Молодший брат баскетболу

Схоже на те, що вуличний баскетбол стає досить популярним серед українців. Полтавщина також не залишається осторонь цього видовищного спорту, який ще називають стритболом. Нещодавно майданчиком для проведення відбірного етапу чемпіонату України з баскетболу 3х3 серії “Challenge” стала площа Перемоги в Кременчуці. Організаторами змагань виступили Федерація баскетболу України, Кременчуцька міська федерація баскетболу, відділ з фізичної культури та спорту виконавчого комітету Кременчуцької міської ради.
Тут варто додати, що нині баскетбол 3х3 стандартизовано як новий вид спорту, який розвиває Міжнародна федерація з баскетболу (ФІБА). Є світова система змагань, яка по вертикалі спускається до національних і муніципальних рівнів усіх країн. Як зазначає спортивний директор чемпіонату України з баскетболу 3х3 Микола Попов, цьогоріч турніри в шістнадцяти містах України поділено на дві серії – “Challenge” і “Masters”. Серія “Masters” проходить у шести великих містах – Києві, Львові, Харкові, Дніпропетровську, Донецьку та Одесі. Серія “Challenge” включає десять міст України, які були обрані як за географічним принципом, так і за кількістю баскетболістів, котрі там грають. Розпочалися ці змагання 18 травня першим етапом на Хрещатику, а завершаться 24 серпня фіналом Всеукраїнського чемпіонату з баскетболу 3х3, також у Києві.
Щодо Кременчука, то тут змагання проходили у трьох категоріях: турнір серед дівчат 2000 року народження та два чоловічих турніри – до 18 років і понад 18 років. Бажання взяти у них участь виявила 21 команда. На жаль, серед дівчат 2000 року народження змагалися всього дві команди з Миргорода. Перемогу здобула команда “Фрог”, яка обіграла своїх землячок із команди “Шик”.
У турнірі категорії до 18 років третє місце завоювала команда “Вулкан”, друге – “LOL”, а переможцем став “Нафтохімік”. Одинадцять команд змагалися в категорії понад 18 років. Перемогу в цьому турнірі виборола команда “ДЮСШ-2”, друге місце посіла команда “Вагонобудівник”, третє – “Козаки”. Окрім кубків та медалей, переможці в усіх трьох турнірах отримали квитки на матчі чемпіонату Європи з баскетболу серед кадетів до 16 років, який проходитиме у Києві з 8 по 18 серпня.
Змагання проходили на досить високому організаційному рівні, адже Федерація баскетболу України розробила чіткий регламент, у якому детально прописано умови участі та правила. До того ж у розпорядження гравців було надано легку, мобільну й зручну в експлуатації баскетбольну стійку. Також місце змагань було вистелено високоякісним кортом американського виробництва.
Генеральний секретар Федерації баскетболу України Олександр Ларін наголошує, що баскетбол 3х3 – дуже перспективний напрямок – і як окремий вид спорту, і як популяризатор класичного баскетболу. В одному з інтерв’ю він сказав: “Ми працюємо над документами щодо створення Всеукраїнської асоціації ліг з баскетболу 3х3, яка могла б координувати та якісно організовувати змагання. Нині завершуємо роботу над документами, згідно з якими проводитиметься Всеукраїнська ліга з баскетболу 3х3 серед школярів, у якій змагатимуться команди не ДЮСШ, а звичайних загальноосвітніх шкіл. Ці змагання проводитимуться спільно з профільними міністерствами. Щодо цього вже є принципова домовленість. З нового навчального року шкільна ліга з баскетболу 3х3 розпочне своє життя”.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.