Без розвитку села неможливий розвиток Полтавщини

Вирішення проблем соціального розвитку, вдосконалення взаємодії місцевого самоврядування та органів виконавчої влади є пріоритетними напрямками роботи обласної влади. Їх реалізація у більшості випадків залежить від чіткого розподілу функцій, уміння органів місцевого самоврядування організувати та залучити до конкретних дій підприємницькі структури. Важливим сегментом територіального розвитку є формування спроможного та активного самоврядування.
На виконання ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо створення умов для розвитку сільських територій та стратегічної ініціативи “Рідне село” в Полтавській області вже третій рік реалізується обласна комплексна Програма соціального розвитку сільських населених пунктів.
Програма поєднала найважливіші напрямки відродження соціальної інфраструктури сіл, необхідної для створення гідних умов життя сільських мешканців, а також створення умов для розширення сфери зайнятості сільського населення через стимулювання підприємницької діяльності, об’єднання особистих селянських господарств у кооперативи та підвищення ефективності використання трудового й ресурсного потенціалу села.
Сьогодні можна говорити, що Програма повною мірою відповідає соціальним ініціативам та завданням, які ставить перед органами виконавчої влади Президент України. Це – і створення умов для розвитку дитини, і розвиток сільської медицини, і поліпшення доступу сільського населення до об’єктів культури, і залучення молоді до занять спортом, і розвиток підприємницької діяльності на селі.
Завдяки реалізації заходів з відновлення та ремонту дитячих садків вдалося досягти помітних зрушень у питаннях охоплення дітей дошкільною освітою – з 70 відсотків на початок 2010 року до 80-ти на кінець 2012 року (за всіма формами дошкільної освіти).
За підсумками 2012 року, збудовано, відновлено та відремонтовано: 343 дитячих садки (за 2 роки – 673 садки), 424 школи, 361 медичний заклад, 409 будинків культури, 292 спортивних об’єкти, 343 об’єкти торгівлі, реалізовано пілотних проектів на 25 мільйонів гривень.
Програма соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2013 рік передбачає освоєння коштів на соціальний розвиток сільських територій у сумі 142,3 мільйона гривень, до того ж Програма заснована на принципах державно-приватного партнерства, оскільки під Програму, окрім 80 мільйонів гривень бюджетних коштів, планується залучити 62 мільйони гривень коштів інвесторів.
В усіх районах області проведена організаційна робота щодо укладання угод про соціально-економічне партнерство між сільськими громадами та орендарями землі. Передбачено укладання 1619 соціальних угод на суму 40,4 мільйона гривень, фактично укладено 1346 угод на суму 30 мільйонів гривень.
Робота з виконання Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області на 2013 рік триває в усіх районах області. Сума використаних коштів складає 43,4 мільйона гривень, або 30,5 відсотка до запланованого.
Необхідною складовою комплексного розвитку села є розширення сфери зайнятості сільського населення. На селі є колосальні резерви – понад 200 тисяч осіб працездатного населення не мають постійного місця роботи, 360 тисяч гектарів землі знаходиться під присадибними ділянками. Але сьогодні, незважаючи на те, що саме в господарствах населення виробляється понад 90 відсотків плодоовочевої продукції, ефективність роботи цих господарств вкрай низька. Це пов’язано в першу чергу з необізнаністю із сучасними підходами до виробництва сільськогосподарської продукції, з відсутністю налагодженого технологічного процесу.
Програма на поточний рік передбачає збільшення та розвиток сільськогосподарського підприємництва на селі за напрямком “пілотні проекти”. Планується розвиток 95 об’єктів у рослинництві (овочівництво – 38, садівництво – 37, ягідництво – 20) та 200 об’єктів у тваринництві (молоковиробництво – 25, свинарство – 5, птахівництво – 8, вівчарство – 5, кролівництво – 4, рибництво – 31, бджільництво – 122).
Важливим фактором для продовження розпочатої роботи в питаннях подальшого розвитку сільських громад та соціального партнерства є удосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації посадових осіб органів місцевого самоврядування, що є однією з невід’ємних складових реформи місцевого самоврядування, запропонованої Президентом України Віктором Януковичем.
У питаннях удосконалення кваліфікації посадових осіб сільських та селищних рад органи державної виконавчої влади тісно співпрацюють з обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, Полтавською державною аграрною академією та обласною сільськогосподарською дорадчою службою. На базі Полтавської державної аграрної академії створено регіональний навчально-практичний центр розвитку сільських територій, розроблено графіки проведення навчання сільських і селищних голів та його тематика. За кожним напрямком роботи центру закріплені досвідчені фахівці.
З метою розширення обізнаності населення щодо сучасних підходів до організації бізнесу обласною сільськогосподарською службою проводиться постійна робота з сільськими громадами, організована у формі проведення демонстраційних показів, практичних семінарів, консультативного супроводу створення власної справи. Окремо слід відзначити роботу дорадчої служби в питаннях створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Володимир ЗАМИКУЛА
Заступник голови облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.