Полтавщина – гостинна і приваблива

Полтавська область представлена унікальним історико-культурним надбанням і характерним сполученням природних умов та ресурсів, які дають можливість створювати туристичний продукт як масового, так і нестандартного та елітарного ринків. Існують усі передумови для інтенсивного розвитку внутрішнього та іноземного туризму: особливості географічного положення та рельєфу, сприятливий клімат, багатство природного, історико-культурного та туристично-рекреаційного потенціалів.

Сьогодні область входить у 10 найпопулярніших областей України по рейтингу відомих брендів та місць відпочинку. З полтавською землею пов’язані життя та творчість багатьох видатних письменників і діячів науки, культури. Актуальними для області є питання розвитку і збереження народних промислів та ремесел. Традиційні народні ремесла є чудовим доповненням до загального колориту області, наочним відтворенням історико-культурної  спадщини  Полтавської  області  та важливим додатком туристично-екскурсійних можливостей регіону. Розроблено понад 100 історико-культурних та етнографічних туристичних маршрутів, основними із яких є: “Полтава – духовна столиця України”, “Історичне поле Полтавської битви”; “Літературна Полтавщина”; “Гастрономічні шляхи Полтавщини”; “Гоголівські місця Полтавщини”; “Етнографічні туристичні маршрути, народні промисли ужитково-декоративного мистецтва” та інші. Популярністю користуються музеї із атракціями: рушника (село Степне, Полтавський район) та українського весілля (село Великі Будища, Диканський район) та багато інших.

Духовно-історична спадщина активно популяризується 34 державними і 100 громадськими музеями, які включені в туристичні та екскурсійні маршрути. Історичну цінність представляють безліч православних храмів, монастирів, соборів, що є пам’ятками архітектури і культури ХІІІ – XIX століть. Найбільш цікавими, ще й із точки зору релігійного паломництва, є Мгарський (місто Лубни) та Хрестовоздвиженський (місто Полтава) монастирі.

Туристично-рекреаційний потенціал Полтавщини представлений сприятливими кліматичними чинниками і цінними туристичними ресурсами, такими, як джерела мінеральних лікувально-оздоровчих вод, які використовуються у 12 санаторно-курортних закладах (Великобагачанський, Зіньківський, Миргородський, Новосанжарський, Полтавський райони). ПрАТ лікувально-оздоровчих закладів “Миргородкурорт” – одна із найбільш потужних санаторно-курортних систем в нашій державі. У травні 2011 року прийнято Закон України “Про оголошення природних територій міста Миргорода Полтавської області курортом державного значення”.

До послуг відпочиваючих – 363 території та об’єкти природно-заповідного фонду: заказники, пам’ятки природи та садово-паркового мистецтва, регіональні ландшафтні парки, дендропарки, заповідні урочища та багато іншого. Розвинена мережа мисливських угідь, де дозволено контрольоване полювання на вовків, зайців, кабанів, лосів, оленів, косуль, лисиць, качок, зокрема в Диканському, Пирятинському, Миргородському та інших районах області.

Розвиток туристичного бізнесу забезпечує 226 туристичних фірм. Реєстр екскурсоводів області складається із 197 фахівців, який постійно поповнюється новими кадрами. Функціонує більш ніж 70 закладів розміщення, матеріальна база яких модернізується відповідно до вимог часу. Більшість із них зосереджена в Полтаві, Миргороді, Кременчуці. Вздовж основних магістралей до послуг мандрівників – мотелі та кемпінги, а також – затишні кафе з кухнею різних народів. В області функціонує 80 осель зеленого туризму.

Розроблено маршрути з активним способом пересування, які успішно доповнюють послуги сільського зеленого туризму: сплави на байдарках, катамаранах і плотах по річках Ворсклі, Пслу, Сулі, Орелі; кінноспортивні маршрути (активно діють кінноспортивні комплекси в Чутовому, Супрунівці, Кованьківці Полтавського та Білоцерківці Великобагачанського районів та багато інших); популярності набуває вітрильний туризм (яхтові тури по Дніпру).

Рішенням четвертої сесії шостого скликання обласної ради затверджено “Обласну програму розвитку туризму і курортів на 2011–2015 роки”, яка передбачає фінансування галузі туризму в сумі 200 тисяч гривень та фінансування комунальної установи “Рекреаційний центр “Криворудський” Полтавської обласної ради (підвідомчої установи відділу з питань туризму і курортів облдержадміністрації) у сумі 100 тисяч гривень щорічно.

