Експертиза як засіб запобігання корупції

Протистояти цьому покликана антикорупційна експертиза проектів нормативно-правових актів, обов’язковість проведення якої передбачено статтею 15 Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. На думку фахівців, саме цей інструмент є одним із шляхів протидії корупції, який дозволяє викорінити корупціогенні норми ще на етапі підготовки проектів нормативно-правових актів. Про це йшлося на семінарі “Запобігання корупціогенним ризикам при розробці нормативно-правових актів місцевого самоврядування”, який відбувся в Кременчуці з ініціативи міськвиконкому та Аналітичного центру “Бюро економічних та соціальних досліджень” при підтримці міжнародної організації “Transparencyinternational Україна”.

Подібний семінар в органах місцевого самоврядування Полтавщини відбувся вперше. Експерт бюро Вадим Штефан, який, власне, і проводив заняття, наголосив: “На розгляді Верховної Ради України перебуває кілька проектів законів, які стануть поворотними у роботі міськрад. Тому ми пропонуємо органам місцевого самоврядування бути готовими до цього”. Тож антикорупційна експертиза стала основною темою семінару. “Законодавство надає можливість громадськості проводити подібні експертизи, – зазначив Вадим Штефан. – Однак на це повинні звернути увагу всі учасники процесу нормотворення на місцевому рівні. Місцеві ради зацікавлені у створенні нормативно-правових актів відповідного рівня, тому експертиза повинна проводитися вже на первинному етапі”.

Учасники семінару наголошували на необхідності проведення поглибленої антикорупційної експертизи найважливіших проектів нормативно-правових актів. Керуючий справами виконкому Кременчуцької міської ради Руслан Шаповалов зазначив, що виконання вимог антикорупційного законодавства у частині усунення можливих корупціогенних ризиків при підготовці регуляторних та інших нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування сприятиме конструктивному діалогу влади з громадськістю, уникненню конфліктних ситуацій на етапі набуття чинності рішень органів місцевого самоврядування. А врахування вимог антикорупційного законодавства при розробці та ухваленні рішень органів місцевого самоврядування надасть імпульс загальному поліпшенню показників інвестиційної привабливості територіальних громад, покращенню іміджу територій на загальнонаціональному рівні.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.