Заява про спадщину

Для подання заяви про прийняття спадщини спадкоємцю необхідно особисто звернутися до державного або приватного нотаріуса, згідно з Порядком вчинення нотаріальних дій, зареєстрованим 22.02.2012 року за № 282/20595.

Дану заяву можна надіслати поштою, вона приймається нотаріусом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю повідомляється про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, оформлену належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прибути до нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

Заява про прийняття спадщини складається від імені спадкоємця та підписується лише спадкоємцем, подання такої заяви через представника не допускається.

Стаття 1270 Цивільного кодексу України передбачає строки для подання заяви про прийняття спадщини, а саме: заяву необхідно подати протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця, у випадку неподання спадкоємцем заяви у встановлений термін він вважається таким, що не прийняв її (стаття 1272).

За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. В іншому випадку, якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, він має право звернутися до суду про надання йому додаткового строку для подання ним заяви про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини може бути відкликана протягом строку, встановленого для прийняття спадщини, тобто протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця. 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.