Високі горизонти “Добробуту”

Зважаючи на несприятливий сільськогосподарський рік, урожай все ж радує – нині не менше 500 центнерів із гектара. На окремих площах сягнув 670! У Високій Вакулівці Козельщинського району, де ми побували, в заліку – 590 центнерів на круг. Це один із найкращих показників у області! Врятували серпневі дощі, адже на початку копання (друга декада вересня) врожайність була нижчою. Завдяки життєдайній волозі та високому потенціалу іноземних гібридів солодкі корені швидко набирали вагу, каже заступник головного агронома Геннадій Сизоненко. Насіння іноземної селекції, яке використовують у господарстві, навіть за несприятливих погодних умов дозволяє розраховувати на максимальну врожайність і високу цукристість. Нині вона становить

16,5 – 17 відсотків.

Цукровий буряк у господарстві копають і вивозять цілодобово. З Козельщинського району його доставляють на Білицький цукрозавод. Задіяний увесь наявний парк підприємства. Високопродуктивна збиральна техніка (а це американські комплекси “WIC”) дозволяє працювати навіть при надзвичайно високій вологості грунту і з мінімальними затратами пального. Водій “КамАЗа” Віктор Кривошапка говорить, що працює з восьмої ранку до дев’ятої-десятої вечора. Приміром, 8 листопада в агрофірмі було вивезено понад вісім з половиною тисяч тонн сировини на переробку. “Втомлюємося, – каже водій, – але розуміємо, що треба використати погоже “вікно”, до того ж Білицькому заводу потрібен буряк, а там його переробляють до 7 тисяч тонн за добу”. Завод найбільший із “астартівських”, що на Полтавщині. По дванадцять годин у полі на тракторі “Case-260” американського виробництва – Вадим Мартиненко, який працює зі збиральним комплексом “WIC”. “Роботи багато, та що вдієш – сезон”, – говорить механізатор. “Всі працюють добре, “відстаючих” немає”, – ніби підсумовуючи сказане, додав заступник головного агронома Геннадій Сизоненко.

Станом на 13 листопада в господарстві залишалося викопати буряки на площі близько тисячі гектарів. Тож темпи не збавляються.

І наостанок. Приємно, що в господарстві не підходять по-споживацьки до вирощування цукристих. І справа не лише у ставленні до землі – в застосуванні сівозмін та сучасних агротехнологій. Тут дбають і про розвиток інфраструктури та соціальної сфери. Так, лише цьогоріч на виконання соціальних угод із сільськими радами Козельщинського району виділено понад 350 тисяч гривень. Постійно ремонтуються дороги. На їх утримання закуплено спеціальну техніку. Тож закономірно, що результати в господарстві у виробничій сфері відповідні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.