Україна відзначає 1025-річчя хрещення Київської Русі

ЕПІЦЕНТРОМ урочистостей з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі, яке в Україні відзначається на державному рівні, у суботу, 27 липня, став Київ. Саме тут відбулися основні заходи святкувань за участю предстоятелів Помісних православних церков світу, а також глав держав та делегацій із країн, у яких переважають православні віруючі.
Молебень з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі на Володимирській гірці в столиці відслужили за участю ряду предстоятелів православних церков світу. На заході, крім Предстоятеля Української православної церкви Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Володимира, були також присутні Блаженнійший Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор, Блаженнійший Патріарх Святого Града Єрусалима і всієї Палестини Феофіл III, Святійший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, Святійший і Блаженнійший Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II, Святійший Патріарх Сербський Іриней, Святійший Патріарх Болгарський Неофіт, Блаженнійший Архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостом II, Блаженнійший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава та Блаженнійший Митрополит всієї Америки і Канади Тихон. У святковій службі взяли участь численні представники Помісних церков. Молебень також зібрав президентів чотирьох держав: України, Росії, Молдови й Сербії – Віктора Януковича, Володимира Путіна, Ніколае Тімофті й Томіслава Ніколича. Глави держав вклонилися мощам та іконі святого Рівноапостольного князя Володимира. Після спільного молебню Віктор Янукович провів двосторонні зустрічі зі своїми колегами з Росії, Молдови та Сербії. Предстоятелі УПЦ, РПЦ та Помісних православних церков взяли участь у вечірньому богослужінні на Соборній площі Києво-Печерської лаври, а на Хрещатику зустріли Міжнародний хресний хід з мощами святого Рівноапостольного князя київського Володимира, хрестителя Русі. Свято завершилося грандіозним концертом за участю українських та російських рок-гуртів і Кубанського козачого хору.
***
Державі та церкві варто активніше співпрацювати щодо вирішення соціальних проблем. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час Урочистої Академії з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі. Він закликав органи влади, а також представників бізнесу та духовенства активніше допомагати знедоленим. Глава Держави додав, що органам влади потрібно посилити співпрацю з релігійними організаціями в питаннях впровадження ефективної політики охорони культурної спадщини та культових споруд. «Ми маємо разом формувати в українських громадян, представників бізнесу високу відповідальність за вагому тисячолітню спадщину, яку нам залишили попередні покоління», – сказав Президент. Водночас він наголосив, що держава не допустить використання церков та релігійних організацій окремими політичними силами у власних інтересах. «Це стосується також і закордонних центрів, які через релігійні організації інколи прагнуть впливати на внутрішньополітичну ситуацію в Україні, адже йдеться про питання національної безпеки», – підкреслив Віктор Янукович. Президент запевнив, що органи влади й надалі сприятимуть розвитку міжцерковних зв’язків та місіонерській діяльності релігійних організацій.
***
26–28 липня 2013 року в усіх регіонах держави відбулися масові заходи з нагоди відзначення 1025-ї річниці хрещення Київської Русі. Відбулися такі заходи і в містах та районах Полтавщини.

(За матеріалами інформагентств).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.