Інтенсифікація виробництва,розвиток соціальної сфери

Новий сучасний тваринницький комплекс – результат тісної співпраці підприємців району з владою. Нині тут утримують понад 500 голів племінного стада, завезеного із Німеччини, а через місяць очікується народження молодняку. В сучасних приміщеннях загальною площею 9 тисяч квадратних метрів, обладнаних новітнім імпортним устаткуванням, вентиляцією, системою автоматичного видалення органіки, підлогою з підігрівом, можна утримувати до 12 тисяч свиней, розповів, презентуючи об’єкт, директор ТОВ «Національний колорит» Артур Маркарян. Поки що на свинокомплексі працює 4 особи. У майбутньому кількість працівників має зрости до 24. Допомагають інвестори й розвивати соціальну інфраструктуру села – дитячий садок, амбулаторію.

– Новозбудований тваринницький комплекс у селі Духове – приклад того, що промислове сільгоспвиробництво – це той шлях, яким повинна рухатися Полтавщина, – наголосив Олександр Удовіченко. – Просто вирощувати зерно й продавати його – це пройдений етап, адже додану вартість та зовсім інший фінансовий результат можна здобути, спрямувавши продукцію рослинництва у розвиток тваринництва.

Керівник області також взяв участь у відкритті новозбудованої теплогенераторної Ісківецької загальноосвітньої школи. Новобудова обладнана двома котлами вітчизняного виробництва та іншим устаткуванням, яке дасть змогу суттєво економити енергоносії та значно поліпшити обігрів шкільного приміщення, загальна площа якого сягає 1950 квадратних метрів.

Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко також ознайомився з роботою бройлерного цеху ТОВ «КММ-Агро» у селі Новооріхівка. Особливістю виробництва є те, що птиця вирощується винятково на натуральних кормах, розповів директор товариства Микола Косяк.

– Завдання влади – сприяти представникам соціально відповідального бізнесу, які створюють нові робочі місця у сільському господарстві, зокрема у тваринництві й птахівництві – пріоритетних галузях для агропромислового комплексу Полтавщини, – підкреслив керівник області.

Підсумовуючи робочу поїздку до Лубенського району, Олександр Удовіченко наголосив, що головне для влади – створити умови, щоб запрацювало виробництво. Саме розвиток виробництва забезпечить належні відрахування й, відповідно, підвищення зарплати вчителям, медикам, працівникам культури, інших бюджетних галузей. Тому стабільність у державі, яка триває протягом останніх років, має бути збережена і продовжена.

Під час робочої поїздки голову облдержадміністрації Олександра Удовіченка супроводжували голова Лубенської райдержадміністрації Віктор Алєксєєнко, голова районної ради Олексій Дядечко.

  

Полтавщина – привабливий

для інвестицій регіон

Соціальні ініціативи Президента України: крок за кроком

Олена АДАМОВИЧ

Заступник голови обласної

державної адміністрації

Показник стабільності розвитку того чи іншого регіону – обсяги інвестицій у його економіку. В цьому сенсі Полтавщина – одна із найперспективніших областей: у рейтингу найпривабливіших для вкладання інвестицій територій вона посідає п’яте місце в Україні. Так, за січень–червень поточного року підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно понад 4 мільярди 417 мільйонів гривень капітальних інвестицій. Іноземними інвесторами в економіку краю за цей період було вкладено майже 150 мільйонів доларів США. Це дає можливість реалізувати в нашому регіоні вже започатковані довгострокові інвестиційні проекти і планувати реалізацію нових.

Програмами соціально-економічного розвитку міст та районів у поточному році передбачено реалізацію 500 інвестиційних проектів загальною вартістю понад 4 мільярди гривень. Це дасть змогу створити понад 1,5 тисячі нових робочих місць, тим самим втілювати в життя соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича. Найбільш важливими для соціально-економічного розвитку області визначено 75 інвестиційних проектів, яким надається підтримка на регіональному рівні.

