Пріоритет – збалансування видатків і доходів

У таких умовах потребують активізації дії в напрямку наповнення пенсійної скарбниці, а також пошуку додаткових резервів і джерел надходження коштів. Насамперед це – послідовна плідна робота з платниками внесків. Загалом Київський район налічує 6,2 тисячі платників, із яких 1539 – юридичні та 4694 – фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності.

Для зручності здійснення платежів у поточному році оптимізовано кількість рахунків фонду, відкритих в управлінні Держказначейства, – з 88 до 10. При цьому суми необхідного платежу єдиного соціального внеску підприємствами, що мають юридичний статус, визначаються в залежності від критеріїв ступеня ризику. Ставка, за якою сплачують підприємці, залишилася незмінною – 34,7%, а платіж повинен бути не менш ніж з мінімальної заробітної плати.

Нагадаю, що основним пенсійним законом встановлена пряма залежність розміру пенсійних виплат від сплати коштів протягом трудової діяльності, тобто введено поняття страховий стаж замість трудового. А це означає, що стаж зараховується лише за умови сплати внесків до Пенсійного фонду та звітування за сплачені кошти.

З 1 січня 2011 року всі платники, в т.ч. підприємці, сплачують єдиний соціальний внесок, який включає в себе платіж ще по трьох фондах: соцстрахування від нещасного випадку на виробництві, на період  тимчасової непрацездатності  та  служби зайнятості населення. При цьому розмір єдиного внеску визначається у відсотках від нарахованого заробітку. Звільнені від сплати внеску до фонду лише підприємці, що працюють за спрощеною системою оподаткування і є пенсіонерами за віком або за інвалідністю.

Варто зазначити, що право на пенсійне забезпечення має особа за наявності 15 років страхового стажу, тобто стажу, за який сплачені внески до фонду.

Роботодавці, які забезпечують роботою найманих працівників (незалежно від способу оподаткування), повинні чітко дотримуватися сплати та щомісячного терміну звітування до 20 числа місяця, наступного за звітним.

Нині важливе завдання фонду – реалізувати доведені через засоби масової інформації та в індивідуальному режимі до платників-підприємців, які займаються підприємницькою діяльністю, зміни щодо термінів подачі звітності до фонду. З урахуванням остаточних платежів за звітний 2012 рік, які повинні бути здійснені до 20 січня 2013 року, ці платники зобов'язані подати звітність до

10 лютого ц.р.

Терміни подачі звітності самозайнятих осіб (адвокатів, нотаріусів) навпаки – подовжені: до 1 травня ц.р. за звітний 2012 рік.

Несплачені своєчасно суми єдиного внеску та неподана в установлені терміни звітність тягне за собою застосування штрафних санкцій. А це – збільшення фінансового навантаження на платника.

Отже, тільки спільними зусиллями та розумінням платників можна досягти позитивних результатів.

Ознайомитися з сумами зарахованих коштів та відповідного стажу роботи можна через інформаційний кіоск, що встановлений в головному та територіальних управліннях Пенсійного фонду, скориставшись страховим свідоцтвом.

За додатковою інформацією звертайтеся до фахівців управлінь.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.