Підприємство із соціальною місією

Проблеми сільської аптеки

Колективу комунального підприємства “Полтавафарм” добре відомі проблеми медикаментозного забезпечення населення, яке проживає в сільській місцевості. Адже понад 50 відсотків його структурних підрозділів знаходяться саме в селах.

– Нині справді непросто утримувати на селі аптеку, яка б відповідала всім ліцензійним вимогам, – розповідає Наталія Стецюк. – Адже приміщення, в яких розташовані аптеки, часто побудовані в 1970-ті роки й потребують ремонтів. Слід також витримувати температурний режим, умови доставки, зберігання медикаментів тощо. Крім того, кількість жителів сільської місцевості зменшується, більшість населення – люди похилого віку. В рамках реформування медичної галузі подекуди закриваються дільничні лікарні, в яких працювали наші аптечні пункти. В таких випадках спільно з органами місцевого самоврядування, керівниками медичної галузі в районах вишукуємо можливості роботи в амбулаторіях сімейної медицини, які утворюються. Бо у нашому колективі є чітке розуміння того, що, коли ми закриємо свої аптеки, які іноді стають збитковими через великі транспортні витрати чи інші об’єктивні причини, сільським жителям фактично ніде буде придбати необхідні ліки. Турбує те, що з підвищенням якості медичного обслуговування зменшується кількість лікарів. Там, де є лікар, пацієнти звертаються до аптеки саме за його рекомендацією. Там, де лікаря немає, люди просто забувають про своє здоров’я, звертаються менше й до аптеки, і тоді постає питання про можливість її подальшого існування. Тому іноді ми змушені переходити на таку форму роботи, коли фельдшери працюють на договірних умовах із центральними районними аптеками. Дуже складне питання також – забезпечення кадрами аптек і аптечних пунктів у сільській місцевості. Й хоча підприємство навчає деяких спеціалістів за власні кошти, молодь не надто прагне повертатися в село.

Попри всі складнощі КП “Полтавафарм” продовжує дотримуватися політики встановлення мінімальних націнок на лікарські засоби. В цьому та в інших питаннях підприємство відчуває значну підтримку з боку обласної влади, депутатського корпусу, департаменту охорони здоров’я ОДА. Воно є активним учасником усіх соціальних проектів, у тому числі й щодо здешевлення гіпертонічних препаратів. Минулого року діяльність КП “Полтавафарм” відзначена Національним сертифікатом “Комунальне підприємство року”.

Грип – готовність № 1

– Грип – це захворювання, яке приходить до нас щороку, – зазначає Наталія Стецюк. – Питаннями підготовки до епідсезону ми зазвичай починаємо займатися ще з серпня-вересня. Адже велике значення мають навіть такі фактори, як забезпечення пально-мастильними матеріалами, щоб мати можливість вчасно доставляти лікарські засоби навіть у найвіддаленіші села. Замовлення на противірусні, протигрипозні препарати ми теж формуємо ще з осені. Ведемо активну профілактичну роботу. В кожному аптечному пункті, кожній аптеці нашої мережі обов’язково є спеціальні куточки, де зібрано повну інформацію про грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, їх лікування та профілактику. Основне, на що ми орієнтуємо населення, – це обов’язкове звернення до лікаря у разі хвороби. Наші працівники роз’яснюють, що самолікування небезпечне і що лише кваліфікована консультація лікаря допоможе вилікувати грип швидше й без ускладнень. Найефективнішим методом профілактики грипу, як відомо, є вакцинація. Реалізація вакцин через мережу КП “Полтавафарм” останнім часом збільшилася в 1,5 разу, а це говорить про те, що люди стали більше звертати увагу на своє здоров’я, – каже Наталія Стецюк.

Найпопулярнішою вакциною, за її словами, нині є “Інфлувак” виробництва Нідерландів. Також у продажу є “Ваксигрип”, “Флюарекс” – вакцини, що працюють саме проти тих штамів грипу, які очікуються  під час епідемії.

– Цього року епідемія грипу “запізнюється”, тому фахівці радять продовжити вакцинацію, – підкреслює Наталія Стецюк. – Вартість вакцини – в середньому близько 80 гривень, що в десятки разів дешевше, ніж лікування грипу та його ускладнень. При цьому ефективність вакцин проти грипу становить понад 90 відсотків, а щеплення захищає від хвороби на півроку, тобто протягом усього епідсезону. Мережа наших аптек по всій області в достатній кількості забезпечена противірусними, жарознижувальними, імуностимулюючими лікарськими засобами, захисними масками та іншим. Цьому сприяє й проведення щотижневого моніторингу щодо наявності цих засобів.

В асортименті аптечної мережі КП “Полтавафарм” – лікарські засоби різного цінового діапазону. Однак, перш ніж звернутися в аптеку при появі симптомів грипу чи ГРВІ, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, радять фахівці підприємства.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.