“Не лізьте в душу”

– Моя дружина мене обдурює! Сказала, що купила туфлі за 250 гривень, а я побачив у неї в сумці чек на 420! – розповідає по телефону мій недавно одружений брат. – Зараз її ще немає з роботи, а як прийде, я їй висловлю все, що думаю!
По голосу чути, що він дуже обурився.
– Не розумієш, чому вона це робить? Бо ти звинуватиш її в марнотратстві, легковажності, – кажу я.
– І правильно! Так і є!
Звісно, я, жінка, хочу захистити жінку – свою невістку. Адже й сама не завжди відкриваю чоловікові справжню вартість покупок. Потім на чомусь іншому зекономлю. А брату раджу:
– Не сердься. Прийде вона, поговори спокійно, скажи, що не лаятимеш за надмірні трати, тільки хай не обманює, не викручується, а попросить грошей на те, що їй потрібно. І не заглядай у її сумку!
Є кілька типових, так би мовити, ситуацій “обманів” між подружжям. Описаний випадок – одна з таких ситуацій.
Ще приклад. Дружина бачить замисленого чоловіка і допитується:
– Про що ти думаєш?
– Ні про що! – одказує той.
– Так не буває! Не може людина зовсім не мати в голові ніяких думок! – сердиться жінка.
– Хм-м! Я про тебе думаю!
Така відповідь жінці приємніша. І вона не уявляє, що він міг спеціально так сказати, аби не прискіпувалася. Це найбільш розповсюджена, так би мовити, “домашня невинна брехня”. Соціологи з’ясували, що чоловіки часом справді ні про що не думають. Жінкам це не знайоме. Тому вони з недовірою ставляться до подібних заяв своїх сильних половин.
Психологи радять у такому випадку не чіплятися до чоловіків із запитаннями. Не всі люблять, коли їм “лізуть у душу”. В представників сильної статі є звичка тримати свої думки при собі, поки не “розкладуть усе по полицях”, не прийдуть до якогось висновку. Тоді, можливо, чоловік і поділиться своїми роздумами з дружиною. Варто почекати.
Наступний приклад. Телефонна розмова:
– Ти де? Що робиш?
– Недалеко. Сиджу з друзями.
Дізнатися, що саме ваш партнер має на увазі, говорячи про “сидіння з друзями”,  ви зможете, лише почавши слідкувати за ним. А цього робити не треба – ризикуєте втратити його довіру. Якщо наполягатимете на тому, щоб чоловік детально описував своє дозвілля, звітував про кожний крок, він справедливо обуриться – мовляв, ви дуже багато вимагаєте. Усім нам потрібен якийсь особистий час, який можемо проводити на власний розсуд. Звичайно, якщо це не заважає іншим і не йде врозріз із інтересами родини. Спробуйте більше довіряти одне одному.
Кілька причин, що підштовхують
до брехні
в Прагнення уникнути неприємностей. З цієї ж причини обманюють і жінки. Часто кращим варіантом здається проста й зрозуміла відповідь, хай і не зовсім правдива, щоб швидше закрити незручну тему та не пояснювати довго й нудно, у чому справа.
в Переконаність у тому, що вигадка виглядає більш правдоподібно, ніж реальність. Іноді в істину неможливо повірити, особливо жінкам.
в Намір позлити, подратувати свою половину, особливо так буває після сварки.
в Ухилення від доручень, небажання щось робити. Якщо попросити чоловіка забрати речі з хімчистки чи сходити за продуктами, у нього одразу може виявитися невідкладна справа, про яку хвилину тому і мови не було.
в Бажання зробити щось приємне. Наприклад, жінка приготувала нову страву, яку неможливо їсти. Хороший чоловік навряд чи заявить про це прямо.
в Крім того, є ще варіант сказати тільки частину правди. Це не є брехнею в прямому розумінні й дає простір для маневру – дуже зручно розповісти про те, що можна, а про решту забути.
Довіра в стосунках дорого коштує, тому подружжю варто переконати одне одного, що вони не стануть ненавидіти і проводити розборки з партнером за якийсь негарний вчинок, потрібно тільки чесно зізнатися, попросити пробачення, бути відвертими одне з одним. І не доведеться обманювати.

За матеріалами інтернет-сайтів
підготувала Валерія МОСТОВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.