Епідемічний поріг не перевищено, але…

Щодо штаму “Вікторія”, то ми бачимо, що відбувається в країнах далекого зарубіжжя. До речі, днями на колегії Міністерства охорони здоров’я України міністр Раїса Богатирьова наголошувала, що ведеться постійний моніторинг щодо потрапляння вірусів із територій ближніх сусідів України – Росії, Польщі, де реєструється більша кількість випадків грипу типу H1N1. У нашій області поки що жодного випадку захворювань на будь-який із цих штамів не зареєстровано. Але у зв’язку з доволі високим рівнем міграції населення потенційний ризик потрапляння небезпечних штамів на територію країни й області існує.

На жаль, як завжди, найбільш уразливими до грипу залишаються діти. Нині у віковій структурі захворюваності по області їх понад 55 відсотків. Відомо, що грип небезпечний насамперед своїми ускладненнями, особливо для дітей, осіб похилого віку та людей із хронічними захворюваннями. Найбільш часті ускладнення – легеневі, особливо у дітей до       2 років. Досить поширеними ускладненнями є синусити, отити, ангіни, менінгіти тощо. Грип провокує загострення хронічних захворювань легень, серцево-судинної, ниркової та ендокринної систем. Небезпечний грип для вагітних жінок. Від моменту потрапляння вірусу в організм до прояву перших ознак хвороби проходить всього 1,5–2 доби, що обумовлено високою швидкістю розмноження вірусу.

Головним засобом боротьби із такими захворюваннями, як грип і ГРВІ, наголошує директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак, залишається профілактика.

– Найдієвіший засіб – щеплення, яке нині ще не пізно зробити, – підкреслює Віктор Лисак. – Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути наслідки хвороби. Однак перед вакцинацією обов’язково слід побувати на прийомі у сімейного лікаря, адже щеплення можна робити тільки в тому разі, коли людина здорова. Нині проти грипу в області щеплено близько 11 тисяч осіб. Щеплення осіб первинного контакту – медичних працівників, а також працівників інтернатних закладів соціальної сфери і освіти провели за бюджетні кошти.

Втім, усі засоби профілактики грипу мають важливе значення, особливо для дітей до 5 років, вагітних жінок, людей віком від 65 років, осіб із надмірною вагою, хворих на тяжкі хронічні, серцево-судинні захворювання, людей, які мають проблеми із бронхолегеневою системою. Для них грип – найбільша небезпека, а вчасна та регулярна профілактика здатна врятувати життя. Надзвичайно важливою профілактика є для тих, хто працює на транспорті, в закладах торгівлі.

– Необхідно не переохолоджуватися, дотримуватися температурного режиму. До речі, розповсюджена помилка батьків – надто тепло вдягати дитину. Слід враховувати, що дитина дуже багато рухається і може перегрітися. Також варто регулярно проводити провітрювання приміщень, вітамінізувати їжу, постійно вживати часник, цибулю. Високий рівень імунітету – гарантія захисту від грипу. Особливого значення у профілактиці грипу і взагалі будь-яких вірусів набуває ретельне миття рук, – наголошує Віктор Лисак. – Важливо знати, що грип не лікується за допомогою антибіотиків. Вони не створюють протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. З метою лікування грипу та ГРВІ використовують антивірусні препарати. Але ні в якому разі не варто займатися самолікуванням, це небезпечно. Лікарські препарати має призначати лікар. Чому нині так важко лікуються хвороби? Бо часто ліки вживаються пацієнтами безконтрольно. Це негативно впливає не тільки на здоров’я людей, а й навіть на екологію.

В осінньо-зимовий період та навесні застосовують загальнозміцнювальні препарати. Такі заходи профілактики орієнтовані в основному на корекцію імунного стану. Рекомендується постійне проведення загальновідомого комплексу загартовуючих процедур, самомасажу, ранкової гімнастики, застосування засобів народної медицини.

– Аптечна мережа Полтавщини забезпечена ліками в достатній кількості. Маємо відповідний запас у лікувальних установах, який постійно контролюємо.  У разі початку епідемії буде потрібно розгорнути більше 2 тисяч ліжок, – зазначає Віктор Лисак. – Якщо почуваєте себе погано, підвищується температура тіла, з’явились симптоми грипу та ГРВІ, зверніться до сімейного лікаря. Звісно, якщо температура – під 40 градусів і вища, то викликайте “швидку допомогу”. Піклуйтесь про своє здоров’я, а також про здоров’я навколишніх.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.