Лікувальний масаж – справа професіоналів

У  процесі оздоровлення організму, його реабілітації після перенесеної хвороби або травми лікувальний масаж посідає важливе місце. У чому ж полягає його сила, і чи всім людям він рекомендований? На ці запитання відповідає обласний фізіотерапевт Ірина Пчелінцева.

– Ірино Юріївно, що, на Вашу думку як професіонала, означає масаж?
– Це сукупність прийомів дозованого механічного впливу на ділянки тіла людини за допомогою рук або спеціального апарата задля лікувально-профілактичної чи гігієнічної мети. Якщо ж говорити про лікувальний масаж, то це – важливий метод функціональної терапії при захворюваннях опорно-рухового апарату, периферійної та центральної нервової систем, при вегетативних розладах,  захворюваннях дихальної системи, ендокринологічних та гастроентерологічних патологіях.
Лікувальний масаж застосовується дуже давно. Ще древні греки використовували його як засіб проти втоми при фізичних вправах. Засновником же масажу як лікувального засобу вважають великого лікаря Древньої Греції Гіппократа.
– У чому ж полягає оздоровчий ефект такої процедури, як масаж?
– Під впливом масажу розширюються капіляри шкіри, посилюється кровопостачання, стимулюються секреторні функції сальних і потових залоз, поліпшуються лімфотік та обмінні процеси. Масаж полегшує просування артеріальної крові й прискорює венозну кров; під його впливом в атрофованих м’язах посилюються відновлювальні процеси, підвищуються їхня скорочувальна здатність та еластичність. Масаж також прискорює виведення продуктів білкового розпаду, хлористого натрію та інших солей, поліпшує регенерацію кісткової тканини.
– Чи всім пацієнтам рекомендований масаж? Які є протипоказання для його застосування?
– Ми не призначаємо масаж як лікувальну процедуру тим пацієнтам, у яких є новоутворення, камені в нирках, спостерігається схильність до кровотеч, при лихоманці нез’ясованого генезу. Протипоказаннями є туберкульоз, злоякісні пухлини, психози, захворювання судин і шкіри. Для хворих на серцево-судинні недуги існує спеціальна методика лікування, і її призначає лікар.
Я хочу загострити увагу на тому, що консультація лікаря є обов’язковою для пацієнта при призначенні масажу як процедури.
– У зв’язку з цим хочу запитати про таке: сьогодні часто можна побачити вивіску “кабінет лікувального масажу”. Як Ви ставитеся до таких приватних установ?
– Підкреслю головне: лікувальний масаж – справа професіоналів. Таку процедуру, яка діятиме на користь, а не на шкоду здоров’ю людини, може виконувати тільки фахівець зі спеціальною медичною освітою. Саме медичний працівник знає анатомію і фізіологію організму, бачить стан шкіри, усвідомлює, як і на які зони впливати, визначає, яку мазь чи масло використовувати – причому на вже підготовлену ділянку шкіри тощо.
Масажисти, які пройшли короткострокові  курси, не можуть досконало цього знати. Тому я радила б проходити масаж тільки у професійно й глибоко підготовлених спеціалістів, адже це не така вже й безневинна процедура.
– У яких умовах і як довго має тривати сеанс масажу?
– Масаж верхніх кінцівок проводять на столику заввишки 80 см, масаж тулуба та нижніх кінцівок – на кушетці заввишки 70 см, шиї та обличчя – у положенні сидячи на стільці, висота якого 40 см. Тривалість місцевого масажу – від 5 до 15 хвилин, проводять його щоденно або через день. Курс лікування залежить від характеру захворювання, і його призначає лікар. Масаж доцільно поєднувати із теплолікуванням – ваннами, солюксом, індуктотермією тощо.
Впевнена, правильне застосування масажу поліпшує самопочуття пацієнта, відновлює його здоров’я, покращує працездатність та якість життя.

Розмову вів
Андрій КАРПЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.