Позитивний результат забезпечує системна робота

Як працювала область у першому півріччі поточного року – про це йшла мова на спільному розширеному засіданні колегії облдержадміністрації і регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. У роботі зібрання, яке вів голова ОДА Олександр Удовіченко, взяли участь міністр молоді та спорту України, куратор нашої області від Кабміну Равіль Сафіуллін і голова обласної ради Іван Момот.

Оскільки засідання колегії відбувалося напередодні ювілейної дати – 1025-річчя хрещення Київської Русі, Олександр Удовіченко наголосив на важливості цього об’єднуючого фактора, який дав поштовх до подальшого поступального розвитку цивілізації, державотворення на українських землях.
Про підсумки економічного і соціального розвитку та виконання бюджету області за перше півріччя 2013 року доповідала заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович. Вона зокрема зазначила:
– У першому півріччі нинішнього року розвиток вітчизняної економіки характеризувався низькою активністю основних економічних суб’єктів. Не варто очікувати істотного пожвавлення зовнішнього попиту на українську продукцію і в найближчі місяці. Й усе ж у промисловому комплексі області з приростом спрацювали гірничодобувна та харчова галузі. У сільському господарстві обсяги виробництва валової продукції зросли на 19 відсотків, що перевищує середній темп приросту по Україні. Приріст обсягів іноземного капіталу в економіку Полтавщини склав 64 мільйони доларів США, а його накопичений обсяг перевищив один мільярд доларів. Підприємствами області освоєно майже 2 мільярди гривень капітальних інвестицій. На 11 відсотків зросли обсяги обороту роздрібної торгівлі. Зріс обсяг депозитів фізичних осіб, водночас знизилася вартість кредитних ресурсів. Середньомісячна заробітна плата зросла з початку року на 6,7 відсотка, заборгованість із виплати зарплати знизилася на 2,3 мільйона гривень. Спад промислового виробництва в області у І півріччі склав 2,8 відсотка, скорочення виробництва відбулося в усіх промислово розвинутих регіонах країни. Особливих втрат зазнали підприємства машинобудування, більшість із яких є експортно орієнтованими. Нині їхнє керівництво працює над освоєнням нових ринків збуту в Узбекистані, Казахстані, Молдові, інших країнах близького і далекого зарубіжжя.
Доповідач детально проаналізувала ситуацію в агропромисловому комплексі області та зупинилася на основних напрямках комплексної програми розвитку підприємництва регіону на 2012 – 2014 роки, в рамках реалізації якої для фінансування інвестиційних проектів суб’єктів малого підприємництва планується залучити 10 мільйонів гривень інвестиційних ресурсів, із них більше 2 мільйонів – з обласного бюджету.
Надходження до бюджетів усіх рівнів у І півріччі цього року склали майже 10,5 мільярда гривень. До Державного бюджету мобілізовано понад 8,6 мільярда гривень, у тому числі до загального фонду – майже 7,2 мільярда, що на 0,5 мільйона гривень більше, ніж за відповідний період минулого року, зазначив співдоповідач, директор департаменту фінансів облдержадміністрації Павло Кропивка. Планові показники, затверджені місцевими радами, виконано на 100,3 відсотка. До бюджету області понад план надійшло 5,3 мільйона гривень. Фактичні надходження податку на доходи фізичних осіб, питома вага якого в загальному фонді – понад 76 відсотків, становлять 1124,3 мільйона гривень, або 93,1 відсотка від плану. Найбільший приріст надходжень податку до бюджетів у Чорнухинсьму, Лубенському, Оржицькому, Пирятинському районах. Водночас у Семенівському та Новосанжарському районах надходження до бюджету зменшилися.
– Ситуація складна, в тому числі з виконанням бюджетів усіх рівнів, і ми маємо бути свідомі того, що друге півріччя буде не легшим. Тож я хотів би, щоб ми проаналізували стан справ у всіх напрямках і віднайшли алгоритм роботи й ті кроки, які будемо робити у третьому й четвертому кварталах, – наголосив Олександр Удовіченко. – Необхідно, щоб кожен керівник регіону знайшов відповідну позицію і свою, і своєї команди в питаннях виконання соціально захищених статей.
Під час обговорення доповіді й співдоповіді з основного питання порядку денного йшлося про ситуацію на ринку праці області, детально було проаналізовано можливості реалізації інвестиційних проектів у промисловому комплексі Полтавщини. Про ситуацію в регіонах доповідали керівники районів, які за обласним рейтингом соціально-економічного розвитку зайняли позиції, так би мовити, в кінці “турнірної таблиці”.
– Справді, сьогодні не все залежить від влади, але я думаю, що ми повинні впливати на певні процеси, які в принципі й дають низьку рейтингову оцінку. Адже коли люди системно працюють, тоді й появляються результати, – акцентував увагу голова ОДА Олександр Удовіченко.
Про стан виконавської дисципліни за підсумками І півріччя 2013 року інформував начальник відділу документообігу та контролю апарату ОДА Олександр Перепічай:
– Протягом першого півріччя 2013 року до апарату облдержадміністрації надійшло 5996 документів, із них 2458 – від органів влади вищого рівня. Поставлено на контроль 1666 документів, що на 12,3 відсотка більше, ніж у першому півріччі 2012 року. За перше півріччя цього року головою облдержадміністрації видано 589 розпоряджень, із них 296 – з основної діяльності; 293 – з особового складу. За звітний період на контроль поставлено 64 та знято з контролю 97 розпоряджень. Станом на 1 липня 2013 року на контролі знаходилось 237 розпоряджень. Протягом зазначеного періоду підлягало виконанню 274 доручення голови облдержадміністрації, з них 260 – виконано в повному обсязі й знято з контролю, 14 – не виконано або виконано частково та поставлено на додатковий контроль.
У ході зібрання було розглянуто ряд інших актуальних питань життєдіяльності області.
Підсумки спільного розширеного засідання колегії облдержадміністрації і регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування підбив міністр молоді та спорту України Равіль Сафіуллін. Він наголосив на високому рівні соціально-економічного розвитку нашої області на загальноукраїнському рівні. Адже, за оцінкою Кабміну, за підсумками роботи в І кварталі Полтавська область за всіма показниками зайняла VIII місце в Україні, а за окремими показниками знаходиться в числі лідерів. Зокрема за рівнем економічного розвитку посідає ІІІ місце, інвестиційно-інноваційної діяльності – ІІ, за обсягами реалізації промислової продукції на душу населення – ІІІ місце. Разом із цим за індексом реальної заробітної плати Полтавщина знаходиться на 23-му місці в Україні, за індексом споживчих цін на продукти харчування – на 22-му, за темпами зростання товарообігу – на 21-му. Отже, працювати є над чим.
З обговорюваних питань прийнято відповідні рішення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.