Древо життя нашого роду

Так гарно й образно намагалися говорити всі численні промовці під час урочистого відкриття виставки "Народне мистецтво Полтавщини", присвяченої 20-річчю створення обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. До цього спонукала та краса, яка заполонила велику залу Галереї мистецтв, адже тут представлені твори 120 майстрів Полтавщини – близько 300 робіт. Народні картини Івана Новобранця й Михайла Онацька, опішнянська кераміка, а в залі серед гостей – неперевершені її майстри Василь Омеляненко й Микола Пошивайло, гобелени багатьох авторів, а серед них – і незабутньої Надії Бабенко. Якби-то можна було назвати всіх учасників виставки! Бо все тут – вишиті рушники й сорочки, очіпки, народні ляльки, витинанки, різьба по дереву, лозоплетіння – зачаровує, дивує, вражає…

Голова обласної організації НСМНМУ Алла Маркар'ян розповіла, що нині осередок складають 32 майстри, 9 кандидатів у члени спілки і 20 атестованих майстрів. І кожен із них – унікальний, наголошує вона, кожен – носій етнічного коду образотворчої мови українців.

Про виставкову діяльність, про здобутки і престижні міжнародні та всеукраїнські нагороди, майстер-класи, симпозіуми, фестивалі й конкурси, ярмарки й презентації йшлося у виступах учасників урочистостей. Як і годиться у святковій обстановці, менше – про проблеми і труднощі. Але й про них – також, бо народне мистецтво без підтримки держави й громадськості може втратити свою автентичність, еволюціонуючи в нові, продиктовані нашим прагматичним часом, форми. А воно – не другорядне, воно – визначальне у сприйнятті й тлумаченні культури українського народу в контексті етнічних культур народів світу.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.