Феномен і велика таїна хрещенської води

Скептикам же, які й досі намагаються поширювати підживлюваний у радянські часи атеїстичною ідеологією міф про те, що вода набуває особливих властивостей  тільки завдяки іонам срібла, які потрапляють у неї під час обряду освячення зі срібного хреста, доречно прислухатися до слів прес-секретаря Полтавської єпархії УПЦ ігумена Тихона (Васильєва):

– Один священик колись на це відповів так: спробуйте розрахувати, скільки іонів срібла потрапить у річку, якщо вода у ній у постійному русі, а хрест у священика дерев’яний? Але вода ж все одно освячується. Я не знаю жодного нашого храму в Полтаві, де є хрести з чистого срібла. Вони всі переважно сучасні, виготовлені з інших металів. Можливо, лише певні елементи на них посріблені. Ми віримо, що вода освячується благодаттю Божою, Духом Святим через хресне знамення, яке б воно не було: дерев’яне, металеве, з іншого матеріалу, це не має жодного відношення до освячення води.

Багатовіковий досвід людства свідчить і про велику кількість випадків зцілення за допомогою освяченої води. Втім, істинні християни знають, що зцілює, передусім, сила віри. Лише ж заради того, щоб когось у чомусь переконати, Бог не являє чуда. Тих дивовижних історій з освяченою водою, які зазвичай вражають пересічних людей, ігумен Тихон у власному досвіді поки що не має, але може навести прочитане в спогадах пріснопам'ятного митрополита Полтавського і Кременчуцького Феодосія. Якось одна жінка прийшла до церкви зі скляною банкою із водою і попросила додати до неї хрещенської води. Але банка раптом розірвалася у неї в руках. Перелякана жінка відразу ж зізналася священику, що носила ту воду до ворожки, щоб приворожити своїй доньці нареченого. Боячись нашкодити і хлопцеві, й своїй дитині, вона вирішила додати в банку освяченої води. Таким чином, говорить ігумен Тихон, Господь явив, що не можуть бути змішані вода свята і вода з гріхом, з наговорами.

Разом із тим ігумен Тихон нагадує, що для всіх християн є традиція починати день з того, щоб вживати трішки освяченої води та частинку освяченої просфори (церковний хліб), тоді людина відчуває благодать і Божу допомогу протягом усього дня.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.