“Лагідний убивця” гепатит наступає…

Тестування на цю недугу має стати свідомим обов’язком кожного українця

В Україні, як стверджують фахівці, понад 3,5 мільйона людей інфіковані вірусними гепатитами. За темпами їх розповсюдження ми випереджаємо всі країни Європи. Інфікування відбувається двома шляхами: статевим та через кров – нестерильні медичні, стоматологічні, косметологічні інструменти (пірсинг, татуаж, манікюр, педикюр), інші медичні втручання, пов’язані з ін’єкціями, переливанням крові, ін’єкційне споживання наркотиків. У 80 відсотках випадків хвороба розвивається безсимптомно, тому більшість людей не знають про те, що інфіковані. Якщо гепатит непомітно переходить у хронічну стадію, це закінчується цирозом і раком печінки.
“Переможемо С” у Полтаві
З нагоди Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами 30 міст України, у тому числі й Полтава, долучилися до акції “Переможемо С”. Кампанія “Вимагаємо лікування” була ініційована Міжнародним альянсом ВІЛ/СНІД в Україні в червні минулого року при підтримці Міжнародного фонду “Відродження”. Полтавці отримали можливість безкоштовно пройти експрес-тестування на гепатит С у мобільній амбулаторії, одержати практичні рекомендації з профілактики та діагностики вірусних гепатитів, почути історії пацієнтів, які живуть із цим діагнозом. Волонтери Обласного молодіжного центру проводили анкетування щодо обізнаності молоді з проблемою та флеш-моб (показували голосові фігури у вигляді літери С), роздавали полтавцям контрацептиви.

Існує 5 основних видів гепатиту, які можуть спричинити гострі та хронічні вірусні захворювання і призвести до смертельних наслідків. Особливо поширені та небезпечні віруси гепатиту В та С.

До карети “швидкої допомоги” з пересувною лабораторією, що біля ЦУМу відкрила двері недільного вечора близько 17-ї години, одразу почали підходити люди. Молода і літня подружні пари (очевидно, одна родина) починають розпитувати, що відбувається. Намагаюся згадати все, що знаю про гепатит С. Літня жінка замислюється: “А мені кров колись переливали…”, бере молодшу за руку і разом ідуть до черги.
Я пережила цю процедуру напередодні на тренінгу “Школи медичної журналістики” у Києві, тому їхній стан розумію добре: за 10 хвилин очікування результату встигла згадати й останню гастроскопію, і кабінет стоматолога, і кілька разів – молитву “Отче наш”.
В інтерв’ю для ЗМІ виконавчий директор благодійної асоціації “Світло надії” Максим Демченко зазначив, що асоціація прагне забезпечити доступ до якісної діагностики та лікування гепатиту С, співпрацює з владою, міжнародними організаціями. Адже хвороба ця підступна, а вартість лікування для більшості пацієнтів недосяжна – у середньому від 110 до 160 тисяч гривень за курс терапії. За словами Максима Демченка, Полтавщина – чи не єдиний регіон, де прийнята обласна цільова програма, але коштом обласного бюджету можуть пролікуватися за рік лише 2–3 пацієнти. І це – один із найкращих показників в Україні. Збільшення фінансування цієї програми – одне з головних завдань асоціації.

Міністерством охорони здоров’я розроблено цільову державну програму комплексної боротьби з вірусними гепатитами, яка нині перебуває на розгляді в Кабінеті Міністрів.

При цьому в області, лише за офіційною статистикою, потребують лікування більше 300 осіб. Реальної ж картини не знає ніхто: єдиного реєстру немає, епідемія залишається прихованою. Шляхом перемовин з двома провідними лабораторіями України – “Інвітро” та “Сінево” – асоціація домоглася 50-відсоткової знижки вартості діагностики (близько десятка аналізів – біохімічного, на генотип вірусу, вірусне навантаження та інших). Щоб скористатися нею, потрібно звернутися до БА “Світло надії” й отримати спеціальний бланк. За сім місяців реалізації цього проекту такою можливістю скористалися 3,5 тисячі чоловік.
“Якщо чесно, то про гепатит не знаю нічого…”
Студент Олексій тест уже пройшов, аналіз нормальний, усе добре. Чи страшно було очікувати результату? Говорить, що не страшно. Відповідь на запитання, що знає про гепатит, ошелешує: “Якщо чесно, то нічого”. Тоді зрозуміло, чому не страшно…
Як повідомили у БА “Світло надії”, за результатами анкетування молодих людей віком 25–30 років 19 відсотків опитаних взагалі не знають, що таке гепатит, майже третина не знають про основні шляхи передачі вірусу. Більше половини опитаних жодного разу не обстежувалися з цього приводу і не уявляють, скільки коштує лікування. 71 відсоток учасників анкетування переконані, що фінансові витрати на лікування має нести держава.
У форматі “живої бібліотеки” свої історії розповіли учасники акції, люди віком 30–35 років, яким діагноз “гепатит С” встановлено кілька років тому. Не лікуються через брак коштів. Один із чоловіків зізнався, що першою реакцією на результат тесту була радість, що його хвороба – не ВІЛ, а “всього лише” гепатит. Має сім’ю: дружину, дитину (дякувати Богу, здорову). За порадами лікарів приймає підтримувальну терапію. Переймається тим, що, на жаль, навіть ті люди, які знають про діагноз гепатит, не озвучують свій статус. Мовляв, навіщо, адже грошей немає. Насправді ж така позиція неправильна. Треба ставати на облік, об’єднуватися і за доступність лікування боротися разом. Адже по туберкульозу, СНІДу (на відміну від гепатиту) питання вирішуються на державному рівні.
Чого варто остерігатися?
Вірус гепатиту В – найстійкіший у світі. Саме він спонукав чверть століття тому перехід на одноразовий медичний інструментарій. За словами доцента кафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету імені Богомольця Миколи Корчинського, ВІЛ-інфекція уражує кожен четвертий незахищений статевий акт, тоді як гепатит В дає стовідсоткове інфікування при незахищеному сексі. Єдиний плюс у боротьбі з гепатитом В – проти нього існує вакцина.

