На варті інтересів держави

– Сергію Павловичу, Ви працюєте у митній службі майже з перших днів її створення. Яких змін зазнала служба за цей період?

– Справді, за двадцятирічний термін роботи відбулося багато змін. Митна служба України постійно вдосконалює роботу, щоб створити сприятливі умови для розвитку зовнішньоекономічної діяльності, захистити митні інтереси України. Значно удосконалено митне законодавство. Так, з початку створення митної служби маємо вже третій Митний кодекс України, положення якого відповідають європейським і світовим нормам реалізації митної справи. Також за цей час відбулося кілька реорганізаційних заходів щодо оптимізації кількості структурних підрозділів, зокрема і в Полтавській митниці. Нині діють чотири місця митного оформлення (три – в Кременчуці, одне – у Комсомольську), які входять до складу поста “Кременчук” і проводять митне оформлення експортно-імпортних операцій суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, зареєстрованих у межах міст Кременчука, Комсомольська, а також Кременчуцького, Глобинського, Козельщинського та Кобеляцького районів.

У нас акредитовано понад тисячу суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, але активно працюють на регулярній основі близько 200. Основними серед них є промислові підприємства: ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод”; ПАТ “Укртатнафта”; ПАТ “Полтавський гірничозбагачувальний комбінат”; ЗАТ “Джей Ті Інтернешнл Україна”; ТОВ “Єристівський ГЗК”, ХК “АвтоКрАЗ”, ПАТ “Кредмаш”, Кременчуцький автоскладальний завод, Кременчуцький колісний завод, стальзавод, завод технічного вуглецю, кар’єр “Кварц” та  багато інших.

– Як часто цим підприємствам доводиться звертатися до митних органів та якими є принципи співпраці?

– Співпраця із суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, декларантами, митними брокерами у нас чітко налагоджена. Якщо виникають проблемні питання або непорозуміння щодо застосування нормативно-правових і законодавчих актів із питань митної справи, проводимо зустрічі, “круглі столи”. Вони відбуваються як у нас на митному посту, так і в Полтавській митниці. Тож взаєморозуміння й співпраця – на належному рівні.

Щодо системи спрощення виконання митних процедур, то Митним кодексом встановлено жорсткі нормативи на оформлення вантажних митних декларацій. Час її оформлення не повинен перевищувати чотирьох годин. У нас цей час по експорту й імпорту не перевищує однієї години. Графік роботи митного поста двозмінний, з 8-ї до 20-ї години, але за потреби працюємо й у вихідні, святкові дні за заявою підприємств. Також досить активно впроваджуємо електронне декларування. Державною митною службою поставлено завдання до кінця року вийти не менш як на тридцятивідсоткове заповнення декларацій у електронному вигляді. Цього показника, сподіваюся, ми досягнемо. Підприємства уже відчули переваги.

– Кременчуцький регіон є досить потужним промисловим осередком. А в митній справі що переважає – імпорт чи експорт?

– Кременчук і Комсомольськ є прикладом для багатьох у державі, адже вони експортоорієнтовані. За десять місяців поточного року експортовано 6,5 мільйона тонн вантажів до 49 країн загальною вартістю близько 2 мільярдів доларів США. Ввезено майже 1,2 мільйона тонн вантажів із 43 країн загальною вартістю понад 1,2 мільярда доларів. При здійсненні митного оформлення зазначених товарів до Державного бюджету України перераховано майже 2 мільярди гривень, що на 36 відсотків більше, ніж у минулому році.

– А чи трапляються зловживання і порушення?

– На потужних підприємствах діють свої відділи чи сектори, там працюють доволі фахові люди і зловживань не буває, бо вони добре знають законодавство. Малий бізнес працює в основному через брокерів, які також дбають про власну репутацію, тому ніхто не працює поза межами законодавства. Утім, бувають випадки порушення митних правил. Це трапляється, але резонансних випадків не було. Так, за 10 місяців 2012 року працівниками митного поста виявлено 37 випадків порушень митних правил, про що було складено відповідні протоколи, на порушників накладено штрафи в розмірі 45,2 тисячі гривень, вилучено об’єктів правопорушень на суму 38,4 тисячі гривень.

– Будь-яка структура – це, насамперед, люди, спеціалісти…

– У зоні діяльності нашого митного поста функціонують два митних склади відкритого типу, 8 складів тимчасового зберігання, 45 зон митного контролю. Штатна чисельність митного поста нині становить 56 посадовців. Багато з працівників починали свій трудовий шлях з початку створення нашої установи. Є працівники, які свого часу закінчили Дніпропетровську митну академію й набули у нас практичного досвіду. Головні інспектори Сергій Балим, Костянтин Приходько, старший інспектор Сергій Васецький і я мають відзнаку “Почесний митник України”. Багато працівників мають відомчі відзнаки, грамоти та різного роду заохочення від Державної митної служби України, Полтавської митниці, органів місцевого самоврядування, облдержадміністрації й облради. Колектив кваліфікований, усі мають вищу освіту, а то й дві (економічну та юридичну). Я особисто працюю з 1993 року, з моменту появи поста в Комсомольську.

– Митний пост – структура досить специфічна. Чи є у вас профспілка, чи організовуєте колективне дозвілля, професійні конкурси?

– Так, звісно, профспілкову організацію ми маємо. Вона, зокрема, виступила ініціатором змагань з міні-футболу. Іноді колективно їздимо на рибалку. Стосовно професійних конкурсів, то конкурс “Кращий за професією” проходить щорічно. Наші представники неодноразово були переможцями обласного етапу цього конкурсу й брали участь у Всеукраїнському, зокрема Сергій Басевський. За двадцять років змінилося п’ять керівників митного поста “Кременчук”, і кожний із них зробив свій конкретний внесок у розвиток митної справи Полтавщини.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.