Славні сторінки історії “Зорі Полтавщини”

… У вересні 1943 року Полтава була визволена від німецько-фашистських загарбників. Й одразу в обласному центрі відновили вихід газети, яка отримала нинішню назву. Фронти покотилися на захід, і Полтава поверталася до мирного життя. Уже в листопаді 1943-го відновив роботу Полтавський державний педагогічний інститут (нині – Національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка). Тоді був оголошений добір студентів на старші курси. Про це першою повідомила “Зоря Полтавщини”. А в номері за 17 листопада 1943 року читаємо: “Полтавське обласне відділення “Союзпечать” проводить передплату на газети на грудень місяць”.

На перших сторінках випусків “Зорі Полтавщини” 1943–1944 років друкувалися оперативні зведення Радянського інформбюро про ситуацію на фронтах. Примірники “Зорі Полтавщини” за другу половину 1940-х років – це літопис тих часів, із якого можна дізнатися про все, що було в нашому краї.

– Коли проводжу бібліотечні уроки і розповідаю про нові надходження, обов’язково показую учням “Зорю Полтавщини” за 1943 рік, наголошуючи, що ці номери виходили в рік, коли була визволена Полтавщина, – говорить бібліотекар Лідія Тихомирова, яка працює у бібліотеці №5 уже 29 років. – Дітям це надзвичайно цікаво, вони намагаються роздивитися ближче і торкнутися руками старих газет.

Справді, дуже цікаво дивитися, читати і порівнювати, як змінювалася улюблена газета полтавців. Змінювалися формат і наповнення, зорянські ветерани пера поступалися місцем молодим журналістам. “Зоря Полтавщини” залишається літописом нашого життя. І колись, у далекому майбутньому, нащадки з інтересом гортатимуть підшивки сьогоднішньої газети.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.