Благодійна асоціація “Світло надії” (Полтава, вул. Артема, 28-а), що допомагає ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД, шляхом перемовин з двома провідними лабораторіями України – “Інвітро” та “Сінево” – добилася 50-відсоткової знижки вартості діагностики гепатиту С. Щоб скористатися знижкою, потрібно звернутися до асоціації й отримати спеціальний бланк. Згідно з графіком тут можна безкоштовно пройти експрес-тест на гепатит С. Інформація про перелік послуг та контакти – на сайті асоціації: www.lightofhope.com.ua

Вірус гепатиту С мутує так швидко, що вакцину створити неможливо – її немає. Гепатит С статевим шляхом передається у тисячу разів рідше, ніж В, і в 10–100 разів рідше, ніж ВІЛ. Але якщо для ВІЛ “потрібне” потрапляння крові у кров, то для інфікування гепатитом С досить, наприклад, мінімальних залишків чиєїсь інфекції у фарбі тату-салону. Й одноразовою стерильною голкою вірус буде стовідсотково занесений здоровій людині з фарбою. За деякими дослідженнями, в Україні гепатитом С інфікований кожен третій носій татуювання. Як зазначив Микола Корчинський, у жодному косметологічному закладі інструменти не обробляються як слід. Культура ж населення ще дуже низька – мало хто іде до майстра з власним манікюрним набором. За даними ВООЗ, Україна – одна з найсприятливіших країн Європи для поширення гепатиту С. Якщо гінекологію, стоматологію, переливання крові ще можна забезпечити одноразовим інструментарієм, то, скажімо, фіброгастроскопію – важко.
Гострий перебіг гепатиту С спостерігається дуже рідко, тому пацієнти іноді встановлюють власний діагноз вже тоді, коли пора пересаджувати печінку.
“Мені – 36. Вірю, що попереду в житті ще багато хорошого”
Близько 18-ї години біля карети “швидкої”, де проводяться експрес-тести, людей зібралося вже багатенько: з десяток у черзі за талончиками і з півтора десятка – у черзі на здачу крові. Серед тих, хто спостерігав за дійством збоку, – симпатичний, спортивної статури молодий чоловік у бейсболці, який повідомляв комусь по телефону про таку безкоштовну можливість.
Розмова зав’язується сама собою. Намагаюсь пояснити, що відбувається, і чую у відповідь:
– Та я добре знаю, що це таке, сам живу з гепатитом С.
– Як давно?
– Дізнався про діагноз випадково, наприкінці грудня минулого року.
Обережно пропоную розповісти про цей нелегкий досвід.
– Якщо це комусь допоможе – будь ласка. Звуть мене Владислав, мені 36 років. Займався і займаюся зараз, попри застереження лікарів, карате, не маю жодних шкідливих звичок, ніколи не був у тату-салонах. І хоч ризик інфікуватися гепатитом С статевим шляхом складає всього 5–10 відсотків, думаю, що саме в цьому причина. Моя знайома, з якою мав близькі стосунки, повідомила, що інфікована. Здав аналіз на антитіла, і результат виявився позитивним.
– Скільки коштував тест?
– Точно не скажу, гривень 120. Спочатку пройшов тестування у лабораторії “Сінево”, потім перездав експрес-аналіз в “Інвітро”. До речі, результату чекав три дні, не так, як тут, 15 хвилин. Перша реакція – шок. Адже пам’ятаю, як зовсім недавно сам сміявся з химерного рекламного слогана про гепатит С. Думав, усе це десь далеко, “у космосі”, й до мене не може мати жодного стосунку. Коли дві лабораторії підтвердили позитивний результат, пішов на якісний аналіз до обласної інфекційної лікарні. Виявилося, що у мене гепатит С генотипу 1в, який згідно з протоколом лікується протягом року. Зараз триває сьомий місяць лікування, маю стійку ремісію.
– Яка вартість такого лікування?
– Один укол коштує 140 гривень. Спочатку ін’єкції були призначені щоденно, зараз – через день. Ліки треба отримувати погодинно, тому почуваюся “прив’язаним”. Адже препарат з написом “ввести негайно” від аптеки додому доставляю у термосумці. Крім того, приймаю таблетки. Все це разом на місяць коштує близько 6 тисяч гривень.
– Як вирішуєте фінансовий бік лікування?
– Оскільки у мене власна справа, фінансові проблеми – під силу. Дуже важко морально і фізично. Серед побічних явищ лікування – безсоння, депресія. Якщо чесно, уже з півроку не відчував радості. Став дратівливим, нервовим, іноді не можу себе контролювати. Це пояснюється хімічними реакціями всередині організму. Мешкаю зараз із мамою, вона все розуміє. До цього я був “живчиком” – веселим, життєрадісним. Зараз намагаюся, щоб різниця “до” і “після” була не такою помітною, але навіть зробити звичайну ранкову зарядку доводиться себе дуже змушувати. Усе – через силу, через “не можу”. Хоча суїцидальних думок (вони також є складовою побічного ефекту) не було.
Попри рекомендації лікарів, від спорту не відмовився, лише зменшив навантаження. Зараз мені протипоказані прямі сонячні промені, призначена дієта №5. Багато друзів знають про мій діагноз і ставляться до цього нормально.

