Скільки коштує похід за знаннями?

Швидко спливає останній літній місяць, незабаром учні сядуть за шкільні парти, а на студентів чекатимуть довгі лекції та семінари.  Звісно, щоб розпочати новий навчальний рік, необхідно придбати все для успішного навчання: зручний одяг, зручний і бажано модний портфель або сумку, підручники, зошити, ручки… Але чи по кишені це батькам?

Щоб скласти приблизний кошторис, мені довелося поблукати рядами шкільних базарів та по магазинах канцтоварів і понабридати продавцям. Я ж тільки запитую, а нічого не купую… Ось що вдалося з’ясувати: костюм для хлопчиків обійдеться в 400 гривень і більше, залежно від виробника та якості тканини. Подібна ситуація і з цінами на сорочки для хлопчиків та юнаків – від 120 до 280 гривень. Брюки з розпродажу коштують 80 гривень, їхня звичайна ціна становить 125–140 гривень, піджак – від 250 гривень. Ціни на одяг для дівчаток теж “кусаються”: за звичайну блузу треба віддати 150 гривень, а гарніша для старшокласниць та студенток коштуватиме вже 220 гривень. За модну спідничку-американку батькам доведеться викласти 80 гривень, інші коштують близько 120 гривень. Сарафанчик для першокласниці обійдеться в 100–180 гривень, залежно від якості та розміру ціни зростатимуть. Спортивні костюми коштують від 230 до 600 гривень, пристойні спортивні кофти та штани – від 150 і 180 гривень відповідно.
Цінова політика на взуття помірна: китайські черевики для хлопців коштують 125–150 гривень, для дівчат – 125–175 гривень. Тільки от якість у них не найкраща. Вітчизняне шкіряне взуття дорожче – тут потрібно викласти 300–400 гривень. За кеди для фізкультури доведеться віддати від 65 до 110 гривень. За китайські рюкзаки ви заплатите 100 гривень, а вже за якісніші – 150–350 гривень, зокрема рюкзачок німецького виробництва коштує 200–350 гривень. Стильні сумки для дівчат обійдуться в 175–300 гривень.
На канцелярські товари, в порівнянні з минулим роком, ціна особливо не змінилася: найдешевший простий зошит на 12 аркушів коштує 70 копійок, пенал – 10–60 гривень, ручки – від 1 гривні. Загальні зошити знайдете і за три, і за п’ять, і за шість гривень, залежно від якості паперу і кількості аркушів. Невід’ємний атрибут школяра – щоденник – обійдеться загалом у 10–40 гривень, де ціна залежить від наявності палітурки і внутрішнього оформлення: є просто одноманітні розліновані сторінки (ох, скільки ж їх, незаповнених, на початку кожного навчального року!), є з кольоровими малюнками, цікавими енциклопедичними фактами, потрібними формулами і довідковим матеріалом.
Отже, щоб зібрати школяра чи студента до
1 вересня,  батьківському гаманцеві доведеться полегшати мінімум на тисячу гривень. Для першокласника, якому треба все “з нуля і під ключ”, тобто купувати багато всього одночасно, – то й не одну тисячу. А якщо родина має кількох школярів? Я поцікавилась у самих батьків, школярів і студентів, скільки вони планують витратити на підготовку до навчального року.
– Нині діти дорого коштують, – жартує мама шестикласника Наталя. – В нас хлопчина жвавий, тому щороку купуємо нові штани і щосезону – нове взуття. Цьогоріч доведеться придбати новий спортивний костюм, бо попередній вже зносив за два роки, та міцний рюкзак. І звісно, канцелярські товари. Словом, витрати чималі.
– Добре, що я отримую стипендію, – розповідає студентка Юлія, –  тому деякі речі можу придбати за власні гроші, не обтяжувати батьків. Звісно, доведеться купити товсті зошити, ручки, запастися папером для принтера. Можливо, придбаю щось із теплішого одягу – джинси, куртку, бо вже незабаром похолодає. Але все одно доводиться економити, бо ціни зростають, а ходити в чомусь треба.
– У нашого старшого сина багато чого залишилося з минулого навчального року, але потрібно і в цьому купити куртку (300 гривень),  взуття – туфлі й теплі черевики (600), канцтовари. Найшвидше рвуться кеди і ранці. Молодшому – другокласнику – плануємо купити тільки піджак, вже виріс зі старого, а брюки ще прийдуться. На обох хлопців потрібно не менше двох тисяч.  Відклали з чоловіком з відпускних, – ділиться мама двох школярів Вікторія.
– Поки що на шкільну екіпіровку своєї доньки ми витратили більше тисячі  гривень, – розповідають батьки першокласниці Іринки. – Купили хороший рюкзачок із ортопедичною спинкою за 345 гривень, черевички за 250,  блузку за 160, спортивний костюм за 230 гривень, різні дрібниці. Костюм – піджачок зі спідничкою – ще не купували, він коштує 300–400 гривень. Крім того, треба ще наповнити портфель – купити папку, пенал з начинням, зошити, альбоми, олівці, фарби, картон, кольоровий папір…
–  Я прийшов вибирати щоденник із футболістами, пригледів за 20 гривень, ще – англійський словник, зошити, ручки, лінійки, – розповідає семикласник Ігор. – Також мені потрібні джинси, кросівки, кеди, спортивні штани на фізкультуру і тренування. Сорочки в мене є. Піджак не потрібен, бо я його не ношу. Атласи, контурні карти, робочі зошити з предметів поки що не купуємо, в школі скажуть, які треба.
Слід додати, що навчання нині немислиме без персонального комп’ютера чи ноутбука. Їхнє придбання – то окрема і дуже вагома стаття витрат.
Тож батькам залишається сподіватися, що в майбутньому ці витрати повернуться сторицею, дитина отримає якісну освіту і необхідні знання. А нині слід брати гроші та йти на шкільні базари, поки там є широкий вибір товарів. Такі базари працюють зазвичай до середини вересня.

Альона ФІЛІПОВА
Студентка-практикантка філологічного
факультету Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.