На шляху державотворення

У 1918 році на території нинішньої України виникло ще кілька національних державних утворень. Зокрема у Львові було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки.

Нові державні утворення на території України через роз’єднаність та складні політичні обставини не мали перспектив подальшого існування. Тому

22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі був проголошений Акт Злуки (об’єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій, у єдину соборну Українську державу.

Через історичні особливості початку XX століття Українській державі не судилося утримати здобутий успіх. Проте напрацювання того часу отримали своє продовження в Україні після проголошення нею незалежності у 1991 році.

Сьогодні зусилля влади зосереджуються на заходах щодо наповнення ідей незалежності, свободи та соборності України реальним змістом.

Президент України В.Ф.Янукович, Уряд твердо і послідовно спрямовують внутрішню і зовнішню політику на забезпечення національних інтересів України як цілісної, незалежної та суверенної держави. Вперше за останні

20 років у країні настала політична стабільність, розпочато глибоку модернізацію держави.

Впроваджуються заходи з реформування різних галузей економіки та сфер життя, головною метою яких є найбільш повне в умовах глобалізаційних процесів забезпечення потреб українців, реальне покращення життя людей, виведення України на рівень європейських країн. Позитивні зрушення у цьому плані відзначили зарубіжні гості України під час проведення чемпіонату з футболу Євро-2012.

Впродовж останніх років досягнуто переконливих успіхів у економічному розвитку, що створює умови для підвищення міжнародного авторитету України, її конкурентоздатності на світових ринках, інвестиційної привабливості.

Прикладом цього, зокрема, є підсумки соціально-економічного розвитку Полтавщини.

Сьогодні в області утримується позитивна динаміка розвитку промисловості та сільського господарства. За останні роки вдалося створити позитивний інвестиційний імідж Полтавщини та відновити довіру інвесторів, що дало можливість розпочати реалізацію 75 вагомих інвестиційних проектів.

Область займає лідируючі позиції з виробництва продукції рослинництва, молока та вирощування великої рогатої худоби в сільгосппідприємствах.

Полтавщина входить до першої п’ятірки регіонів за обсягами виконання будівельних робіт та посідає 2-ге місце за показником виробничої активності.

На території області завдяки проведенню широкомасштабних робіт із реконструкції та будівництва доріг з’явилися сучасні високоякісні автомагістралі, нові електрифіковані ділянки залізниці.

Як результат успішного розвитку економіки, в області продовжують зростати надходження податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, які за січень– листопад 2012 року склали майже

20 мільярдів гривень.

Це створює нові можливості для задоволення потреб громадян, утвердження їхньої соціальної захищеності, духовної єдності, забезпечення конституційних прав і свобод.

Так, середньомісячна заробітна плата в області у жовтні 2012 року досягла 2810 грн, що в 2,5 разу перевищує законодавчо встановлений прожитковий мінімум для працездатної особи.

Загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати станом на 1 листопада 2012 року склала 12 мільйонів гривень. Якщо згадати, що у березні 2010 року область мала борги із заробітної плати на загальну суму до 50 мільйонів гривень, стане зрозумілим масштаб проведеної роботи з вирішення цієї проблеми.

В області вчасно виплачуються пенсії, здійснюється їх системне підвищення.

У 2010–2012 роках на Полтавщині запроваджено 14 нових видів соціальних послуг, зараз їх надається загалом понад 70.

Проводиться активна робота щодо підвищення якості дошкільного виховання, освіти, медичного обслуговування.

Останні роки на Полтавщині стали періодом відновлення інфраструктури села. Ми ініціювали і перші в Україні у 2011 році прийняли обласну Програму соціального розвитку сільських населених пунктів. Про ефективність наших дій з її виконання свідчать сотні прикладів та красномовні цифри.

Зокрема у 2011 році у селах області відкрито 68 дитячих садків та ще 300 – відремонтовано. Збудовано, відновлено та відремонтовано майже 500 шкіл та 300 медичних закладів, більше 400 будинків культури, 270 спортивних об’єктів, близько 400 об’єктів торгівлі. На зазначені цілі було витрачено майже 140 мільйонів гривень.

У 2012 році дію Програми було продовжено, внаслідок чого у селах області проведено будівельно-монтажні та ремонтні роботи на 20 об’єктах газифікації, 230 об’єктах водопостачання, 400 об’єктах торгівлі, понад 270 спортивних об’єктах, 37 об’єктах сільського зеленого туризму, в 360 медичних та 330 дошкільних закладах, 424 школах, 346 закладах культури. Приведено у належний стан майже 250 автобусних зупинок, понад 380 км сільських доріг. На реалізацію Програми використано понад 190 мільйонів гривень.

Важливі складові державної політики – консолідація українського народу, розвиток демократії та верховенства права. На цьому постійно наголошує Президент України В.Ф.Янукович.

Полтавщина за останні роки значно просунулася на шляху розвитку демократії. У 2012 році в області забезпечено проведення у відповідності до Конституції та законів України, а також до світових стандартів, виборів народних депутатів України. Напрацьовано позитивний досвід роботи громадських рад при місцевих державних
адміністраціях, Гуманітарної ради при голові облдержадміністрації, інших консультативно-дорадчих органів при органах влади. Активно проводяться заходи з реалізації міжнародної ініціативи “Партнерство “Відкритий уряд”. В області у постійну практику увійшло проведення органами влади консультацій із громадськістю з найважливіших питань розвитку області, вирішення актуальних питань життєзабезпечення населення. Успішно реалізується Програма взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з громадськістю та сприяння розвитку громадянського суспільства в Полтавській області на 2012–2015 роки. Створено умови для вільного розвитку засобів масової інформації та свободи слова. Консолідуючими факторами соборності виступають міжнаціональна злагода і мир, міжконфесійне порозуміння.

Досягнення цих та інших успіхів у розбудові нашої держави, її економіки та соціальної сфери значною мірою стало можливим завдяки реалізації Програми “Україна – для людей”, соціальних ініціатив Президента України В.Ф.Януковича.

День Соборності та Свободи є доброю нагодою оцінити наші надбання, внесок кожного у справу розбудови державності, зміцнення її позицій. Українська історія державотворення дає нам цінні уроки та повчальний досвід, застерігає від негативу, вказує шляхи досягнення Україною достойного місця у світовому співтоваристві. Українці мають гордитися своєю державою, оберігати її, завжди пам’ятати, що захищеними можуть бути лише у сильній, соборній, незалежній державі.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.