Чиноначальник Вишніх Сил

За церковними переказами, відображеними у службі Архістратигу Михаїлу, він брав участь у багатьох старозавітних подіях. Сила великого Архістратига Божого проявилася, зокрема, в знищенні 185 тисяч воїнів ассирійського царя Санхерива (4 Цар. 19. 35), у поразці безбожного вождя Антіохового Іліодора, у вбереженні від вогню трьох святих отроків – Ананія, Азарія і Мисаїла, вкинутих у піч на спалення за відмову поклонитися боввану (Дан. 3. 92–95). Чудес, які Архістратиг звершив для людей із волі Божої, відомо дуже багато. Найвідоміше з них – чудо в Хонах, пам’ять про яке вшановується церквою окремо.

Після Страшного суду Архістратига Михаїла почали вважати також захисником душ померлих. Йому були довірені Богом душі Авраама і Богородиці при перенесенні Їх на Небо.

З давніх часів прославлений своїм заступництвом Архангел Михаїл на Русі. У Волоколамському патерику (перша половина XVI століття) описано чудо про порятунок у 1239 році Новгорода від навали військ хана Батия. Йдеться про те, що Бог і Богородиця захистили місто явленням Архістратига Михаїла, який заборонив Батию рушати на Новгород. Коли ж Батий побачив у Києві фреску із зображенням Михаїла, то сказав: “Сей ми възбрани поити на Великий Новъгородъ”.

Вже понад тисячу років Архангел Михаїл є покровителем української землі. Зображення Архістратига стало символом нашої столиці. У стародавньому Києві відразу після прийняття християнства було збудовано Архангельський собор і облаштовано монастир.

У народній уяві Архангел Михаїл змальовується мужнім лицарем, який перемагає всі темні сили на землі. Коли грім гуркоче, говорять, що це Архістратиг веде війну з чортами. А ще кажуть: де б не заховався нечестивий – стріла Архангела знайде його всюди.

Архангела Михаїла вважають покровителем військових, правоохоронців, моряків, а також усіх недужих, адже раніше вважалося, що хвороби на людину насилають злі сили.

Підготувала

Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.