Розглянуто сесійні питання

Депутати проаналізували матеріали на погодження отримання підприємствами без проведення аукціонів спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку ділянок родовищ підземних прісних вод на території Лубенського, Глобинського, Семенівського, Зіньківського, Лохвицького, Шишацького, Кобеляцького, Гадяцького районів та міста Полтави, на геологічне вивчення, розробку з подальшим видобуванням нафти і газу (промисловою розробкою) Тищенківської площі на території Шишацького району.

Депутати заслухали представників ряду підприємств, які поінформували про фінансову участь у розвитку соціальної інфраструктури територій, на яких проводиться видобуток корисних копалин. ТДВ “Зіньківський комбікормовий завод”, ПАТ “Полтавхіммаш” та ТОВ “Прогрес-НТ” рекомендовано до 14 листопада 2012 року переглянути та збільшити обсяги фінансування територій, передбачені відповідними угодами з органами місцевого самоврядування.

Комісія не підтримала проект рішення про погодження отримання без проведення аукціону спеціального дозволу ТОВ “Інвест-нафтогазвидобування” на геологічне вивчення, дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу Тищенківської площі. Голова комісії Олександр Залужний, депутати Олександр Ляшенко, Лев Жиденко, Олександр Явдощук вважають, що це товариство не має достатніх підстав для отримання такого дозволу.

Як зазначив голова обласної ради Іван Момот, позиція комісії щодо цього проекту рішення буде врахована президією обласної ради при узгодженні питань, внесених до проекту порядку денного сесії, та доведена до відома депутатів обласної ради під час формування порядку денного сесії.

***

На засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я під головуванням Михайла Винограда розглянуто профільні питання, внесені до проекту порядку денного тринадцятої сесії обласної ради. У роботі комісії взяли участь голова обласної ради Іван Момот, перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, заступник голови обласної ради Володимир Марченко, заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль.

Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2012 рік депутатів поінформував начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Павло Кропивка. Зокрема за рахунок вільного залишку бюджетних коштів обласного бюджету

1 мільйон гривень пропонується спрямувати на оплату енергоносіїв обласних закладів охорони здоров’я та придбання медикаментів.

Депутати заслухали інформацію начальника головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктора Лисака про Порядок реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою у 2012 році за рахунок субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування таких осіб.

Перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, депутат Онисій Петращук звернули увагу на необхідність створення умов сільським жителям для придбання ліків у рамках пілотного проекту.

Знайшов у комісії підтримку проект сесійного рішення “Про створення комунальної установи “Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Полтавської обласної ради”, метою якого є поліпшення якості надання жителям області екстреної медичної допомоги. Депутати заслухали та взяли до відома інформацію головного управління охорони здоров’я про стан розвитку первинної медико-санітарної допомоги в області за 2012 рік та про хід виконання обласної Програми “Забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на ІV квартал 2011-го – 2013 роки”.

***

Під головуванням Віктора Шадчнєва відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань будівництва, транспорту та зв’язку. В роботі комісії взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, заступник голови обласної ради Володимир Марченко, перший заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Віктор Животенко.

У порядку контролю депутати розглянули виконання ряду обласних програм: Програми будівництва підвідних газових мереж до сільських населених пунктів Полтавської області на 2008–2012 роки, Програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів інфраструктури Полтавської області до 2015 року, Програми розроблення Схеми планування території Полтавської області, Програми розвитку обласного комунального підприємства “Аеропорт-Полтава” на 2012 рік та заходів із погашення заборгованості по заробітній платі.

За інформацією начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Юрія Петрука, впродовж

2008– 2012 років у області введено в експлуатацію понад 173 кілометри підвідних газових мереж. З 2011-го по жовтень 2012 року здійснювалось будівництво 23 підвідних газопроводів у 12 районах. На ці цілі у 2011 році залучено понад 13,7 млн грн фінансових ресурсів інвесторів, коштів обласного бюджету. В нинішньому році передбачено 13,6 млн грн.

За час дії Програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів інфраструктури Полтавської області до 2015 року (з кінця вересня 2011 року) проведено роботи з будівництва, реконструкції та капітального ремонту на 58 об’єктах соціальної сфери та комунального господарства, які профінансовано за кошти Державного бюджету (в 2012 році область отримала 247,5 млн грн державних асигнувань).

На пропозицію депутата Ігоря Сірика, комісія рекомендувала управлінню містобудування та архітектури облдержадміністрації надати Перелік об’єктів будівництва, реконструкції та модернізації в області із зазначенням обсягу використаних коштів та відсотка їхньої готовності.

