“Полтавазернопродукт” – агропідприємство успіху

Кожне з цих сільгоспформувань, у свою чергу, складається із десятка дрібніших виробничих підрозділів. До ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" входить 9 таких підрозділів, а також Глобинський цукровий завод. Наступного року структура розшириться введенням в експлуатацію нового об'єкта – заводу із переробки сої. Аналогів такого підприємства на теренах області немає. Очікується, що завод щодня перероблятиме близько 700 тонн сої, виготовлятиме до 125 тонн соєвої олії та 500 тонн шроту. До того ж зараз завершується будівництво цеху із метанізації жому, про що вже писала "Зоря Полтавщини" в одному з попередніх номерів.

ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" обробляє близько 31 тисячі гектарів землі, з них близько 22 тисяч – у Глобинському районі й близько 8 тисяч – у Семенівському. Загалом "Полтавазернопродукт" господарює на території 24 сільських рад, надаючи роботу більше 2 тисячам осіб.

***

Як розповів головний інженер підприємства Володимир Кондуфор, усі виробничі підрозділи "Полтавазернопродукту" обслуговує спільний машинно-тракторний парк, що складається із близько тисячі одиниць техніки. Це, зокрема, – потужні імпортні трактори "CASE" та "FENDT", вітчизняні "ХТЗ Т-150", легкі "МТЗ". Також тут є комбайни "Класс Тукано-440", "Кейси-2388", бурячні комбайни "Вік", високопродуктивні навантажувачі "Гебо", фронтальні навантажувачі типу "Маніту". Великий асортимент у товаристві сівалок: "Грінплейс" й "Фаргоайр" – для обробітку зернових та "Віл Річ" і "Вік" – для просапних культур. Кожен із цих агрегатів за добу може засіяти стогектарну площу. В арсеналі машинно-тракторного парку підприємства також новітні імпортні причепні агрегати, великовагові вантажівки, самохідні обприскувачі "Джон Дір 4730", які за зміну можуть обробляти близько 300 гектарів посівів, обприскувачі "Брандт".

Серед новинок цього року – створення центру GPS-моніторингу. Близько 260 GPS-навігаторів дають змогу в реальному часі відстежувати рух усієї техніки, відповідно в разі потреби – "перекидати" її з місця на місце.

Велику увагу "Астарта-Київ" приділяє технічній модернізації тваринницького комплексу. Лише нинішнього року на ці цілі спрямовано близько 4 мільйонів гривень інвестицій, придбано 5 високотехнологічних агрегатів.

***

Через несприятливі погодні умови цьогорічний урожай зернових, порівняно з торішнім, нижчий, говорить головний агроном ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" Володимир Глухенький. А от цукровий буряк уродив добре. Прогнозується, що середня урожайність солодких коренів становитиме 500 центнерів на круг.

Щодо структури посівів, то з 29 тисяч гектарів ріллі 6,5 тисячі становить цукровий буряк, 5,5 тисячі – озима пшениця, 7 тисяч – соя, 800 – соняшник, 1,5 тисячі – ячмінь, 5,6 тисячі – кукурудза на зерно, 2,7 тисячі – кукурудза на силос, багаторічні та однорічні трави. Щоб не виснажувати грунтів, у господарстві здебільшого дотримуються чотирипільної сівозміни.

***

Молочне тваринництво є одним із пріоритетних напрямків для АПХ "Астарта-Київ". Тож у 6 із 9 виробничих підрозділів ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" утримують ВРХ, розповів головний зоотехнік ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" Володимир Різник. На         1 листопада в компанії налічувалося загалом понад 2700 голів ВРХ, зокрема 1317 корів; надоюють близько 20 тонн молока, що становить 15 літрів у середньому на одну корову. Збільшення надоїв порівняно з аналогічним періодом минулого року сягає 5,5–6 тонн на день.

Окрім постачання високоякісної сировини переробним підприємствам, "Полтавазернопродукт" забезпечує молоком пенсіонерів, дитсадки, будинки ветеранів, якими опікується компанія.

***

Нині досить часто можна почути критичні зауваження на адресу агрохолдингів у зв'язку з тим, що ці потужні сільгоспформування, застосовуючи надсучасні технології й техніку, значно скорочують кількість працюючих. Однак така "оптимізація" зовсім не притаманна АПХ "Астарта-Київ". Як розповіла заступник генерального директора ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" Ірина Коваленко, у компанії цінують справжніх фахівців, заробітну плату виплачують два рази на місяць, а також практично не скоротили жодного робочого місця.

Соціальна відповідальність – пріоритет діяльності сільгоспформування. Агропромхолдинг "Астарта-Київ" – перша компанія в Україні, яка запровадила програму соціального партнерства. Йдеться про фінансування розвитку і про підтримку інфраструктури тих сільських територій, де господарює сільгосппідприємство. Цього року на розвиток соціальної сфери ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" спрямувало 1 мільйон 600 тисяч гривень, крім цього, надавалася фінансова допомога на утримання об'єктів соціальної сфери Глобинського району, що не входять до ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт". На ці кошти було профінансовано будівництво 2 дитячих комплексів у селі Пустовійтовому, проведено реконструкцію дитячих садків, будинків культури, газифікацію населених пунктів. Генеральний директор агропромхолдингу "Астарта-Київ" Віктор Іванчик переконаний, що без відродження соціальної інфраструктури села неможливий належний розвиток аграрного сектора.

Також серед пріоритетів АПХ "Астарта-Київ" і його виробничих підрозділів – запровадження найкращих світових технологій, постійна модернізація виробництва, створення нових робочих місць  та забезпечення належних умов праці для своїх співробітників.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.