Фінансування галузі з обласного бюджету дає можливість підтримки участі представництва області у всеукраїнських та міжнародних виставкових заходах, створення іміджевої продукції. Цього року представники області взяли участь у III туристичній виставці “Феодосія. Відпочинок. Туризм-2012” (м. Феодосія); виставці “Алушта — золоті ворота ПБК. Сезон-2012” (м. Алушта); XXI Міжнародному туристичному ярмарку “Крим. Курорти. Туризм-2012” (м. Ялта); Всеукраїнському благодійному Великодньому ярмарку (м. Київ, ДП “Український дім”), II Міжнародному туристичному форумі “Розвиток екологічного туризму в країнах Чорноморського басейну: ресурси та інновації” (м. Херсон); “Чернігівщина туристична” (м. Чернігів); Всеукраїнському молодіжному туристичному фестивалі “Дивосвіт” (м. Київ).

Актуальні питання розвитку туристичної галузі області вирішуються у співпраці з громадськими організаціями туристичної галузі: Обласний туристичний кластер (голова – Наталія Однойко), Спілка екскурсоводів Полтавщини (голова – Тамара Кулинич, почесний голова – Анатолій Чернов), Полтавське регіональне відділення спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні (голова спілки – Людмила Мартьянова), Громадська організація екологічного спрямування “Зелена хвиля” (голова – Віталій Пигарев), Полтавська обласна спілка краєзнавців (голова – Олексій Нестуля), Полтавська обласна федерація спортивного туризму (президент – Ольга Скляр).

Туризм розвивається завдяки заходам, які системно проводяться в районах та містах області:  чемпіонат Полтавської області з водного та велосипедного туризму (Полтавський район); “Пісні бузкового гаю” та “Диканські передзвони” (Диканський район); “Ярмарок – Техношоу” (м. Комсомольськ); еко-фестиваль “Лель” (с.Крива Руда Семенівського району); “Свято полтавської галушки” (м.Полтава); прес-тур для журналістів з провідних видань України, обласне свято Івана Купала (с.Гоголеве Шишацького району), Національний Сорочинський ярмарок (Миргородський район), туристичне культурно-мистецьке свято “Пісенні мандри” (Полтавський район).

Область системно готувалася до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Євро-2012. Проведено курси екскурсоводів на
базі Полтавського університету економіки і торгівлі. Сформовано списки з більш ніж 200 волонтерів-перекладачів із числа студентів, школярів та представників населення, які були задіяні для роботи із органами державної влади та силовими структурами, медичними закладами області.

Організовано семінари, “круглі столи”, конференції для представників туристичного бізнесу області (екскурсоводів, працівників туристичних фірм, директорів закладів розміщення, ректорів вузів Полтави, начальників відділів культури і туризму райдержадміністрацій) з питання покращення якості та асортименту послуг.

Міжвідомчою робочою групою проводився моніторинг стану готовності туристичних об’єктів області (закладів харчування та об’єктів туристично-готельного комплексу Полтавщини), що розташовані за маршрутом руху учасників Євро-2012 і туристів.

На виконання доручення Президента України та Державного агентства України з туризму та курортів (яке на сьогодні є центральним органом виконавчої влади в галузі туризму) здійснено паспортизацію та інвентаризацію 180 туристичних об’єктів області.

Продовжується робота з розробки бігбордів про туристичні об’єкти області та їхнє розміщення вздовж основних автомагістралей. Друкувалися рекламно-інформаційні матеріали про туристичний потенціал регіону – путівник “Полтавщина туристична” (українською та англійською мовами).

Активно працюють туристично-інформаційні центри Полтавщини, більшість яких знаходиться в музейних закладах області, на автовокзалах, в готельних закладах. Серед найпопулярніших, які у споживачів мають найвищий рейтинг, – Полтавського краєзнавчого музею (двомовний – українською та англійською мовами), Полтавської райдержадміністрації та Державного історико-культурного заповідника “Поле Полтавської битви”.

З нагоди відзначення Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні в області проводиться низка заходів. Доброю традицією стало проведення регіонального професійного конкурсу фахівців туристичної галузі “Туристична гостинність Полтавщини”. Цього року конкурс проводиться вдруге. Виявлення теоретичних знань у конкурсантів пройшло шляхом проведення тестування. Проведення конкурсу сприяє підвищенню кваліфікації фахівців для сфери туризму, іміджу галузі, рекламування обласного туристичного продукту Полтавщини, це підбиває підсумки роботи галузі з відзначенням кращих представників на офіційних урочистостях.

Полтавщина з її історико-культурними пам’ятками, неповторними краєвидами та унікальними архітектурними комплексами, багатою спадщиною етносів та привітними щирими людьми має всі умови для розвитку туристичної індустрії.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.