Наблизити медицину до людей

– Реформування медичної галузі є складовою соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, – наголосив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. – Одним із головних завдань цього реформування є підвищення ролі сімейної медицини в суспільстві.

– У жодному разі не йдеться про формальну заміну вивіски, – пояснив у коментарі журналістам директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак. – Діяльність центрів первинної медико-санітарної допомоги передбачає зовсім інше функціональне навантаження та інші підходи у роботі. Мають змінитися сам сімейний лікар та його помічник. Головним для медика повинен стати пацієнт, чуйне ставлення до нього. Завдання – дійти до кожного, нікого не залишити поза увагою. Акцент робитиметься на профілактиці захворювань, ранньому їх виявленні. Саме це, як засвідчив досвід міста Комсомольська, дасть можливість знизити рівень захворюваності на серцево-судинні, онкологічні та інші недуги.

Головний алгоритм нововведення такий: людина має звертатися з будь-якою медичною проблемою до свого сімейного лікаря, а він уже повинен спрямувати пацієнта до вузькопрофільного спеціаліста. Лікар загальної практики – сімейної медицини може у комплексі оцінити стан здоров’я не лише свого пацієнта, а й усієї родини, призначити необхідне лікування з урахуванням індивідуальних особливостей хворого, забезпечити тривалий і безперервний медичний нагляд. Саме сімейний лікар визначить так званий маршрут пацієнта. І найголовніше – до першочергових завдань діяльності лікарів загальної практики – сімейної медицини входить профілактична складова, тобто попередження розвитку захворювань, боротьба з факторами ризику їх виникнення.

Полтавська область є флагманом у розвитку первинної медико-санітарної допомоги в Україні. Ще у 1999 році в Комсомольську розпочалася підготовка сімейних лікарів. Це місто стало першим у державі, де було відкрито Центр первинної медико-санітарної допомоги.

Наразі в області працюють

586 лікарів загальної практики – сімейної медицини. Вони опікуються станом здоров’я понад 85 відсотків мешканців Полтавщини (загальнодержавний показник становить близько 43).

Триває робота щодо покращення якості медичного обслуговування громадян шляхом наближення до них медичної допомоги через відкриття нових лікарських амбулаторій у сільській місцевості та віддалених мікрорайонах міст. За останні 5 років

їх кількість збільшилась на 91 і дорівнює нині 220.

Аби центри первинної медико-санітарної допомоги справді стали фундаментом усієї галузі охорони здоров’я, Олександр Удовіченко запропонував матеріально стимулювати сімейних лікарів. На думку керівника області, видатки на цю ланку медицини мають складати не менше 35 відсотків від загального бюджету галузі, а не 20, як було запропоновано профільним департаментом. Питання щодо підвищення зарплатні сімейним лікарям Полтавщини має бути вирішене вже до кінця лютого, поставив завдання губернатор.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.