“Українські записи” Порфирія Мартиновича

– Окремі праці, які увійшли до видання, були надруковані у 1906 році в часописі “Київська старовина”, але не так, як того хотів Мартинович. Оскільки він був людиною скрупульозною, прагнув повністю відновити у своїх фольклорних записах характерні особливості діалекту простого люду, то надіслав до редакції листа з проханням зважити на його правки, котрих автор зробив близько трьох тисяч. Але редакційна колегія залишила все без змін. Ми тішимося, що при підготовці книги, яку сьогодні презентуємо, всі зауваження були враховані й уперше “Українські записи” видаються саме так, як того хотів Порфирій Денисович, – зазначив Олександр Савчук.

Кожен розділ збірки по-особливому цікавий. Наприклад, один із них – “Вибране листування” – знайомить читача з епістолярною спадщиною Мартиновича, яка відкриває глибину його роздумів, переживань, простого і щирого спілкування з друзями, зокрема з найкращим товаришем, відомим полтавським етнографом, кобзарознавцем Опанасом Сластьоном.

Робота над книгою тривала близько чотирьох років, за цей час скрупульозно збиралися матеріали про життя, наукову та творчу діяльність митця. Завдяки копіткій роботі редакторів та професіоналізму дизайнерів у виданні можна ознайомитися із якісними репродукціями найвідоміших художніх робіт майстра, переглянути світлини, які відтворюють тогочасне життя.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.