На часі – чергове підвищення пенсій

– Згідно зі статтею 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” мінімальний розмір пенсії за віком та доплату за понаднормовий стаж визначають з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. З

1 грудня поточного року очікується підвищення прожиткового мінімуму для цієї категорії наших співгромадян до 884 гривень, а значить – і перерахунок пенсій. До того ж відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 березня 2008 року: якщо щомісячний розмір пенсійних виплат особам,  які втратили працездатність (із урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім призначених за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання), не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для цієї категорії громадян, їм надаватимуть щомісячну державну адресну допомогу в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру, – 884 гривні.

– Чи впливатиме дата призначення пенсії на її розмір та розмір доплати за понаднормовий стаж?

– Якщо пенсію призначили до 1 жовтня 2011 року і після цього її не перераховували з урахуванням страхового стажу та заробітку, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, то з 1 грудня 2012 року мінімальний розмір пенсії та доплату за понаднормовий стаж встановлено за (понад) 20 та 25 років страхового стажу для жінок та чоловіків відповідно.

Якщо ж пенсію було призначено після 1 жовтня 2011 року або ж до того, але після 1 жовтня її перерахували відповідно до стажу і заробітку, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, а її мінімальний розмір і доплату за понаднормовий стаж встановили з урахуванням 30 та 35 років страхового стажу, то й перерахунок у грудні 2012-го здійснюватимуть на підставі цих показників.

– А працюючі пенсіонери теж можуть нині розраховувати на перерахунок пенсій?

– Ні. У Законі України “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” передбачено: пенсії, обчислені відповідно до статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, перераховують у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, але для тих, хто не працює (не займається діяльністю, пов’язаною з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування). Однак у випадку звільнення з роботи та звернення пенсіонера до управління Пенсійного фонду із заявою пенсію буде перераховано.

– Чи перераховуватимуть надбавки та підвищення, встановлені до пенсії?

– Так, виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто 884 гривні, заново обчислюватимуться підвищення і надбавки ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань, пенсія за особливі заслуги перед Україною, додаткові пенсії особам, потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи, щомісячна доплата до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв’язку із закриттям Чорнобильської атомної електростанції, державна соціальна допомога на догляд, мінімальні пенсії для інвалідів-військовослужбовців строкової військової служби та по втраті годувальника, призначені членам їхніх сімей, надбавки на утриманців відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

– Олено Леонідівно, а чи вистачить на всі ці пенсійні підвищення коштів?

– Бюджет Пенсійного фонду формується на центральному рівні, потім видатки рівними частками розподіляються по регіонах. Щодо фінансової стабільності управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, зокрема Октябрського району в місті Полтаві, то слід зазначити, що самозабезпеченість власними коштами в нашому районі складає 129 відсотків. Це є надійним фінансовим підґрунтям для виплати пенсій в підвищеному розмірі.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.