Якісне харчування дітей – запорука здоров’я

Вів засідання голова Громадської ради при облдержадміністрації, координатор секції голів громадських рад України Володимир Голуб.

Приводом винести порушену тему на широке обговорення став вихід в ефір одного з центральних телеканалів критичного сюжету про незадовільний стан харчування школярів на Харківщині та Полтавщині. За словами начальника управління освіти Полтавського міськвиконкому Наталії Дорохової, до телеканалу вже надіслане офіційне звернення щодо необ'єктивності висвітлення його працівниками даної ситуації, адже сюжет побудований на застарілій інформації. Вона наголосила, що всі закупівлі продуктів харчування для дітей, які перебувають в організованих колективах, у Полтаві проводяться у встановленому законом порядку, через тендерні процедури. З початку цього року на харчування одного учня молодших класів із міського бюджету виділяється 5 гривень на день, вихованця дошкільного закладу – 8–10 гривень.

Втім, Наталія Дорохова відзначила той факт, що великі підприємства не виявляють інтересу до тендерів на постачання продуктів харчування в заклади освіти, тож доводиться працювати з дрібними приватними підприємцями. Жваву дискусію в учасників "круглого столу" викликали нарікання працівників санепідемслужби, які нині мають право проводити перевірки тих же харчоблоків освітніх закладів лише раз на рік, та й то заздалегідь попередивши про "контролюючий" візит. У свою чергу директори шкіл схильні вбачати посилення контролю за ситуацією не у збільшенні кількості перевірок, а в забезпеченні всіх освітніх закладів медичними працівниками, зокрема дієтсестрами, які мають перевіряти якість продуктів від постачальника. Йшлося на засіданні також про необхідність розробки Державного стандарту на продукти дитячого харчування – позитивний досвід у сусідів-білорусів уже є.

Напрацьовані у ході "круглого столу" пропозиції та зауваження заплановано узагальнити та передати до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з метою внесення змін до чинного законодавства про тендерні закупівлі продуктів харчування.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.