Музика дарує взаємні почуття

Оперні хіти цих видатних виконавців та ще багато інших відомих класичних творів полтавцям дарували заслужений артист Російської Федерації Анатолій Зайченко (державний академічний Великий театр Росії, соліст Національної опери Еквадору та Оперного театру Каракасу), соліст Московської державної академічної філармонії Петро Мелентьєв та прем'єр оперного театру Мехіко, провідний виконавець "Метрополітен-опера" у Нью-Йорку Алехандро Олмедо. Їх запросив у Полтаву, представив слухачам і вів концерт у "Листопаді" народний артист України, голова обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки Герман Юрченко.

На прес-конференції, яка відбулася перед початком концерту, про сам проект та його учасників журналістам розповів директор Московського благодійного фонду творчих ініціатив "Таланти світу" Антон Новиков. Цей фонд більше десяти років тому створив його президент і художній керівник, лауреат всеросійських і міжнародних конкурсів Давид Гвініанідзе з метою популяризації вокальної класичної музики. В проектах фонду беруть участь зірки світового масштабу – тенори, баритони, сопрано, їхні концерти проводяться в Росії та інших країнах світу. В Україні зі спеціально складеною програмою нині гастролюють три уже названих тенори, котрі після виступів у Києві та Одесі освідчилися у пристрасному коханні й полтавцям. І – не лише у своїх піснях: за два дні, доки тривали репетиції разом із симфонічним оркестром Полтавського академічного українського обласного музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя під керівництвом народного артиста України Віталія Скакуна, гості встигли ознайомитися з містом, покуштувати українських страв. І вже в ході концерту наголошували, що Полтава й полтавці їх зачарували. Найпалкіше висловлював свої почуття Алехандро Олмедо, і слухачі уже з першої пісні так само пристрасно дарували йому оплески й вигуки "браво".

До речі, Алехандро Олмедо – вихованець Пласідо Домінго. Саме він, послухавши співака, який підробляв у нью-йоркських ресторанах, змусив його вчитися, а невдовзі Алехандро уже виступав перед королем Іспанії і навіть співав разом із Пласідо Домінго та Хосе Каррерасом. Як і мексиканський хлопець, не любив свого часу оперного співу, віддаючи перевагу рок-музиці та навчаючись у "текстильному" інституті, й наймолодший учасник концерту, ліричний тенор Петро Мелентьєв. Тепер він зізнається, що оперне мистецтво полонило його на все життя. І саме так, лише віддавши своє життя сцені, може існувати оперний співак, зізнається найстарший із наших гостей – Анатолій Зайченко. З журналістами він розмовляв рідною українською мовою. Розповів, що народився в селі на Дніпропетровщині, має родичів на Полтавщині й завжди відчуває щемку ностальгію за рідним краєм, де б не їздив по світу.

Усі троє виконавців на своє пісенне освідчення чули палку відповідь гарячих сердець полтавських слухачів, зачарованих і їхнім талантом, і прекрасними творами світової класики, які складали програму концерту. Тим паче, що поряд із "Besame Mucho" звучали й "Чорнії брови, карії очі", а завершував концерт романс нашого земляка Євгена Гребінки "Очи черные". А ще – виконавською майстерністю симфонічного оркестру, завдяки якому й став можливим такий концерт у Полтаві.

А доки всі артисти перепочивали в невеликій перерві, полтавці слухали музику у виконанні юного піаніста Антона Колодія, випускників Полтавського музичного училища імені М.В.Лисенка, нині студентів Харківського університету мистецтв Анни Бочкалової (скрипка, фортепіано) та Максима Юшка, котрий представив власні твори.

Оплески, захоплені вигуки "браво", квіти від слухачів та від обласної держадміністрації – це ще був не фінал концерту. У фіналі був сюрприз: організатори пообіцяли, що навесні "Три тенори" приїдуть до Полтави з концертом, присвяченим пам'яті Мусліма Магомаєва.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.