз, відслідковує наявність сальмонел у всіх продуктах птахівництва на первинних етапах виробництва.
– Роботи завжди вистачає, особливо збільшується кількість досліджень та перевірок рослинницької продукції у літню пору. Адже у цей час до лабораторії досить часто звертаються громадяни, які хочуть перевірити той чи інший продукт на вміст нітратів та інших шкідливих компонентів. Після проведення необхідних досліджень через 1–7 днів заявник може отримати інформативне повідомлення про їх результат, – розповіла Віра Кравченко.
Проводячи нас кабінетами лабораторії, керівник установи з неабияким задоволенням демонструвала сучасне лабораторне обладнання, за яким працюють фахівці закладу.
– Нині всі методи дослідження, чи то діагностика захворювань, чи визначення токсичних елементів, інших забруднювачів у сировині або харчових продуктах, потребують високоточного обладнання. Тож ми намагаємося не стояти на місці, а відповідати вимогам часу. Задля цього постійно розвиваємося та модернізуємо наше обладнання, яке на даний час повністю відповідає сучасним європейським вимогам у плані технічного устаткування. Цьому повсякчас сприяє начальник головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій, – зазначила Віра Кравченко.
Справжньою гордістю для керівника є колектив. Нині штат лабораторії налічує 137 працівників, серед них – лікарі ветеринарної медицини, лаборанти, інженери, працівники загальновиробничого відділу. Кожен із них – професіонал своєї справи, який самовіддано працює заради спільного результату. А він таки досить красномовно говорить про фаховий рівень закладу. Відповідно до всеукраїнського рейтингу ветеринарних лабораторій, який було складено минулого року, Полтавська регіональна установа посіла перше місце, вкотре підтвердивши свій авторитет та професійність.
Редакція Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини” щиро вітає працівників ветеринарної галузі з професійним святом, зичить їм міцного здоров’я, оптимізму, наснаги у роботі та родинного благополуччя.
Директор регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини в Полтавській області Віра Кравченко (в центрі) і завідуючі відділеннями лабораторії Марина Семенко, Володимир Дорфман, Наталія Марюха, Тетяна Бурлака (зліва направо).

Таміла МИХЕЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.