Перший в Україні меморандум щодо профілактики туберкульозу

Минулого року фахівці констатували позитивну тенденцію щодо зниження захворюваності на туберкульоз в області, та, за цьогорічними показниками, довелось визнати, що розвитку вона не набула – за 9 місяців виявлено 664 хворих на туберкульоз, що майже на 14 відсотків більше, ніж за аналогічний період 2011 року. Втім, таку діагностичну картину медики пояснюють більшим охопленням населення обстеженнями. Нині на Полтавщині хворіють на туберкульоз майже 2 тисячі людей, ще 16 тисяч перебувають на обліку в протитуберкульозному диспансері.

– Захворюваність на туберкульоз – це не суто медична проблема, – наголосив заступник начальника головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Кузьмін. – Уже давно визнано, що отримати позитивні результати можна, тільки відпрацювавши міжвідомчий підхід до її подолання. Йдеться зокрема про співпрацю фтизіатричної служби з територіальними центрами соціального обслуговування, центрами зайнятості, правоохоронними органами, пенітенціарною та міграційною службами. Якраз щодо останньої з них, за словами головного лікаря обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру Володимира Печериці, у фтизіатрів найбільше питань. Адже інформації про стан здоров’я мігрантів, біженців та іммігрантів вони не мають, тоді як виключати їх вплив на поширення туберкульозної інфекції не можна.

Модель ефективної співпраці профільних управлінь та відомств області, які мають справу з соціальними групами підвищеного ризику захворюваності на туберкульоз, наразі представлено в проекті “Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю”. Це буде перший подібний документ в Україні. Поки що він – на стадії обговорення, і всі учасники “круглого столу”, серед яких були, зокрема, представники правоохоронних органів, пенітенціарної служби, головного управління праці та соціального захисту облдержадміністрації, громадських організацій, мали можливість внести до нього свої пропозиції.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.