Гордість “Громади” – дитсадок “Жучок-світлячок”

Не радує селян погода й нині, тільки тепер уже надлишком вологи, тож кожну машину з цукристими доводиться витягувати з поля потужними тракторами. Буряки вивозять на Білицький цукрозавод, із яким працюють за давальницькою схемою. Загалом фермерське господарство має в обробітку понад 3,6 тисячі гектарів земель на території 5 сільських рад. Згідно з договором соціального партнерства ФГ виплачує цим сільським радам по 50 гривень за кожен орендований гектар. Агроформування працює з прибутками, хоча в цьому році вони будуть значно меншими, ніж у попередні роки. Високим урожаєм не порадувала хліборобів жодна культура, хоча сіють тут, як каже Сергій Жук, практично все, згідно з відпрацьованою п’ятипільною сівозміною. Озиму пшеницю, наприклад, нинішньої весни рентабельніше було б пересіяти, але її залишили, щоб видати пайовикам (а їх близько 900 осіб) зерно в рахунок оплати за оренду земельних паїв. Кукурудзи зібрали майже по 40 центнерів з гектара, що  вдвічі менше за минулорічні показники, соняшник дав більш як по 20 центнерів з гектара. Тож усе частіше задумується фермер про тваринництво, хоче придбати 40 породистих свиноматок. А поки що агроформування займається рибництвом (орендують 2 ставки), успішно розвиває птахівництво. Уже 3 роки тут розводять гусей, нині їх у господарстві 3,5 тисячі, й щорічно поголів’я поновлюється. Завезли й 2,5 тисячі курей кучинської породи, яйця реалізують інкубаторам. Загалом птиця добре виручає навесні, коли саме потрібні кошти на проведення посівної кампанії.

– Наступного року на ФГ “Громада” очікує певного роду реформування. Фермерське господарство перетвориться на сільгосптовариство, співзасновником якого буде ТОВ “Белгранком-Полтавщина”. Мета співпраці в тому, щоб продукція рослинництва нинішнього ФГ перероблялася через тваринництво, що, по-перше, приноситиме значно більші прибутки, а по-друге, забезпечить стабільність. Тому майбутній урожай ми вже плануємо вирощувати під замовлення наших співзасновників, – розповідає Сергій Жук.

Варто зазначити, що ФГ “Громада”, окрім соціального внеску до сільських рад, значні кошти вкладає у розвиток соціальної інфраструктури сіл. Гордістю фермерського господарства й особисто Сергія Жука є відбудований місцевий дитсадок на 35 дітей, який назвали “Жучок-світлячок”. На реконструкцію цього дошкільного закладу ФГ спрямувало 200 тисяч гривень. Приміщенням для дитсадка послужив великий сільський будинок, який ремонтували всією громадою. Нині ж це справжня дитяча країна, з художньо оформленим фасадом і обладнаними в сучасному стилі кімнатами для гри й відпочинку дітей. На подвір’ї також усе нагадує дитячу країну мрій: тут і невеликі фонтанчик та водоспад, і квіткові клумби з казковими героями, й розфарбований ігровий майданчик… До речі, дизайнером такого гарного оздоблення дитсадка була дружина Сергія Жука Ольга Миколаївна.

– Йдучи селом, я повсюди спостерігав одну й ту ж картину – діти граються де завгодно, за ними дивляться матері, які ніде не працюють. Тож у мене й виник задум – відкрити в селі дитячий садочок, адже тільки в наших Жуках понад двадцять дітей, а ще й у сусідніх селах є дошкільнята, – розповідає керівник ФГ. – Ми допомагаємо дитсадку продуктами й паливом. Наступним етапом буде відбудова сільського Будинку культури, який не працює вже майже 10 років. Для ремонту даху фермерське господарство вже надало 60 тисяч гривень. До зими плануємо й вікна засклити. Допомогти в реконструкції пообіцяли й керівники Кобеляцького району, області. До речі, у відбудову дитсадка з районного бюджету теж було спрямовано 60 тисяч гривень, тож сподіваюся, що спільними зусиллями відбудуємо й сільський осередок культури, – зазначив Сергій Жук.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.