За інформацією компетентних джерел, лікування гепатиту в Полтаві коштує в середньому від 54 до 110 тисяч гривень за курс терапії (близько 9 тисяч на місяць) – залежно від генотипу вірусу, тривалості курсу лікування, стану здоров’я пацієнта. Мінімальна вартість терапії – 3,5 тисячі гривень на місяць. Більшість українців лікуються так званими лінійними інтерферонами російського та українського виробництва – вони досить ефективні й, що дуже важливо, значно дешевші, хоча й складніші у застосуванні.

– Не виникала думка про те, що краще було б не знати і ще кілька років прожити безтурботно?
– Вважаю, що обізнаний – значить, озброєний. У мене є знайомий, який проходить лікування вже втретє – два рази відповіді на терапію не було. Це коштує шалених грошей, але він вперто продовжує. Борючись із гепатитом С, можна завдати великої шкоди організму, тому рішення про початок терапії приймається разом із лікарем. Вважаю, в цьому мені дуже пощастило: до свого лікаря можу телефонувати будь-якої пори – хоч пізнього вечора, хоч у вихідний день. Чудовий фахівець і співчутлива жінка. Коли донедавна здорова людина прокидається від горлової кровотечі (також побічне явище), звісно, буває дуже страшно, і консультація потрібна терміново.
Мені – 36. Зараз розширюю бізнес. Хочу в житті всього: сім’ї, дітей. Проти жінки, котра, вважаю, умисне завдала мені шкоди, відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 130 Кримінального кодексу (умисне зараження ВІЛ та іншими невиліковними хворобами – гепатит віднесений до невиліковних, хоча віднедавна побороти його можна). Думаю, багато людей ходять безтурботно, не здогадуючись про те, що “лагідний убивця” поряд. Перший крок до з’ясування свого статусу повинен зробити кожен – здати тест. Я той день пам’ятаю у деталях: коли прийшла есемеска з результатом аналізу, саме їхав з друзями з Одеси, сміявся…
Владислав, телефонуючи, ласкаво називає жіноче ім’я: “Сонечко, я тут випадково побачив: біля ЦУМу можна безкоштовно пройти експрес-тест на гепатит С. Підбіжи, будь ласка”.
Як стало відомо, 11 відсотків полтавців, які пройшли того дня тестування, отримали позитивний результат. Це – більш ніж кожен десятий. Саме жорстока статистика має змусити посадовців не використовувати проблему гепатиту задля власної вигоди (то епідемія є, то її немає – в залежності від обставин), а нарешті оцінити реальну загрозу. Тільки офіційні цифри дозволять громадянам вимагати від влади реальних кроків, перший із яких – остаточне затвердження Кабміном державної цільової програми з протидії поширенню вірусних гепатитів. Тому тестування на гепатит має стати свідомим обов’язком кожного українця. Тільки так ми разом зможемо допомогти людям, які волею випадку вже опинилися першими у черзі за таким дорогим здоров’ям. На думку експертів ВООЗ, у 2020 році саме гепатит буде найбільшою проблемою людства.

Ольга Щеглова
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.