Центр, який подарує радість материнства

Це – сьомий перинатальний центр у державі, й він, безперечно, буде одним із кращих. Дві третини фінансування – державні кошти. Реалізується президентський проект “Нове життя”, у який ми включилися, нам повірили і розпочали фінансування будівництва на рік раніше, ніж було заплановано. Ми вдячні Главі Держави, профільним центральним відомствам, місцевим медикам і будівельникам за те, що Полтавщина отримала такий медичний заклад третинного високоспеціалізованого рівня.

у, що лише завдяки консолідованим діям влади, медичної спільноти, залученню громадськості вдалося реалізувати поставлені Президентом України Віктором Януковичем завдання у рамках реалізації проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства”.

– Перинатальний центр – це приклад взаємодії держави, обласної та місцевої влади. Об’єднавши зусилля, ми в найкоротші терміни отримали прекрасний лікувальний заклад, один із найкращих в Україні, – підкреслив голова обласної ради Іван Момот. – Від цього виграли всі. Адже поява на Полтавщині перинатального центру – ще один крок до того, щоб діти, майбутні покоління жили і розвивалися в нормальних умовах. Центр – медичний заклад європейського рівня. Від імені депутатського корпусу дякую всім, хто брав участь у реалізації цього проекту.

Незабаром у прекрасному закладі охорони здоров’я висококваліфіковані медичні працівники опікуватимуться  майбутніми мамами та їхніми дітьми. Полтавський перинатальний центр уже отримав високу оцінку іноземних фахівців. Центр відповідає європейським стандартам. Йдеться насамперед про технології “чистих приміщень”. Пологові зали, реанімація, хірургія побудовані зі спеціальними огороджуючими конструкціями, зі спеціальним покриттям стін, системами вентиляції та кондиціювання, які не допускають проникненя ззовні мікроорганізмів. Тут встановлено сучасне медичне обладнання провідних фірм США, Японії, Австрії, Німеччини.

– Ми передали це приміщення від полтавської громади обласній громаді, – зазначив міський голова Полтави Олександр Мамай. – За короткий термін створено надсучасний медичний заклад. Тож хочеться висловити подяку людям, які на совість працювали тут.

На створення перинатального центру було використано кошти з різних джерел. Загальна вартість робіт – 67 мільйонів 700 тисяч гривень, із них 37,6 мільйона гривень – з Державного бюджету за рахунок Національного проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства”, 4,3 мільйона гривень було надано Фондом Віктора Пінчука “Колиски надії”, 20,6 мільйона гривень – з обласного бюджету, 5,2 мільйона гривень – благодійна допомога.

Після урочистої частини презентації її учасники оглянули заклад. Його загальна площа – понад 8 тисяч квадратних метрів – розрахована на забезпечення до 4 тисяч пологів на рік у жінок із найскладнішими патологіями. Тільки під лікувально-діагностичний процес буде задіяно близько 7 тисяч квадратних метрів, що допоможе попередити ризики розвитку ускладнень у матері та дитини і тим самим запобігти негативним наслідкам для їхнього здоров’я. Ще під час вагітності жінки направлятимуться сюди на консультацію. Спеціалісти зможуть приймати близько сотні пацієнток за день.

Крім того, у навчально-методичному центрі на базі цього закладу плануються організація навчального процесу студентів Української медичної стоматологічної академії, Полтавського базового медичного коледжу, післядипломна підготовка лікарів та середнього медичного персоналу зі спеціальності “акушерство, неонатологія і сімейна медицина”, з метою підвищення професійного рівня спеціалістів та підготовки молодих фахівців, які опановуватимуть найсучасніші методики діагностики й лікування.

Функціонування на Полтавщині високоспеціалізованого обласного перинатального центру третинного рівня дасть можливість ефективно сконцентрувати матеріальні та кадрові ресурси, впроваджувати високоефективні медичні технології і забезпечити високий рівень лікувально-діагностичного процесу.

У 2012 році, крім відкриття закладу третинного рівня для надання перинатальної допомоги, завершено створення двох перинатальних центрів ІІ рівня на базі пологових будинків міст Полтави та Кременчука. А до 2014 року заплановано відкриття ще 8 регіональних відділень на базі Карлівської, Хорольської, Миргородської, Гадяцької, Зіньківської, Пирятинської, Кобеляцької центральних районних лікарень та Лубенської міської комунальної лікарні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.