“Мово, Пресвята Богородице мого народу…”

З урахуванням того, що завдання творчих робіт значною мірою можуть бути присвячені відзначенню у 2014 році 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря, наш обласний центр з'явився в географії конкурсу досить очікувано, адже з Полтавщиною пов'язано надзвичайно багато яскравих і творчих, і особистих подій у житті Тараса Григоровича Шевченка. Милішими за полтавські шляхи були йому тільки ті, що вели до рідних Моринців (тепер Черкащина). Приємно також, що голова журі конкурсу – наш земляк, видатний український поет Борис Олійник. Завершальний етап заходу передбачається провести у лютому 2013 року.

Участь в урочистому відкритті ІІІ Міжнародного конкурсу, що проходило на базі Полтавського навчально-виховного комплексу №16, взяли представники Інституту інноваційних технологій та змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, що активно залучені до розробки творчих завдань конкурсу, інші науковці-освітяни, які працюють у царині вітчизняної філології, а також представники громадських організацій з різних куточків країни. У промовах зазначалося, що конкурс уже встиг стати одним із найпрестижніших інтелектуальних змагань, до яких долучаються учасники з Росії, Молдови, Італії, Португалії, Ірану та інших країн світу, відзначався й той приємний факт, що переможці двох попередніх конкурсів тепер будуть відзначені стипендіями Президента України, серед них є юні полтавки – Тетяна Даниленко, Марія Бринова, Людмила Черкун та інші. З палким словом-закликом берегти й возвеличувати рідне слово як найпотужніший консолідаційний чинник для українців в усьому світі, як святиню, яку свого часу плекали і Нестор Літописець, і Григорій Сковорода, і Тарас Шевченко, й Іван Франко, а тепер наша велика сучасниця-патріотка Ліна Костенко, до присутніх звернувся ректор Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка, професор Микола Степаненко.

Учні навчально-виховного комплексу №16 та фольклорний гурт ПНПУ ім. В. Г. Короленка "Жива вода" (під керівництвом Лариси Бакланової) підготували для учасників відкриття конкурсу мистецьку програму, присвячену Шевченковим подорожам Полтавщиною. Працювала також виставка виробів народного мистецтва, створених юними умільцями, окремою частиною якої були вишивані портрети Кобзаря.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.