Прийнято зміни до обласних програм

Народні обранці проголосували за внесення змін до цільової Програми впровадження в області другої фази Проекту ЄС та ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. Програмою передбачено реалізацію 33 проектів у восьми районах області. На ці цілі з обласного бюджету виділяється 1 мільйон 555,4 тисячі гривень.

Були внесені зміни і доповнення до Програми розвитку інформаційної сфери, книговидання та книгорозповсюдження в Полтавській області на 2012–2015 роки; зміни і доповнення до цільової Програми підтримки інвестиційної діяльності, зміцнення міжнародного іміджу та розвитку міжнародного співробітництва Полтавської області на 2011–2013 роки; Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011–2015 роки; обласної Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012–2016 роки; регіональної Програми розвитку професійно-технічної освіти області на 2012–2015 роки; Програми розвитку обласного комунального підприємства “Аеропорт-Полтава” на 2012 рік та заходів з погашення заборгованості із заробітної плати; Програми розвитку внутрішнього виробництва на 2012 – 2015 роки “Модернізація – стратегічний вибір Полтавщини”.

Також внесено зміни до додаткового переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду навколишнього природного середовища в 2012 році й затверджено Порядок планування та фінансування природоохоронних заходів з цього фонду.

Депутати внесли зміни до показників обласного бюджету на 2012 рік. Загальний обсяг обласного бюджету за рахунок трансфертів із Держбюджету збільшується на 123 мільйони гривень. Вільний залишок бюджетних коштів обласного бюджету на початок року – 2,4 мільйона гривень – спрямовано на утримання установ обласного значення та фінансування обласних програм.

Рішенням сесії з облікових даних виключене село Жовтневе Водянобалківської сільської ради Диканського району в зв’язку з відсутністю жителів і житлових будинків. Депутат Юрій Цомартов (СПУ) зауважив, що останніми роками з карти області зникло більше десятка сіл, кожне з них – історія краю. Він вніс пропозицію продумати схему увічнення пам’яті цих населених пунктів, встановлюючи стели чи заносячи їх назви до історичних книг. Іван Момот зазначив, що таке увічнення – в компетенції місцевих рад, які ініціюють зняття сіл з обліку.

З інформацією про стан боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку за 9 місяців поточного року виступив начальник штабу УМВС України в Полтавській області Руслан Рославлєв. Зокрема зазначалося, що зареєстровано понад 11 тисяч злочинів (у 2011 році за цей же період – більше 12 тисяч), із них 7897 – розкрито. Зменшилася кількість грабежів і крадіжок, у тому числі квартирних. Розкрито 953 злочини, скоєні у минулі роки. Задокументовано 1224 злочини, пов’язані з наркотиками. З незаконного обігу вилучено 112,2 кілограма наркотичних засобів. Викрито 141 злочин з розкрадання державного майна, у тому числі 24 – у великих та особливо великих розмірах.

Прокурор області Андрій Миронов поінформував депутатів про стан законності на Полтавщині й заходи щодо її зміцнення, про діяльність правоохоронних структур у поточному році, введення в дію нового Кримінально-процесуального кодексу України. Кількість злочинів у області знизилася на 8 відсотків. Правоохоронцями закінчено 9 кримінальних справ щодо організованих злочинних угруповань. Діяльність таких груп спричинила збитки на суму понад 4,6 мільйона гривень, із них відшкодовано 65 відсотків. Завдяки спільній роботі прокуратури й органів влади сума боргу з виплати заробітної плати зменшилася на 5,3 мільйона гривень.

Інформацію правоохоронців депутати обласної ради взяли до відома. Керівники правоохоронних структур відповіли на запитання депутатів Олександра Масенка (КПУ), Степана Бульби (СПУ).

Депутати розглянули низку питань, пов’язаних із наданням дозволів на геологічне вивчення і дослідно-промислову розробку родовищ підземних прісних вод ряду підприємств. Степан Бульба наголосив на ефективнішому використанні запасів питної води.

Рішенням сесії погоджено створення комунальної установи “Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Полтавської обласної ради. Проект рішення представив начальник головного управління охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак. Він наголосив, що прийнятий закон про екстрену медичну допомогу, створюється єдина система надання такої допомоги з фінансуванням із обласного бюджету. Ця система працюватиме в єдиному просторі, матиме власну диспетчерську службу і філії в кожному районі. В обговоренні цього питання взяв участь депутат Михайло Стеценко (КПУ).

Іншим питанням медичної тематики стало затвердження Порядку реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою у 2012 році за рахунок субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості ліків. Віктор Лисак пояснив, що відшкодовуватиметься вартість ліків кожному пацієнту, внесеному в держреєстр таких хворих, за рецептом лікаря на визначені препарати.

Депутати також прийняли Програму підтримки та розвитку комунального автотранспортного підприємства Полтавської обласної ради на 2013–2014 роки.

Також на сесії було розглянуто ряд майнових, кадрових та інших питань. Депутати прийняли звернення до Кабінету Міністрів України стосовно внесення змін до діючого законодавства, які передбачають фінансування з Державного бюджету об’єктів з тривалим строком будівництва і неповернення до Держбюджету неосвоєних коштів наприкінці року з тим, щоб не переривати роботи, а продовжувати їх у наступному році.

***

По закінченні роботи сесії  голова обласної ради Іван Момот, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко прокоментували журналістам її підсумки й поточні питання.

– На нинішній сесії додатково перерозподілені кошти, переважно Державного бюджету, – 123 мільйони гривень, які будуть направлені на заробітну плату працівникам бюджетних установ, підтримку найменш захищених верств населення, – наголосив Іван Момот. – Нам вдалося перерозподілити кошти субвенції з Державного бюджету, спрямовані на об’єкти реконструкції та капітального будівництва. Є економія коштів, і ми намагаємось їх зберегти й перерозподілити на інші об’єкти. Сподіваємось, що освоїмо їх у цьому році. Прийняли звернення до Кабінету Міністрів, щоб кошти, які виділяються з Держбюджету на великі об’єкти зі значним фінансуванням, залишалися з
а ними, і можна було в новому році продовжувати будівництво і реконструкцію.

– Є певні проблемні питання, бюджетні програми відпрацьовані так, що на четвертий квартал року  припадають основні платежі, – підкреслив Олександр Удовіченко. – Завдання влади – використати кошти, які згідно з Бюджетним кодексом надходитимуть в область.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.