Від концепції – до реальних зрушень

У місцевих радах Полтавщини нині обговорюється проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.
Чорнухинський район має позитивний досвід у цій роботі, відзначалося на зустрічі сільських і селищного голів із керівництвом району. Зокрема, нещодавно голова Чорнухинської районної ради Олександр Кривенко, заступник голови райдержадміністрації Алла Боровик побували на загальних зборах мешканців села Гільці, де розглядалися питання розвитку села та обговорювалися шляхи реформування місцевого самоврядування, повідомили в районній раді.
Гільцівський сільський голова Юрій Козленко та директор СТОВ “Перемога” Павло Трейтяк розповіли про сільські справи та здобутки громади. Спільно із громадською організацією “За рідний гільцівський край” керівники села і господарства працюють над розв’язанням проблем громади і закликають мешканців до активних спільних дій. Нині тут розпочинається ремонт доріг, на що передбачено 165 тисяч гривень, виділено кошти для придбання житла лікарю амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, облаштовується внутрішній туалет для учнів місцевої школи. Серед проблем – недостатня активність населення в благоустрої, тривала відсутність у селі лікаря та інші питання, які під силу вирішити спільними зусиллями. Підбиваючи підсумки обговорення, селяни дійшли висновку, що нова модель самоврядування має формувати життєздатні, самодостатні громади та забезпечувати достойний рівень життя людей у селі.
***
У Шишаках відбулося засідання “круглого столу”, учасники якого обговорили реалізацію в районі завдань Президента України щодо створення належних умов для розвитку сільських населених пунктів та програми “Рідне село”. Нині, за даними райдержадміністрації, найкраще виконується ця програма в частині відкриття й реконструкції дитячих садків, об’єктів торгівлі, налагодження автобусного сполучення, в благоустрої і боротьбі з сильним алергеном – амброзією. Гірше йдуть справи з ремонтом шкіл, закладів медицини й культури, доріг, прокладенням водогонів.
Учасники обговорення відзначали, що через велику подрібненість територіальних громад, старіння населення, значний відтік людей працездатного віку з сіл у великі міста і за межі країни поліпшити якість надання сільському населенню гарантованих державою соціальних, комунальних, адміністративних послуг, відповідальність за які несуть органи місцевого самоврядування, при нинішній територіальній та законодавчій базі дуже складно. Між тим з 1991 року при зменшенні чисельності сільського населення і самих населених пунктів у країні зросла кількість сільських рад. Необхідність постійної фінансової підтримки маленьких територіальних громад із використанням системи дотацій стримує розвиток малих міст та великих селищ, які мають потенціал для економічного зростання. Тож учасники шишацького “круглого столу” прийняли рішення інформувати населення через районну газету “Сільське життя” про підсумки виконання Програми соціального розвитку сільських населених пунктів у 2013 році, узагальнити зауваження та пропозиції до Концепції реформування місцевого самоврядування, що надійшли від територіальних громад району в ході громадського обговорення.
Згідно з Концепцією, в результаті реформи планується сформувати територіальні громади, здатні самостійно або через органи місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення; створити умови для належного економічного та соціального розвитку територіальних громад і об’єднань громад; розподілити повноваження між різними рівнями органів виконавчої влади і місцевого самоврядування; досягти організаційної й матеріальної автономії громад, самоврядних органів, наблизити якість їхньої роботи до принципів Європейської хартії місцевого самоврядування.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.