Щодо виконання Програми розроблення Схеми планування території Полтавської області, то на сьогодні відповідно до календарного плану проекту виконано відповідні проектні роботи, вартість яких складає  1 млн 203 тис. грн. До кінця року заплановано завершити розробку схеми планування території Полтавської області та представити містобудівну документацію на державну експертизу інвестиційних програм і проектів.

У ході засідання також було розглянуто використання коштів, виділених з обласного бюджету
для надання пільгових довгострокових кредитів молоді на будівництво житла.

Як повідомила директор Полтавського РУ “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” Олена Алєксєєва, у 2012 році видано п’ять пільгових кредитів на будівництво житла для молодих сімей: три – у Кременчуці та два – у Комсомольську. Молоді полтавці кредитів не отримали, адже з полтавського міського бюджету кошти для надання пільгових довгострокових кредитів молоді на будівництво житла протягом останніх двох років до фонду не надходили. Нині у черзі на отримання молодіжного кредиту в Полтавському РУ “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” перебуває 387 молодих сімей.

Депутати погодили профільні питання, внесені до проекту порядку денного тринадцятої сесії обласної ради. Зокрема схвалили внесення змін до Програми розвитку обласного комунального підприємства “Аеропорт-Полтава” на 2012 рік та заходів з погашення заборгованості з заробітної плати, проект Програми підтримки та розвитку комунального автотранспортного підприємства Полтавської обласної ради на 2013–2014 роки, інші питання.

***

У засіданні постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, яке провів її голова Степан Бульба, взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Марченко, перший заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Віктор Животенко, перший заступник міського голови Полтави, депутат обласної ради Вячеслав Стеценко, керівники профільних структур, представники громадськості. Предметом основної дискусії став аналіз виконання обласної Програми “Питна вода Полтавщини” на 2011 – 2020 роки. Зокрема Віктор Животенко наголосив, що попри недостатнє фінансування галузі органи виконавчої й представницької влади обласного та місцевого рівнів вишукують внутрішні резерви, ефективно акумулюють ресурси, забезпечуючи нарощення кількості виробничих об’єктів та належне функціонування галузі.

Начальник головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександр Тонков повідомив, що райдержадміністраціями та міськвиконкомами розроблені й затверджені місцеві програми забезпечення населення якісною питною водою в достатній кількості. Для охорони джерел питного водопостачання на території області постійно ведуться будівництво та реконструкція каналізаційних очисних споруд із застосуванням прогресивних технологій.

У 2011 році значний обсяг робіт виконано за рахунок коштів обласного бюджету в цілому на суму понад 8 мільйонів гривень: будівництво та реконструкція очисних споруд у Козельщині, Пирятині, Хоролі, каналізаційних мереж – у Полтаві, Миргороді, Карлівці, Чорнухах. Продовжене будівництво споруд для припинення скиду неочищеної дощової води з центральної чистини Кременчука у Дніпродзержинське водосховище.

Протягом поточного року за рахунок коштів субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, Державного фонду регіонального розвитку та Фонду охорони навколишнього природного середовища області заплановано виконати роботи на 7 об’єктах водопровідного та 10 – каналізаційного господарства на загальну суму 20,2 млн грн, у тому числі 5,6 млн грн – з Державного бюджету та 14,6 млн грн – із місцевих бюджетів. Освоєно 2,4 млн грн з Держбюджету та 3,2 млн грн – з екофонду обласного бюджету й співфінансування з місцевих бюджетів.

За проектом “Пошуки питних підземних вод та буріння розвідувально-експлуатаційних свердловин на воду на території Полтавської області” протягом 2011 року пробурені свердловини для водопостачання селищ Велика Багачка та Нова Галещина Козельщинського району. У поточному році – свердловини для Миргорода та села Рокита Великобагачанського району. Відповідно до регіональної Програми розвитку сільських населених пунктів у 2011 році було виконано роботи з будівництва та ремонту об’єктів водопостачання на загальну суму понад 3 млн грн, у 2012 році – на суму 5,3 млн грн.

В обговоренні взяли участь депутати Володимир Марченко, Степан Бульба, Віктор Животенко, Вячеслав Стеценко, Олег Романчук, Андрій Козерод. Підкреслювалася необхідність здійснити адаптований  до профільного законодавства повний аудит галузі водопостачання, у тому числі стосовно аналізу використання й обліку води, стану ліцензування відповідних видів діяльності, застосування екологічних санкцій, провести інвентаризацію свердловин.

Також визнано за доцільне рекомендувати постійній комісії обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр при розгляді дозвільних заяв залучати суб’єкти таких клопотань до забезпечення якісною питною водою відповідних невеликих населених пунктів. Володимир Марченко додатково запропонував узгодити з обласною програмою “Питна вода Полтавщини” напрацювання окремих територіальних громад у рамках участі у проекті ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.