Небезпека у власній квартирі

Науково-технічний прогрес суттєво покращив наш побут. Але чи всі сучасні зручності корисні для нашого здоров’я?
М’який диван, крісло, ліжко виготовляються з використанням поролону та синтетичних тканин. Дорожчі вироби можуть бути, як колись, на пружинах, але спинки і боковини все ж містять поролон. Це – спінений полімер, що за звичайних обставин небезпеки не становить. Але при горінні поролону утворюються особливо небезпечні гази, а також всім відома синильна кислота. Для летального випадку достатньо лише кількох хвилин перебування в диму від такого пропаленого матрацу.
Іще одна модна тенденція нашого часу – водяні фільтри, які у Полтаві пропонують у продажу на кожному кроці. Намагаючись покращити якість питної води, люди купують фільтри-глеки. Проблема в тому, що пористі картриджі фільтрів є ідеальним середовищем для розмноження бактерій: там тепло і волого. Використання картриджа понад обумовлений термін дуже небезпечне для здоров’я! Мікроби знищуються лише у фільтрах зі срібним покриттям.
У багатьох сім’ях трепетно ставляться до раритетів. Уважно придивіться до старовинного годинника, що дістався вам у спадок. Годинники, які випускалися у Радянському Союзі до 1962 року, мають флюоресцентне покриття деталей за рахунок вмісту радіоактивної фарби. На відстані витягнутої руки можна “заробити” дозу приблизно в 300 мікрорентген за добу. В мережі Інтернет можна легко придбати сувеніри Другої світової війни. Годинник із німецького літака “Хейнкель” випромінює радіацію. А все, що “родом” з 60-х років минулого століття (корабельні та будівельні прилади), ризикує вмістити світло-масу на основі солей радію-226, дуже небезпечних для людини.
Особливу увагу варто приділити килимам та матрацам: кліщі й інші мікроорганізми можуть спровокувати розвиток астми і хронічного нежитю. Таким речам потрібні чистка і волога обробка. Регулярне вологе прибирання у квартирі треба проводити кожні 5 днів, восени і взимку – кожні три дні.

Підготувала
Оксана КРАВЧЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.