Сумлінна праця, технології, відповідальність

– Ми зрозуміли, що без інвестора господарство не втримається на плаву. Варіантів у нас було кілька, але зрештою вирішили співпрацювати із агропромхолдингом “Астарта-Київ”. Через два роки по тому внаслідок об’єднання ми стали виробничим підрозділом ТОВ “Агрофірма імені Довженка” цього агропромхолдингу, – розповів директор ВП імені Шевченка ТОВ “Агрофірма імені Довженка” Петро Хоменко. – Нині люди мають постійну роботу й отримують гідну зарплату. Ми впевнено дивимося у майбутнє й працюємо на перспективу.

Нині в обробітку у виробничого підрозділу імені Шевченка  понад 7 тисяч гектарів землі. Цього року під озиму пшеницю в господарстві було відведено 1122 гектари, її врожайність, незважаючи на складні погодні умови, становила більше 45 центнерів з гектара – це найвищий показник в цілому по агрофірмі. Й не тільки озимина порадувала. Ячмінь у ВП імені Шевченка теж уродив найкраще – по 41,3 центнера з гектара, соняшник – по 29 центнерів з гектара, соя – по 17 центнерів. Не розчарувала аграріїв і кукурудза – її збирали по 73 центнери з гектара.

Окрім зерновиробництва, розвивається в агроформуванні й тваринництво. Поголів’я ВРХ – близько 1 тисячі корів чорно-рябої породи, майже стільки ж утримують молодняку. Добові надої молока влітку становлять у середньому 17 літрів від корови, а взимку – по 14–15 літрів. Усі приміщення для утримання худоби в господарстві обладнані молокопроводами.

Таких стабільно високих урожаїв і надоїв у Лютеньці досягають завдяки родючій землі, сучасній техніці, якісному посівному матеріалу, а головне – невтомній праці місцевих аграріїв. Середня зарплата по виробничому підрозділу імені Шевченка становить 2,5 тисячі гривень. Люди забезпечуються гарячими і смачними обідами, які під час посівної й жнивної кампаній доставляють прямо на поле. Надає господарство продукти й шкільній їдальні, а цього року придбало морозильну камеру. Школярам подарувало радіоапаратуру, першачкам – традиційні подарункові набори. А кілька років тому господарство подбало, щоб школа була обладнана відповідними комунікаціями.

На території Лютеньки є три дитячих садочки, й місцеве агрогосподарство надає їм матеріальну підтримку. Так, цього року найбільший із них – дошкільний навчальний заклад “Дюймовочка” – отримав у подарунок від виробничого підрозділу нові меблі. Не залишаються поза його увагою й місцева амбулаторія сімейної медицини, й Будинок ветеранів.

– До нас звертаються люди з різними питаннями і проханнями – чи то город виорати, чи то свердловину полагодити. Й ми намагаємося нікому не відмовити, бо це ж наші односельці, нинішні чи колишні працівники господарства, – говорить директор ВП імені Шевченка Петро Хоменко.

Задоволені діяльністю агрогосподарства і його пайовики, яких майже 2 тисячі. Зі своїми орендодавцями сільгосппідприємство розраховується вчасно і в повному обсязі. Протягом нинішнього року орендодавці отримали більше 70 відсотків виплат. Присадибні ділянки пайовикам у господарстві обробляють безкоштовно.

– Лютенька – село перспективне, тут є робота, є де вчитися дітям, машин і тракторів у нас, мабуть, найбільше в районі, – зазначає Петро Хоменко. – Але прикро, що більшість молодих селян все одно прагнуть перебратися в міста чи приміські села. Вважають, що там кращі перспективи. Я ж переконаний, що лише наполеглива сумлінна праця приносить достаток – незалежно від місця проживання.

…У центрі села, навпроти контори господарства, є затишна бесідка. Її облаштували для того, щоб селяни мали змогу перепочити, напитися чистої, свіжої води з артезіанської свердловини. Вона і ще 8 інших знаходяться на балансі виробничого підрозділу імені Шевченка. Це – чималий клопіт, однак для селян – велике благо. Отож і опікується господарство цими свердловинами, бо вода – джерело життя, а воно саме – це люди. Тож турбота про них у Лютеньці – понад усе.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.