Житиме село – житимуть Полтавщина й Україна

Загалом 8 районів області подолали 5-тисячний рубіж із надоїв молока на кожну фуражну корову. Традиційно в цьому сегменті агровиробництва лідирують Шишацький, Оржицький, Котелевський, Карлівський райони.

Олександр Удовіченко подякував аграріям за їхню невтомну працю, побажав достатку й здоров’я кожній родині.

 Зі щирими вітаннями від депутатського корпусу до учасників святкового зібрання звернувся голова обласної ради Іван Момот:

– Приємно в цій залі бачити людей, які працюють на землі, вирощують хліб, розвивають тваринництво, роблять усе для того, щоб полтавське село жило й розквітало. В області нині реалізовується ряд програм, спрямованих на розвиток різних галузей агровиробництва. Але основна з них – Програма розвитку сільських населених пунктів. Користуючись нагодою, дякую всім, хто причетний до розвитку аграрного сектора нашого краю, – наголосив промовець.

За значний внесок у розвиток сільськогосподарського виробництва, вагомі особисті здобутки групі аграріїв керівники області вручили почесні відзнаки. Майстри мистецтв і самодіяльні колективи подарували учасникам урочистостей святковий концерт.

***

З року в рік Котелевський район здобуває лідируючі місця в обласному рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів. Визначальним у цьому є внесок аграріїв краю. Щоб вшанувати людей, які звитяжною працею на ланах і фермах примножують трудову славу, на урочистості з нагоди Дня працівників сільського господарства до районного Будинку культури завітали сотні котелевців.

– Нинішній рік видався нелегким, але завдяки сумлінній роботі наших хліборобів, спеціалістів і керівників сільгосппідприємств нам вдалося здобути хороші результати, – підкреслила, відкриваючи свято, Герой України, голова Котелевської райдержадміністрації Тетяна Корост. – Молоковиробництво й свинарство, переробна галузь – це пріоритетні напрямки розвитку економіки для району.

 Тетяна Корост назвала керівників, які очолювали колгоспи кілька десятиліть тому й створили міцний фундамент для нинішнього розвитку сільського господарства. Вона закликала цінувати працю хліборобів і продовжувати розбудову агровиробництва. Адже саме від цього залежить розвиток сільських територій.

– Саме завдяки праці аграріїв навіть у часи світової економічно-фінансової кризи та нестабільності ми не маємо такої кризи, яку мають в інших країнах, – зазначив заступник голови Котелевської районної ради Олександр Гаркавенко. – Всі сили, енергію, знання і вміння ви вкладаєте в розвиток сільгоспвиробництва, створюючи основне багатство нашої держави – хліб. Низький уклін і велика вдячність за вашу працю.

Зі словами вітання звернувся до присутніх Герой України, голова правління СВК “Батьківщина” Котелевського району Олександр Коросташов. Він зазначив, що на розвиток сільського господарства впливає чимало факторів, але, якщо є велике бажання зробити ту чи іншу справу, з такими людьми, з такими керівниками, як у Котелевському районі, можна досягти будь-яких вершин.

За вагомий внесок у розвиток агропромислового комплексу району кращим фахівцям сільгоспвиробництва було вручено почесні відзнаки. Святкового настрою учасникам урочистостей додавав концерт, який підготували художні колективи району.

***

Після завершення комплексу осінньо-польових робіт аграрії підбивають підсумки сільськогосподарського року. В Решетилівці урочистості з нагоди Дня працівників сільського господарства відбулися в районному Будинку культури, де зібралися представники передових трудових колективів, фермери, ветерани сільськогосподарської праці. Вітаючи їх із професійним святом, голова райдержадміністрації Володимир Колесніченко зазначив,  що завдяки наполегливості й працьовитості селян, незважаючи на несприятливі погодні умови, в районі зібрано близько 90 тисяч тонн кукурудзи, 20 тисяч тонн зернових і стільки ж – соняшнику, отримано високий урожай цукрових буряків.

– Решетилівський край цього року посів гідне місце в обласному рейтингу показників валового виробництва сільськогосподарської продукції. І це – заслуга кожного, хто самовіддано й чесно трудиться в полі чи на фермі, – наголосив Володимир Колесніченко.

Кращі працівники аграрного сектора були нагороджені почесними відзнаками. Зокрема Подяку міністра аграрної політики і продовольства України вручено директору ТОВ “Бурат-Агро” Григорію Дяченку. Очолюване ним протягом 10 років сільгоспформування розширило свої угіддя до 32 тисяч гектарів землі, утримує 4,5 тисячі голів ВРХ і досягло в молочному скотарстві вагомих результатів, піднявши річні надої молока на одну фуражну корову до 7 тисяч літрів.

Місцеві самодіяльні колективи подарували трудівникам ланів і ферм святковий концерт.

***

Складним виявився нинішній рік для аграріїв Чутівського району. Минулої безсніжної зими вимерзли значні площі озимих, які довелося пересівати іншими культурами. А весняне й літнє бездощів’я додало клопотів. Наперекір негоді селяни зробили все можливе, щоб гідно завершити сільськогосподарський рік і належними здобутками зустріти своє професійне свято.

Нині у господарствах району урожайність цукрових буряків складає 330 центнерів з гектара, соняшнику – 21,6 центнера, сої – 11 центнерів, кукурудзи – 31,9 центнера на круг. Піднято зябу на площі 25 тисяч 840 гектарів. Зараз аграрії вже готуються до нового сезону, який, сподіваються, буде сприятливішим й урожайнішим.

– Озимина у переважній більшості – у гарному стані, – зазначив начальник управління агропромислового розвитку Чутівської РДА Олег Кукуюк. – У грунті зараз достатній запас вологи, тож озимі культури повинні добре перезимувати.

– Безумовно, сподіватимемося на кращий урожай, – ділиться роздумами директор ПСП “Дружба” Микола Явдошенко. – Сіятимемо пшеницю, кукурудзу, цукровий буряк, інші культури. Цього року придбали комбайн “Джон-Дір” та дві зернові жатки. Навесні закупимо мінеральні добрива. Думаю, все буде добре.

На урочистих зборах із нагоди Дня працівників сільського господарства, що відбулися у Чутовому, аграріїв привітали керівники району.

– Низько вклоняюся за вашу самовіддану працю. Ви вдень і вночі були у полі, щоб посіяти, доглянути і зібрати урожай, – наголосив, звертаючись до присутніх, голова райдержадміністрації Юрій Третяк.

– Щоб досягти в сільському господарстві вагомих результатів, потрібні воля, витримка, мужність і безмежна любов до рідної землі, – зазначав голова районної ради Віталій Бистрай. – А ви щороку, незважаючи на примхи погоди, доводите, що є справжніми дбайливими господарями.

Під час урочистостей Подяку міністра аграрної політики та продовольства України вручено Михайлу Грекову – голові фермерського господарства “Греков”. Грамотами облдержадміністрації, обласної ради, райдержадміністрації і районної ради нагороджено групу працівників аграрного сектора Чутівського району.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.