Знаково, що більшість крупних інвестиційних проектів реалізуються в промисловій галузі. Так, один із подібних проектів – будівництво СП «Полтавська газонафтова компанія» заводу з виробництва зрідженої суміші технічного пропан-бутану. Проектна потужність нового підприємства дозволить компанії виробляти щодоби близько 140 тонн кінцевого продукту. ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» у рамках реалізації іншого інвестиційного проекту загальною вартістю 767 мільйонів гривень працює над створенням міжрегіональних двосистемних електропоїздів, здатних розвивати швидкість до 250 кілометрів на годину. ПАТ «Завод «Лтава» продовжує реалізовувати інвестиційний проект, спрямований на створення високотехнологічного виробництва наукоємної імпортозамінної продукції для авіабудування, включений до Державної програми розвитку внутрішнього виробництва. Загальна вартість цього проекту – 78 мільйонів гривень. Ще один промисловий гігант – холдингова компанія «АвтоКрАЗ» – веде розробку якісно нового автомобільного шасі. Загальна вартість даного проекту – 39 мільйонів гривень.

Інша приваблива для інвестицій галузь у нашому регіоні, яка стрімко розвивається, – це тваринництво. В цьому напрямку нині в стадії реалізації перебуває 30 інвестиційних проектів. Так, у Полтавському районі німецька компанія «Хака» розпочала будівництво свинокомплексів загальною вартістю 12 мільйонів євро. До кінця поточного року заплановано ввести в експлуатацію першу їх чергу. А в Кобеляцькому районі агрохолдинг «Белгранкорм» в селищі Білики приступив до реалізації другої черги інвестиційного проекту, а ТОВ «Біг Дачмен Інтернаціональ» в селі Лучки цього ж району розпочало спорудження свинокомплексу.

Нещодавно в агрофірмі «Маяк» Котелевського району введено в експлуатацію доїльний зал. На базі ТОВ «Докучаєвські чорноземи» (Карлівський район) ізраїльський інвестор планує збудувати комплекс для виробництва м’яса птиці (індиків) потужністю 13 тисяч тонн на рік.

Із метою підвищення інвестиційної привабливості Полтавщини та на виконання Програми залучення інвестицій у розвиток Полтавської
області до 2015 року, затвердженої рішенням 28-ї позачергової сесії обласної ради п’ятого скликання, протягом 9 місяців 2012 року проведено ряд організаційних заходів. Так, постійно оновлюються інформаційно-аналітичні дані, що містяться в Інвестиційному паспорті області. Окрім того, в нього додано новий розділ – «Перелік інвестиційних пропозицій», розміщений на веб-сторінці головного управління економіки ОДА у розділі «Інвестиційна діяльність», та інший – «Вільні виробничі площі та об’єкти незавершеного будівництва, які можливо запропонувати інвесторам для реалізації інвестиційних проектів». За отриманими від райдержадміністрацій, міськвиконкомів та суб’єктів господарювання пропозиціями сформовано перелік привабливих інвестиційних проектів, які потребують залучення інвестицій. Інформація щодо найбільш важливих із них надається Мінекономрозвитку для розповсюдження серед дипломатичних представництв.

До переліку національних проектів, направлених на розгляд до Державного агентства з інвестицій та управління Національними проектами України, увійшли такі інвестиційні проекти, як «Індустріальний парк «Центральний» (Кременчук), «Зелені ринки» (Миргород), «Відродження скотарства» (Пирятинський, Котелевський та Гадяцький райони).

Триває робота по визначенню цільових інноваційних (інвестиційних) проектів та пілотних програм для включення їх до проекту комплексної Програми розвитку малого підприємництва у Полтавській області на 2013–2014 роки, що можуть реалізуватися в її рамках, із частковим залученням коштів Регіонального фонду підтримки підприємництва по Полтавській області та районних чи міських бюджетів.

З початку 2012 року спільно з Полтавським регіональним центром з інвестицій та розвитку в області організовано та проведено навчальні тренінги для сільських голів, депутатів місцевих рад, членів громадських організацій, підприємців із питань залучення інвестицій, щодо використання механізму державно-приватного партнерства з метою залучення інвесторів для розвитку територіальних громад, розробки інвестиційних проектів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.